2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Sokízületi gyulladás: megfelelő életmóddal és kezeléssel az ízületi károsodás csökkenthető

    Létrehozás dátuma: 2024. Október 10. Csütörtök 12:35

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-10-15

    Az október 12-i Arthritis világnap alkalmából dr. Mogyorósi Dorottya reumatológus szakorvost kérdeztük a sokízületi gyulladásról.

    Reumatikus fájdalmak a kéz ujjaiban

    A reumás és mozgásszervi betegségek a legelterjedtebb, mozgáskorlátozottságot okozó, nem fertőző kórképek közé tartoznak. Európában több mint 120 millió embert érintenek, Magyarországon közel 100 000 ember szenved reumatikus jellegű ízületi fájdalmaktól. Ezen betegségek egyike a sokízületi gyulladás, a rheumatoid arthritis.

    Mit kell tudni a rheumatoid arthritisről?

    „A rheumatoid arthritis jellemzően a 30-as, 40-es években jelentkezik, és nőknél háromszor olyan gyakoribb, mint férfiaknál. A betegség okaként az immunrendszer tévesen támadja meg az ízületeket és a szöveteket, ami gyulladást és ízületi károsodást okoz, ez mozgáskorlátozottsághoz, fájdalomhoz és merevséghez vezethet. Az ízületi gyulladás elsősorban a csukló és a térd, valamint a kéz és a láb kisízületeinél, szimmetrikusan jelentkezik, de a boka, a csípő, a váll és a könyök ízületei is érintettek lehetnek. Az egész szervezetet érintő, általános gyulladás felgyorsíthatja a csontritkulást és az érelmeszesedést” – hívja fel a figyelmet dr. Mogyorósi Dorottya reumatológus szakorvosunk.
     
    Az egyik legjellemzőbb tünet a reggeli ízületi merevség, majd idővel az ízületek duzzanata, gyulladása azok torzulásához vezet. A rheumatoid arthritis által kiváltott ízületi gyulladás gyakran együtt jár hőemelkedéssel, fogyással és rossz közérzettel. A betegség következtében rheumatoid csomók jelennek meg, valamint begyulladhatnak az erek a körömágyon és a lábszáron, ami akár lábszárfekélyt is eredményezhet. Emellett idegrendszeri, belgyógyászati és szemészeti tünetek is jelentkezhetnek. Mivel a rheumatoid artritis tünetei másfajta ízületi gyulladás tüneteit utánozhatják, ezért a diagnózis felállítása mindig szakorvosi feladat.

    Reumatikus fájdalmak

    Hogyan előzhető meg a rheumatoid arthritis kialakulása?

    A genetikai hajlam nem kiküszöbölhető, egészséges életmóddal mégis sokat tehetünk a betegség kialakulásának késleltetéséért. „Fontos, hogy megfelelő szinten tartsuk a testsúlyunkat, az elhízás ugyanis jelentős kockázati tényező. A túlsúly és az ízületi gyulladás összefüggését mutatja, hogy a rheumatoid arthritisben szenvedők többsége elhízott, esetükben több ízületi gyulladás kezelésére használt gyógyszer is veszít a hatékonyságából” - emelte ki a doktornő, aki hozzátette, hogy minden életkorban és minden - mozgásra akár csak kicsit is képes – állapotban hasznos a séta, a kerékpározás, az úszás és mélyizomtorna az izomerő fenntartása és növelése érdekében. Ízületi problémák esetén ajánlatos a gyógytorna végzése szakember irányításával, ugyanakkor kerülendő a futás, a síelés és a súlyemelés. 

    Hogyan enyhíthetőek a rheumatoid arthritis tünetei?

    „A fájdalmas ízületi gyulladást különböző szteroid és nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek alkalmazásával csökkenthetjük. Emellett egyre gyakrabban alkalmaznak olyan biológiai gyógyszereket, amelyek a gyulladás kialakulásáért felelős molekulákhoz kötődve célzottan gátolják azok hatásait. A gyulladás és az emiatt fellépő fájdalom enyhítését, elmulasztását célzó gyógyszeres kezelés mellett fontos szerep jut a mozgáskorlátozottság csökkentését célzó fizioterápiás kezeléseknek, melyeket mozgásszervi szakorvos javasol, nagy szerepe van a terápiában a gyógytornának is. Súlyos, deformált, fájdalmas ízületek esetében ortopédsebészeti beavatkozás elvégzése is indokolt lehet” – árulta el a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont