2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A nem-szteroid gyulladáscsökkentők veszélyei

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    Magyarországon több mint 11 millió doboz nem-szteroid gyulladás gátló készítmény fogy évente! Ezeket a fájdalom-és gyulladáscsökkentőket leggyakrabban a különböző mozgásszervi panaszokra rendelik orvosaink, illetve legtöbbjük recept nélkül is megvásárolható. Jótékony hatásuk mellett azonban - főleg hosszan tartó használatuk esetén - veszélyeket is rejt szedésük.

    A mellékhatások tekintetében az emésztőrendszer vezet. Ezek közül is a legfontosabbak a gyomor-nyombélfekélyek, illetve azok szövődményei (vérzés, átfúródás). Ezentúl a mellékhatás érintheti a májat, vastagbelet, vesét, a vérképző rendszert, a szív-érrendszert stb. A legkomolyabb problémát azon páciensek kezelése jelenti, akik tartósan ilyen kezelésre szorulnak, de előzőleg már szenvedtek fekélybetegségben. Tovább nehezíti a helyzetet, ha a beteg párhuzamosan szteroid vagy szalicilsav tartalmú készítményt kap. Sokszor a recept nélkül kapható készítményeket a betegek orvosi konzultáció nélkül szedik.

    Mit tehetünk, hogy fájdalmunk csökkentése vagy ízületi betegségünk kezelése is kielégítő legyen, de a lehető legkisebbre csökkentsük a gyógyszer szedésével járó kockázatot?

    Mielőtt ilyen gyógyszert szedünk, vagy ilyen kezelést javasolnak, konzultáljunk kezelőorvosunkkal. Feltétlenül jelezzük, ha korábban valamilyen gyomor-, máj-, vese- vagy vérképzőrendszeri betegségünk volt! Azt is említsük meg, hogyha valamilyen szteroid- vagy szalicilsav tartalmú gyógyszert szedünk rendszeresen. Ne feledjük, hogy az aktuális orvos nem tudhat minden előzményünkről.

    Azonnal értesítsük orvosunkat, ha bármilyen rendellenességet észlelünk: gyomortáji fájdalom, gyomorégés, fekete széklet, hányinger, szédülés, vizelési rendellenességek, vesetáji panaszok, fejfájás, álmatlanság stb.. Legjobb, ha bármilyen gyanú esetén rögtön abbahagyjuk a gyógyszer szedését.
    Amennyiben fokozott kockázat áll fenn, már a kezelés megkezdésekor tehet orvosunk megelőző lépéseket. Például: ha korábban fekélyünk volt, a nem- szteroid gyulladáscsökkentő mellé olyan fekélyellenes gyógyszert is rendel, mely megelőzi a súlyos szövődmény kialakulását.

    Összefoglalva, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők fontos és hasznos gyógyszerek, melyek igen széles körben használatosak. A szedésükkel járó veszélyeket orvosunkkal együttműködve nagymértékben csökkenthetjük, vagy megelőzhetjük.

    Dr. Demeter Pál PhD


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont