2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mit tehetünk a bőrrák megelőzéséért?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    A kora nyári napsütés csábítására egyre több időt töltünk a szabadban. A napfény áldásait mindenki ismeri: elősegíti a szervezetünk D-vitaminellátását, pozitívan hat a hangulatunkra, barna színt kölcsönöz a bőrünknek. Ugyanakkor tisztában kell lenni a veszélyeivel is, hiszen ha fényvédelem nélkül túl sok UV-sugárzás éri a bőrünket, az a legagresszívabb bőrdaganat fajta, a melanóma kialakulásához is vezethet. Dr. Fáy Andreát, a Budai Egészségközpont bőrgyógyászát kérdeztük a melanóma veszélyeiről és megelőzésének lehetőségeiről.

    Az elmúlt évtizedekben egyre emelkedik a melanómás esetek száma, pedig ez a rosszindulatú bőrdaganatok egyik legveszélyesebb formája, elhanyagolva akár halálhoz vezethet. Mi az, amit mindenkinek tudnia kell a melanómáról, hogy ezt a veszélyt elkerülhessük?

    A festéksejtekből kiinduló melanoma malignum gyakorisága valóban egyre nőtt, húsz év alatt megkétszereződött. Fontos lenne, hogy minél korábban kerüljön felismerésre, aminek meg is lenne az esélye, hiszen a bőrünkön megjelenő daganatok a szemünk előtt fejlődnek ki, mégis sokszor későn kerülnek felismerésre. Az időben felfedezett és diagnosztizált daganatnál jóval nagyobb az esély a gyógyulásra. Tudatosabb életmóddal csökkenthető a daganat kialakulásának az esélye. Ehhez az kell, hogy a fényvédelem szabályait ismerjük, már kicsi koruktól kezdve betartassuk a gyerekeinkkel is, és a bőrünk állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük. Ez utóbbiban a rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzés, az anyajegyszűrés sokat segíthet.

    A fényvédelmet említette. Valóban közvetlen összefüggés van az UV-sugárzás és a melanóma kialakulása között?

    Igen, a festékes anyajegydaganat hátterében az esetek többségében a bőr által elszenvedett UV-sugárzás van. A bőr ugyanis – bár látszólag meggyógyul egy-egy leégés után - az erős UV-sugárzás okozta károsodást nem felejti el, az ártalmak kora gyerekkortól kezdve mintegy összeadódnak. A leginkább veszélyeztettek a kisgyermekek és a fehér bőrű, vörös hajú, világos szemű, szeplősödésre hajlamos, fokozottan érzékeny bőrű emberek. Magasabb kockázatot jelez az is, ha az átlagosnál több anyajegye van valakinek, vagy ha a vér szerinti rokonok között előfordult melanóma. Nekik különösen vigyázniuk kell a bőrükre!

    Ugyanakkor a napfény testi-lelki pozitív hatásait kár lenne nélkülöznünk.

    kayla in trees wearing babiators

    Mire ügyeljünk, hogy a napon töltött idő egészségünkre váljék, és ne kelljen félnünk a későbbi következményeitől?

    Az UV-sugárzás elleni védekezés szabályai egyszerűek, unalomig ismételjük őket, de hát be is kell ezeket tartani! Fontos, hogy nemcsak verőfényes időben kell számítani káros sugárzásra, hiszen a vékonyabb felhőrétegen is áthatolnak a sugarak. A tükröződő sima felületek, például a víz, beton, jég, hó felszínéről pedig visszaverődnek a sugarak, így ezek megtöbbszörözik az erejüket. A déli órákban mindenképpen húzódjunk árnyékba, vagy ha nem lehetséges, akkor sapkával, hosszú ujjú inggel, könnyű nadrággal, napszemüveggel védekezzünk a túl erős fény ellen. Fényvédő krémre pedig nemcsak a strandon van szükség, hanem bármilyen más szabadtéri program esetén is védeni kell vele a szabadon hagyott bőrfelületeket. Minél érzékenyebb, fehérebb valakinek a bőre, annál magasabb faktorszámú krémre van szükség. A napszemüvegről se felejtkezzünk el, de fontos, hogy csak jó minőségű, garantáltan UV-védelemmel ellátott szemüveget válasszunk, ami lehetőleg oldalról is véd!

    Milyen tünetei vannak a melanómának, milyen változásokra kell felfigyelnünk a bőrünkön?

    A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből, a melanocitákból kifejlődő rosszindulatú bőrdaganat. Kialakulhat már meglévő anyajegyből, de nagyobb százalékban anyajegymentes bőrfelszínen, azaz az ép bőrön jelenik meg. Bajt jelezhet, ha egy anyajegy színe, nagysága, felszíne vagy alakja megváltozik, de érdemes figyelni az újonnan kialakuló pigmentált elváltozásokra is. Ezért fontos, hogy időnként tartsunk önvizsgálatot, figyeljük meg a bőrünket alaposan, hogy észrevehessük az esetleges változásokat. Ezt az ellenőrzést a leghatékonyabban a melanómaszűréssel biztosíthatjuk, ami például klinikánkon is elérhető.

    Hogyan zajlik a melanómaszűrés?

    A vizsgálatot egy speciális bőrmikroszkóppal, az ún. dermatoszkóppal, illetve szükség esetén ennek tovább fejlesztett változatával a videódermatoszkóppal végezzük. Ez utóbbi készülék nemcsak felnagyítja az anyajegyek képét, hanem segítségével lefényképezhető, a legteljesebb részletességgel rögzíthető a bőr állapota, a teljes test területén, feltérképezve a meglévő anyajegyek helyét és nagyságát. A gyanús bőrképletekről nagy felbontású felvételeket készítünk, amelyeket számítógép elemez, rögzít, hogy egy későbbi állapottal bármikor összehasonlítható legyen, így a legkisebb változásra is fel tudunk figyelni.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont