2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Bevezető az alvási légzésrendellenesség szűrővizsgálatához

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-04

  Dr. Várdi Visy Katalin vagyok. Tüdőgyógyász és szomnológus főorvos.

  Diplomámat 1989-ben szereztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Tüdőgyógyász szakorvosként 1995 óta működöm. Kezdetben intenzív osztályon dolgoztam, később TEMPUS ösztöndíjjal két nagyszerű évet tölthettem el Nagy-Britanniában. Itt ismerkedtem meg a még ma is gyermekcipőben járó új orvosi szakággal a szomnológiával, azaz az "alvásorvoslással".

  Az alvásgyógyászat a neurológia, pszichiátria és a tüdőgyógyászat határterületén helyezkedik el és rengeteg ággal-boggal kapcsolódik az agykutatáshoz. A lényege, hogy számos betegség alvászavar vagy ébrenlét nehézség formájában jelentkezik.

  Mivel az alvás és a légzés között különös szervezeti összehangoltság van, az alvás-ébrenlét betegségek egy tetemes része légzészavar formájában jelentkezik. Ez az egyszerű horkolástól egészen az ún. apnoéig, vagyis a légvétel leállásig terjedhet. Ezt a kisebb területet nevezik alvás alatti légzészavaroknak. Ez az én szűkebb területem. Napi munkámban, a törökbálinti Tüdőgyógyintézet Légzésrehabilitációs és Krónikus Légzőszervi Osztályán a légzésbetegségek széles körével foglalkozunk: asthmától és az allergiától a dohányzás okozta un. degeneratív tüdőbetegségeken keresztül a ritkább immunrendszer gyengesége miatt kialakuló tüdőbetegségekig, illetve a mellkas deformitásából vagy a légzőizomzat kóros működéséből eredő légzési elégtelenségig. Különösen fontosnak tartjuk az túlsúlyból eredő légzészavarok komplex ellátását.

  Legfontosabb feladatomnak másfél évtizedes tapasztalat birtokában azt tartom, hogy odafigyeljek a szervezet apró egyensúly vesztéseire. Úgy vélem: egy-egy köhögési roham, nehézlégzés, vagy újonnan kialakult horkolás nem véletlen tünet, el kell rajta gondolkozni, milyen változás okozhatta kialakulását. A légzést egy különleges rendszernek tekintem, melynek csak egyik célja a szervezet oxigénnel való ellátása, számos egyéb feladata van a vérnyomás finomhangolásán át a lelki folyamatok uralásáig. Ehhez pedig nemcsak jól működő tüdő szükséges, hanem tiszta felső légutak, orr és melléküregek, egészséges légző izomzat és a mindezt tökéletesen irányító "vegykonyha": kiválóan működő központi idegrendszer és egészséges keringési rendszer is.

  Persze a légzőrendszer igazán csak tiszta, vegyi anyag mentes környezetben működhet a maga tökéletességében.

  Tovább az alvási légzésrendellenesség szűrővizsgálatra


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont