2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Miért fontosak a szűrővizsgálatok?

    Létrehozás dátuma: 2022-04-14

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-06-20

    Az egészségtudatossághoz szorosan hozzátartozik a szűrővizsgálatokon való részvétel, mivel így idejében felfedezhetőek népegészségügyi szempontból fontos betegségek. Ennek ellenére, sajnos Magyarországon számos ember veszti életét kezelhető egészségügyi probléma miatt.

    Hazánkban a legrosszabbak a halálozási statisztikák a régió országai közül. Ezt sajnos nem magyarázza az elöregedés, mivel a szomszédos területeken is hasonlóan alakul a társadalom életkor szerinti eloszlása. Azon túlmenően, hogy magas a halálozási ráta, a születéskor várható élettartam is alacsony, egyedül Romániában láthatunk hasonló adatokat ebben a kérdésben. Ezeknek az ijesztő számoknak a hátterében részben az állhat, hogy rendkívül sok megelőzhető vagy kezelhető betegséget nem diagnosztizálnak és kezelnek időben. Javulhatnának ezek a számok már akkor is, ha a magyarok egészségtudatosabb életmódot élnének és rendszeresen részt vennének szűrővizsgálatokon. Számos esetben akár életet is menthet egy korai diagnózis és időben megkezdett kezelés.

    szűrővizsgálatok fontossága

    Mely betegségek okozzák a legtöbb halálesetet?

    Egyértelműen a szív és érrendszeri betegségek vezetik a listát, évente kb. 65 ezer magyart veszítünk el miattuk. Ezek hátterében sokszor a magas vérnyomás és koleszterinszint vagy a dohányzás áll. Az ischaemiás szívbetegségek folytán a szívizom egyes területein romlik a vérellátás, ami miatt szívinfarktus is bekövetkezhet, így ez a kór további 32-34 ezer életért felelős évente. A rák szintén előkelő helyet foglal el ezen a listán a fejlett országokban, de Magyarországon jelentősen rosszabbak a túlélési esélyek, mivel sokszor későn fedezik fel a kórt. A cukorbetegség habár jól kezelhető és szűrővizsgálatokon könnyen diagnosztizálható, mégis több emberéletet követel hazánkban (évente 3200), mint az EU átlag (évente 2500).

    Szűrővizsgálatok jelentősége

    Számos krónikus betegség kialakulása megakadályozható, ha időben tudomást szerez róla a beteg és változtat az életmódján, esetleg igénybe vesz valamilyen kezelést. Például a magas vérnyomást szokás „néma gyilkosnak” is nevezni, mivel sokszor nem okoz tüneteket, de számos haláleset (pl. stroke miatt bekövetkező) kapcsolatba hozható a betegséggel, melyeknek egy része elkerülhető lehetne.

    szűrések fonotssága

    Szintén kiváló példa a cukorbetegség, amit kialakulása előtt fel lehet ismerni pár egyszerű teszttel, ugyanis kisebb mértékű vércukorszint-emelkedés esetén korán felismerhető az ún. prediabétesz. Ezt megfelelő diétával és testmozgással kordában lehet tartani, azonban szűrővizsgálatokon kapott kedvezőtlen eredmények hiányában sokan nem is gondolnak az életmódváltásra. Ezért csak későn, amikor már a cukorbetegség tüneteket is okoz tudják meg, hogy egészségi állapotuk leromlása megelőzhető lett volna és ekkor már lehet, hogy a gyógyszeres vagy inzulininjekciós kezelés már nem lesz megkerülhető.

    A rákszűrések segítségével akár már a daganatot megelőző állapotot is fel lehet ismerni, így a korán elkezdett kezelések jelentősen javíthatják a gyógyulás esélyét. Világszinten minden 8. férfi és minden 11. nő lesz rákos élete során, ezért fontos az aktuális egészségi állapot és a hajlamosító tényezők ismerete és magas kockázat esetén életmódbeli változások kezdeményezése.

    A cikk Dr. Menyhárt Orsolya kardiológus, belgyógyász szakorvos közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Hagyja maga mögött a téllel együtt a betegségeket is!

    Fül-orr-gégészeti, ortopédiai, sebészeti és proktológiai vizsgálatok 20% kedvezménnyel!