A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Középfülgyulladás

A középfül gyulladásos betegségei igen gyakoriak. Kórokilag, kialakulásuk szerint, tünetileg, gyógyhajlamukat tekintve rendkívül változatosak és ebből adódóan kezelésük is más. A két fő csoport a hurutos (catarrhalis) és gennyes (suppurativ) gyulladás. Mindkét formán belül elkülönítünk akut és krónikus lefolyást.

Hurutos középfülgyulladások

Egyszerű heveny hurutos középfülgyulladás (otitis media catarrhalis simplex)

középfülgyulladás

Oka az orrgaratot a dobüreggel összekötő fülkürt működésének a zavara, melynek hátterében lehet egyszerű nátha, heveny, vagy idült melléküreg gyulladás, orrpolypositás, de a leggyakoribb kórok az orrgarati mandula túltengése.

A beteg panaszai a dobhártya "behúzódott" állapotából származnak: feszülés, tompaságérzet a fülben, esetleg enyhe fájdalom és a dobüregi vákuum mértékétől függő hallásromlás. Terápiájában a fenntartó ok megszüntetése a cél, tehát a nátha kezelése megfelelő orrcseppek használatával, a melléküreg gyulladásának megszüntetése antibiotikumokkal, vagy műtéti úton az orrpolipok, de leggyakrabban az orrgarati mandula eltávolítása. Mindenképpen pótolni kell a középfülből felszívódott levegőt. Ez gyakran elérhető erőteljes orrfúvással, vagy eszközös nyomásfokozással.

Savós, heveny, hurutos középfülgyulladás (otitis media catarrhalis serosa)

Amennyiben a fülkürt működési elégtelensége hosszabb ideig fennáll, a középfül ereiből savó lép ki, és az egyszerű heveny hurutos középfülgyulladásból savós, heveny, hurutos középfülgyulladás alakul ki. Ez az állapot ugyanannak a kórfolyamatnak egy előrehaladottabb, súlyosabb formája. Leginkább a gyermekkor betegsége és a háttérben az orrgarati mandula túltengése áll.

A beteg panaszait a dobüreg aktuális folyadéktartalma határozza meg. Kezdetben a fájdalom csökken, de fokozódik a fül teltségérzete. A folyadék mozgása miatt a hallásromlás a beteg fejtartásától függően változhat. A folyamat előrehaladtával, amikor már az egész dobüreget savó tölti ki, a fülfájdalom gyakorlatilag megszűnik, de a fül teltségérzete állandó és nagyfokú.

Ebben az esetben is a kiváltó ok megszüntetése, leggyakrabban az orrmandula eltávolítása az elsődleges cél. Feltétlenül szükséges azonban a középfülben felgyülemlett savó eltávolítása, mert ellenkező esetben a középfülben lévő folyadék maradandó halláskárosodást okozhat. A savó eltávolítása a dobhártya bemetszésével történik. Elhúzódó esetben ventilációs tubus beültetésére is szükség lehet, ami a tubafunkció helyreállításáig a középfül szellőzését és légutánpótlását biztosítja.

Légnyomás okozta heveny savós középfülgyulladás (aero otitis)

A középfülgyulladás ezen típusa leggyakrabban repülőúton, leszálláskor alakul ki, amikor a fülkürt nem képes a nyomáskülönbséget kiegyenlíteni. A keletkezett vákuum miatt savókiáramlás kezdődik, ami igen erős fájdalommal jár. Tünetei megegyeznek a fokozatosan kialakuló savós középfülgyulladással és kezelése is azonos. Nátha, orrlégzési nehezítettség esetén bőséges orrcsepp használat javasolt felszállás előtt.

Idült középfülgyulladás (otitis media catarrhalis chronica)

Ha a heveny savós középfülgyulladás észrevétlen marad, vagy kezelése nem megfelelő és a fülkürt működészavara is tartósan fennáll, a középfül folyadékgyüleme megmarad. A savó szerkezete átalakul, hegszövet jön létre, így a dobüreg megszűnik.

A betegség ezen stádiumában fájdalom nem jellemző, azonban a fül teltségérzete és a hallásromlás fokozódik. További következmény lehet a dobüreg, illetve a középfül üregrendszerének egészére kiterjedő gyulladásos szövetburjánzás, az ún. koleszteringranuloma, amely már kizárólag műtéttel gyógyítható.

Amíg a dobüregi tartalom folyékony halmazállapotú, addig az orr, a melléküregek és az orrgarati fenntartó ok megszüntetése mellett a dobhártya bemetszése, váladékleszívás és a ventill-tubus behelyezése gyógyulást eredményez.

Gennyes középfülgyulladások

Heveny gennyes középfülgyulladás (otitis media suppurativa acuta)

A heveny gennyes középfülgyulladás bakteriális fertőzés következtében jön létre, de a betegség kifejlődésében szerepet játszik a fülkürt működési zavara és a szervezet leromlott általános állapota is. A heveny gennyes középfülgyulladás klasszikus képe egy néhány órás, vagy néhány napos kórfolyamat eredményeként alakul ki. Ennek megfelelően a folyamat egyes fázisaiban más-más panaszok jelentkeznek, és változnak a tünetek is.

Kezdeti stádiumban még csak enyhe fülfájdalom, minimális hallásromlás, hőemelkedés jelentkezik. A következő szakaszban a fájdalom már erőteljes, a hallásromlás jelentős mértékű. Végkifejlet állapotában a dobüreget, illetve az egész középfület genny tölti ki, jelentős nyomást gyakorolva a dobhártyára, mely emiatt a hallójárat felé elődomborodik, és előbb-utóbb átszakad. A dobhártya átszakadása előtt a betegnek elviselhetetlen erősségű fülfájdalma van, hallásromlása nagyfokú, láza magas, a nyaki nyirokcsomók fájdalmas duzzanata tapintható, általános állapota, közérzete rossz, sápadt, elesett.

Gyakori a hányinger, hányás, hasmenés. A spontán perforáció bekövetkezte után a beteg megkönnyebbül, fülfájása rohamosan csökken, majd megszűnik, láztalanná válik, általános állapota javul. A kezeletlen, spontán áttört heveny gennyes középfülgyulladás 3-4 hét alatt rendszerint meggyógyul, a perforáció általában záródik. A kezeletlen heveny gennyes középfülgyulladás azonban komoly szövődményeket idézhető elő, ha a gyulladás a koponyán belül felfelé terjed.

A betegség kezelése is stádiumfüggő. Kezdeti szakaszban gyógyulást eredményezhet a megfelelő dózisú és időtartamú antibiotikus kezelés és orrcsepp alkalmazása. Előrehaladottabb állapotban észlelt, vagy az antibiotikus kezelésre nem reagáló folyamat esetén a legfontosabb teendő a genny lebocsátása, vagyis a dobhártya felmetszése. Nagyon fontos tudni, hogy a kialakult heveny gennyes középfülgyulladás a dobhártya megnyitása nélkül nem gyógyítható, a spontán áttörés előbb-utóbb bekövetkezik, de így nagy a veszélye a szövődmények kialakulásának.

Idült gennyes középfülgyulladás

Az idült gennyes középfülgyulladás sem tüneteiben, sem kezelési módját tekintve nem képez egységes kórképet. Létrejöttükben vannak azonban közös faktorok. Ilyenek: a fülkürtműködés zavara, a szervezet nem megfelelő reakciómódja, az elégtelenül vagy tévesen kezelt heveny középfülgyulladás. A betegségre jellemző a folyamat hosszas, spontán nem gyógyuló fennállása, a dobhártya maradandó perforációja, a vezetéses hallásromlás és az időszakos fülfolyás. A mesotympanalis krónikus középfülgyulladás elpusztíthatja a hallócsontokat, míg az epitympanalis típus a dobüreg falait is. Az idült gennyes középfülgyulladás eredményes és végleges gyógykezelési módja a műtét.

A középfülgyulladás diagnosztikája

A középfülgyulladás diagnózisa legtöbbször fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálattal és a beteg panaszai alapján felállítható. Az orvos a vizsgálat során megtekinti a garatot, az orrüregeket, a hallójáratokat, valamint a dobhártyán keresztül képet szerez a középfül állapotáról (légtartósság, folyadékgyülem stb.) Bizonyos esetekben kiegészítő hallásvizsgálatra és képalkotó diagnosztikára is szükség van (RTG, CT, MRI).

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.