2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Losonczi Dávid: „Hétfőn műtöttek, kedden már felsőtestre edzettem”

    Létrehozás dátuma: 2024. Október 14. Hétfő 13:41

    Utolsó módosítás dátuma: 2024-10-15

    A műtét utáni kontrollra is energikusan, mosolygósan érkezett Losonczi Dávid. A 24 esztendős világbajnok birkózó, olimpikon megkönnyebbülten mesélt a pár nappal ezelőtt végrehajtott térdműtétével kapcsolatos élményeiről, a rehabilitációs időszakról és terveiről.

    Losonczi Dávid: „Hétfőn műtöttek, kedden már felső testre edzettem”

    „Először 2023 decemberében észleltem a fájdalmat a térdemben. Eleinte nem foglalkoztam vele, próbáltam elterelni a figyelmemet, inkább az előttem álló nagy feladatra koncentráltam. Amikor intenzívebbé vált a fájdalom, készült a térdemről egy MRI, de a sebészeti részt halogattam az olimpia utánra. Tudtam, hogy nincs idő a műtétre” – idézi fel a kezdeti panaszos időszakot a világbajnok. 

    A felkészülésben elmondása szerint nem hátráltatta, ki tudta zárni, és emellett is teljes értékű edzőmunkát tudott letenni az asztalra. Ennek ellenére mindig ott volt mint zavaró körülmény, hisz minden egyes reggele fájdalommal indult, és egészen változatos tünetek formájában adott jelet magáról a térdprobléma: időnként beduzzadt, máskor “csak” fájt, és az is előfordult, hogy “elakadt” mozgás közben.

    Losonczi Dávid: „Hétfőn műtöttek, kedden már felső testre edzettem”

    Miután véget ért az olimpia, szeptemberben felkereste dr. Hidas Pétert, egészségközpontunk ortopéd-sportsebész főorvosát. Mint a vizsgálat során kiderült, a térdben kívül-belül található félhold alakú porcgyűrűn keletkezett egy szakadás, amely instabil volt, majd ez az állapot irritációt okozott az ízületben. Ennek a porcgyűrűnek az a feladata – tudtuk meg a főorvostól –, hogy a terhelést jobban elossza az ízületben. Konzervatív kezelés ilyen sportsérülésnél nem jön szóba, csak a műtét, amit azonban sokáig nem lehet halogatni, hisz, ha a mozgó darab bent marad, akkor az idővel tönkreteszi az ízületet.

    A birkózás az erősítések, futások, emelések és rotációs mozgások által nagy terhet ró a térdre (és minden további ízületre is), épp ezért nem meglepő, hogy a probléma nem volt ismeretlen a sportoló előtt. A másik térdénél 2018-ban egy guggolás során az edzésen ugyanilyen sérülést szerzett, ami szintén műtéttel ért véget. Akkor is dr. Hidas Péter volt az operatőr.

    „Azoknak, akik ilyen szinten sportolnak és dobogóra akarnak állni, nem 100%-ot kell nyújtaniuk, hanem 110%-ot, hisz a 100%-ot mindenki lehozza. Ehhez nagyon kemény edzőmunka szükséges, és minden perc számít. Épp ezért igyekeztünk most is hamar helyrehozni Dávid térdét, ami megsínylette a birkózás során kapott extrém terhelést” – mondta a főorvos.

    Egyik nap műtőasztal, másik nap edzőterem

    Szeptember 23-án reggel 7-re érkezett a beavatkozásra, rövid időn belül meg is történt a 20 perces térdízületi porcgyűrű műtét: pici lyukakon keresztül, artroszkópos módszerrel távolította el a főorvos a panaszokat okozó porcdarabot. A korszerű, kíméletes műtéti technikának köszönhetően egyből lábra tudott állni a sportoló, és másnap reggel haza is mehetett. Mint a főorvos elmondta, ennél a problémánál a megszokott módon zajlott a beavatkozás, más ortopédiai műtét típusnál azonban előfordul, hogy egy sportolónál más módszerhez kell nyúlni, mint egy sportot intenzíven nem űző páciensnél.

    Losonczi Dávid: „Hétfőn műtöttek, kedden már felső testre edzettem”

    Túl van a rehabilitáció első fázisán, elmondása szerint a térde napról napra jobb. A normál életvitelben nincs korlátozva már semmi ezen a ponton, elkezdheti a szobakerékpározást, illetve egy hónap múlva visszatérhet a birkózáshoz is, és elhagyható lesz a gyógytorna – adott betekintést a birkózó felépülésébe dr. Hidas Péter, aki azt is elmondta, hogy a műtétnek köszönhetően hamarosan teljes mértékben el tudja majd látni az ízület a funkcióját. Erre szüksége is lesz, mert a jövő év elején esedékes zágrábi versenyre való felkészülési időszakban már heti 10 intenzív edzés vár Losonczi Dávidra.

    „Szerencsére nem vagyok sérülékeny alkat, ennél nagyobb problémám még nem volt, törés sem. Egy ilyen mértékű, kisebb sérülés sajnos benne van a pakliban, ez a sport ezzel jár. A műtét villámgyorsan megtörtént, és első pillanattól fogva nem tétlenkedem. Nem lehet egy teljes hónapot kihagyni, pihenni. Járok napi szinten gyógytornára, jégkamrába, lézerezem, és első naptól edzek felső testre, tehát mindent megteszek annak érdekében, hogy a novemberi alapozásra már újra 110%-on teljesíthessek” – mondta eltökélten a birkózó.

    A Budai Egészségközpont valamennyi dolgozója nevében gyors regenerációt és sok sikert kívánunk a közelgő versenyekhez, illetve a 4 év múlva esedékes olimpiához!


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Az október a nőkről szól!