2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Ússzuk meg szárazon a nyári fülfájást!

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-20

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Júniusi kedvezmények

  Sokunkkal előfordult már, hogy a nyári hőségben torokfájással, lázasan nyomtuk otthon az ágyat, ahelyett, hogy a strandon sütkérezhettünk volna. Ilyenkor pedig csak az jár a fejünkben, hogy vajon hol fázhattunk meg ennyire a nagy melegben. Pedig nem is olyan nehéz nyáron begyűjteni egy kis meghűlést, a kínzó fülfájásról nem is beszélve. Elég csak a túlságosan hidegre állított klíma, huzat az autóban, vagy a víz alatti úszás, és máris oda a jó kedvünk. Vajon mitől alakul ki, és hogyan kerülhetjük el, hogy az önfeledt szórakozást ne váltsa fel a nyári fülfájás?

  fulfajas_uszas

  „A nyári fülfájást leggyakrabban a huzat és a vízben való lubickolás, búvárkodás okozza. Ha nincs klíma az autóban vagy az irodában, az állott, meleg levegőt kereszthuzattal próbáljuk felfrissíteni. A huzat miatt az orrgaratban megduzzadó nyálkahártya nem tudja megfelelően kiegyenlíteni a nyomást a középfülben, ez pedig az arra érzékenyeknél könnyen vezethet fájdalomhoz. A huzat mellett a szennyezett, vagy túlságosan klóros víz által okozott irritáció és gyulladás keserítheti meg a gondtalan nyaralást” – mondta el a Dr. Székely Éva, az Év magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

  Fülfájás strandolás után

  Gyakori panasz, hogy a strandon, leginkább a vízben hűsöléssel, búvárkodással eltöltött kellemes órák később kínzó fülfájás perceivé változnak. Mi ennek az oka? A kellemes pancsolás könnyen feláztatja a hallójárat érzékeny, vékony bőrét, amely ezáltal sérülékennyé válik, és könnyebben elfertőződik. Az így kialakult külső hallójárat-gyulladás okozói a baktériumok vagy gombák, amelyek viszketéssel, később váladékozással és erős fájdalommal, fülzúgással járó panaszokat okoznak.

  Hogyan előzhetjük meg a nyári fülfájást?

  Ha hajlamosak vagyunk a fülbetegségekre, egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük azokat. Íme, a doktornő néhány hasznos tanácsa:

  • Az uszodában és a strandon használjunk az úszásra kifejlesztett füldugót vagy úszósapkát, így elkerülhetjük, hogy víz jusson a fülünkbe.
  • Fürdőzés előtt csepegtessünk a fülünkbe paraffinolajat, amely szintén távol tartja a vizet.
  • Strandolás, hajmosás után alaposan tisztítsuk meg, és töröljük szárazra a fülünket.

  Fontos tudnivalók:

  • A fültisztításkor kerüljük a fültisztító pálcika használatát, mivel könnyen felsérthetjük vele a hallójáratot.
  • Kerüljük a tengervizes fül-spray és a fülgyertya használatát is, mivel ezek nem alkalmasak a hallójárati fülzsír eltávolítására.
  • A legtöbb esetben a természet megoldja ezt a feladatát is!

  A normál tágasságú hallójáratból az átlagos mennyiségű fülzsír rágáskor, a rágóízület mozgása segítségével kiürül a hallójáratból a fülkagyló felé, amit fürdésnél eltávolítunk.

  Ha az egyéni adottságok miatt túl sok fülzsír termelődik, vagy a hallójárat szűkebb az átlagosnál, akkor ez a tisztulási folyamat nem történik meg, felhalmozódik a fülzsír, amely dugulást, halláscsökkenést okoz. Ebben az esetben nincs házi praktika, a megoldás a szakorvosi vizsgálat és a fülmosás. Az ezt megelőző paraffinos olajozás segíti az orvos és az asszisztense munkáját.

  Ha egyéni adottságok, vagy a gyakori fülpucolás miatt kevés a fülzsír a hallójáratban, akkor szinte biztos az állandó fülviszketés, a gyakran visszatérő hallójárat-gyulladás. Ez a legtöbb esetben szintén szakorvosi ellátást igényel. 

  Mit tegyünk, ha fáj a fül?

  A fülfájás hátterében gyakran egyéb okok is állnak. Főként kisgyermekkorban jellemző a középfülgyulladás, amelyet egy korábbi nátha is okozhat, de a fájdalom hátterében akár hallójárat-gyulladás is állhat. Ezért mindenképp javasolt a szakorvos felkeresése, aki a gyógyszeres kezelés mellett, ha szükséges, a dobhártya felszúrásával biztosítja a dobüregben összegyűlt váladék távozását.
  Felnőtt korban a hirtelen fellépő halláscsökkenés, fülzúgás, szédülés esetén haladéktalanul forduljunk szakorvoshoz, ugyanis a belsőfül eredetű halláscsökkenés esetén csak az azonnali kezelés biztosíthatja a hallás teljes visszanyerését.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont