2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan szabaduljunk meg a karantén alatt összegyűlt extra kilóktól?

    Létrehozás dátuma: 2022-08-29

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-08-31

    A karanténidőszak után sokan észrevették magukon, hogy a home office, valamint a testmozgás és a tudatos táplálkozás hiánya miatt bizony felhalmoztak némi súlyfelesleget, és szűkebb lett kedvenc ruhájuk. Bár ez szinte észrevétlenül történt meg, megszabadulni az összegyűlt kilóktól azonban sokkal nehezebb. Főként akkor, ha ezt a testtömegcsökkentést egészségesen és hatékonyan szeretnénk elérni.

    20% kedvezmény dietetikai tanácsadás árából

    Nincs gyors megoldás, életmódváltásra van szükség!

    Rengeteg csodamódszerről, csodadiétáról és fogyást megkönnyítő tablettáról, étrend kiegészítőről hallani. Vannak, akik ebben látják a megoldást, azonban sokan szkeptikusak ezekkel szemben, és jól is teszik, mivel hosszú távú eredményt nem hoznak, hozzájárulnak a jojóeffektushoz, valamint sokszor még egészségtelenek is, akár hiánybetegségek kialakulásához vezethet alkalmazásuk. A sikeres testtömegcsökkentés érdekében úgy kell újra változtatnunk életmódunkon, ahogy az a karantén ideje alatt is átalakult, de „ellentétes irányban”. Vagyis növelni kell a testmozgás mennyiségét és tudatosabban kell étkeznünk. Azonban pár dologra oda kell figyelnünk, hogy elkerüljük az általános hibákat az életmódváltás során! Fontos a fokozatosság a testmozgásban és az étrend átalakításában egyaránt. Egyensúlyba kell tennünk szervezetünk energiamérlegét. Tartsuk szem előtt, hogy elegendő kalóriát vigyünk be akkor is, ha fogyni szeretnénk, valamint a tápanyagok megfelelő arányát se tévesszük szem elől! Ha nem táplálkozunk megfelelően, akkor akár izomtömeget is veszíthetünk, valamint szervezetünk fokozhatja a raktározó mechanizmusok működését, vagyis a zsírok felhalmozását.

    Miért célszerű dietetikushoz fordulni?

    Napjainkban rengetegen osztanak meg étkezési és fogyókúrás tippeket, azonban egyedül a dietetikusok dolgoznak nemzetközi szabályozások szerint, és betegséggel élő emberekkel csak ők foglalkozhatnak. A dietetikusok a táplálkozás szakértői, a munkájuk során olyan bizonyítékokon alapuló személyre szabott tanácsokat adnak, amelyeket a táplálkozástudomány már elfogadott. Amellett, hogy komoly egészségügyi szaktudással rendelkeznek, képesek mindenki számára étrendi ajánlásokat tenni, figyelembe véve az egyedi testi jellemzőket, anyagcserét és életmódbeli szokásokat.

    Dietetikai konzultáció

    Miért fontos a testösszetétel pontos ismerete?

    Hajlamosak vagyunk pusztán a mérlegre támaszkodni, amikor követni akarjuk az életmódváltás eredményeit, azonban ez több szempontból is félrevezethet minket. Egyrészt az izom nehezebb, mint a zsír ezért elképzelhető, hogy az elején a tömegünk nem változik, vagy esetleg még növekszik is. Ezen felül a mérleg arról sem ad információt, hogy zsírból, vagy izomból fogytunk. Pedig az utóbbi is megtörténhet helytelen táplálkozás esetén. A testösszetétel mérés által nyert egyik legfontosabb információ megadja, hogyan oszlik el testünkön a zsír. A viscerális (zsigeri) zsír nem a bőrben, hanem a belső szervek körül található. Ha mennyisége megnő, akkor olyan betegségekre hajlamosíthat, mint pl. a 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás és szív- és érrendszeri betegségek.

    Hogyan lehet pontos képet kapni a testösszetételről?

    Pusztán a testmagasság és a testtömeg, melynek alapján kiszámítható a testtömeg index nem ad pontos képet a tápláltsági állapotunkról, az izom- és a zsírszövet arányáról. Ezeknek az információknak a megszerzéséhez, a testösszetétel méréséhez modern diagnosztikai gépek szükségesek, mint például a DEXA vagy az InBody készülékek.

    A cikk Tarnai Irén dietetikus közreműködésével készült el.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont