2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Miként kezelhető a nyaki eredetű szédülés?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-03-21

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A nyaki eredetű szédülés, mint egyensúlyzavar, bizonytalanságérzés, a nyaki gerinc diszfunkciójának (fájdalom, vagy merevség, vagy mindkettő) a következménye. A helyzetérzékelés e zavara, mely a nyaki régió struktúráinak rendellenességéből  származik, - mint hipotézis - már  több mint száz éves múltra tekint vissza. Létezése évekig vitatott volt a tudományos bizonyítékok hiánya, valamint az eredménytelen fizioterápiás próbálkozások miatt. Ma már azonban egyre több tudományos közlemény támasztja alá a kóroki tényezőket, s előrelépés történt a sikeres terápiás beavatkozás tudományos értékű bizonyítására. A nyaki gerinc eredetű szédülés, szédülékenység kezelési lehetőségeiről dr. Ferenc Mária reumatológus-fizioterápiás, rehabilitációs szakorvost, gerincgyógyász konzultánst kérdeztük.

  Dr. Ferenc Máriával, az Országos Gerincgyógyászati Központ konzervatív terápiás részlegének osztályvezető főorvosa.

  Habár sok embert érint a nyaki szédülés, de a jelentős hányaduk nem részesül megfelelő kezelésben. Két manuálterápiás módszer (Mulligan és Maitland) bizonyul hatékonynak a nyaki szédülés kezelésében, melynek bizonyítására megszületett az első dupla vak, randomizált, kontrollált tanulmány, melyet Ausztráliában, Newcastle-ban a Fizioterápiás Egyetemen végeztek.

  A helyzetérzékelő idegvégződések (proprioceptorok) 50%-ban, - mint előző a nyaki szédülésről szóló írásunkban említettük - a nyaki gerinc kisízületeiben találhatók, de a lágy szövetekben, szalagokban, izmokban (főleg a csuklyásizomban) is jelentős mennyiségben vannak jelen, melyek információt közvetítenek a központi idegrendszernek a fej orientációjáról. A  manuálterápia oldja a kisízületi blokkot, stimulálja  a proprioceptorokat, amelyek ezáltal normalizálják a kisízületekből, izmokból szalagokból az egyensúlyérzékelő magvakba felszálló információt.

  A vizsgálat célja, – amelyben 86 nyaki szédülős egyén vett részt (életkor 18-90 között) – az volt, hogy összehasonlítsák, a két népszerű manuálterápiás eljárás a Mulligan és Maitland hatását egymással és placébóval szemben a nyaki szédülésben. A vizsgálatból kizártak minden, egyéb szédülést okozó betegséget és állapotot. A betegcsoportot háromfelé osztották: 1. csoport Mulligan, a 2. csoport Maitland manuálterápiában részsült, a 3. placebo csoport pedig egyéb gyakorlatot végzett és deaktivált lézer terápiát kapott. A Mulligan manuálterápia során a funkcionális helyzetben, a kisízület síkjában passzívan végzünk finom oszcilláló mozgásokat az érintett szegmentumban, melyhez speciális irányított aktív gyakorlatok is társulnak, és kiegészül önterápiás elemekkel is. A Maitland manuálterápia passzív kisízületi mozgást alkalmaz.

  gerinces-manualterapia-1
  Egy-két Mulligan manuálterápiás elem.
  gerinces-manualterapia-3

  A tanulmányban mérték a szédülés intenzitását, egy 100 mm-es vizuális analóg skálán, a szédülés gyakoriságát, a szédülés időtartamát, a nyaki fájdalmat szintén vizuális analóg skálán, és a szédülés okozta életminőség változást. Az említett paramétereket az intervenciók előtt, 2-6 manuálterápiás kezelés után, és 12 héttel a beavatkozás befejezését követően regisztrálták. A kutatás eredménye az volt, hogy a szédülés gyakorisága, intenzitása, időtartama, valamint a nyaki fájdalom mértéke mindkét manuálterápiás eljárás után jelentősen csökkent a 2-6 alkalmas manuál terápiaután, s ez tartott még a kezelés befejezése után 12 héttel is, míg a placébó csoportban nem volt változás egyik kimeneti értékben sem.

   

  Ezen értekezés eredményei azt demonstrálták, hogy mind a Mulligan, mind Maitland manuálterápia  hatékony terápiás beavatkozás a nyaki eredetű szédülés kezelésében, melynek erős az evidenciaszintje. Egyben közvetlen bizonyítékot ad arra is, hogy a szédülékenység a nyaki gerinc struktúráiból is kiindulhat, ha a szédülés egyéb alternatív okait kizártuk, és a tünetek valamint a morfológiai elváltozás ezt alátámasztja.

   

  Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a manuálterápia azonban kontraindikált, ha szédüléshez - szédülékenységhez az alábbi tünetek társulnak:

  • Kettős látás
  • Intenzív erősödő fejfájás
  • Általános gyengeség
  • Beszédzavar
  • Ébredési és ébren maradási nehézség
  • Járásnehezítettség
  • Inadekvát cselekvés
  • Végtagok mozgászavara
  • Nisztagmus (szemtekerezgés)
  • Hányás, hányinger

  Megjegyzés: Az egyéb fizioterápiás próbálkozások a nyaki eredetű szédülékenység kezelésében általában eredménytelenek, sőt a számos manuálterápiás módszer közül is csak ennek a két manuálterápiás módozatnak van ez idáig tudományos evidencia értékű bizonyítása.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont