A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Hányás, hányinger

A hányás a szervezet egyik védekező reakciója, melynek során megszabadul a gyomorba jutott tápláléktól, ami vagy mennyiségében túl sok, vagy minőségében nem megfelelő. Ilyenkor a gyomortartalom hirtelen visszajut a nyelőcsőbe és a szájon át távozik. Rövid idővel a folyamat előtt általában rossz közérzet, hányinger jelentkezik.

Milyen betegség tünete lehet?

Betegség nélkül is jelentkezhet, pl. csecsemők hányhatnak egy keveset az étkezés után, ha sok levegőt nyelnek. Kiválthatja undort keltő szag, látvány, a garat vagy az egyensúlyszerv ingerlése. Terhesség alatt főként reggelente jelentkezik. Kóros esetekben okozhatja a nyelőcső vagy a gyomornyálkahártya károsodása, fekélye vagy gyulladása kémiai anyagoktól, pl. túl sok gyomorsavtól, gyógyszerektől, mérgektől (pl. gombamérgezés), vagy fertőzésektől, vírusoktól, baktériumoktól.

A tápcsatorna más részének gyulladása, pl. vakbélgyulladás, hashártyagyulladás, máj- és epeútrendszer betegsége, pl. májgyulladás, epehólyaggyulladás, epeköves roham vagy hasnyálmirigygyulladás is okozhatja. A húgyúti fertőzések és a veseelégtelenség is hányással járnak. Az úgy nevezett centrális hányást az agyhártya vagy agyvelőgyulladás, a napszúrás, a koponyában kialakuló vérömleny vagy daganat az agynyomás fokozódása révén okozzák. A fül betegségei, pl. középfülgyulladás, az egyensúlyszerv ingerlésével váltják ki.

A szisztémás fertőzések közül súlyos kórkép a szepszis (véráramfertőzés), de sok gyerekkori fertőzőbetegség tünete is lehet, mint pl. mumpsz, mononukleozis, skarlát. Nőgyógyászati betegség, pl. petefészekgyulladás vagy méhenkívüli terhesség is kiváltja. Anyagcserebetegségek közül a hányás korai tünete lehet cukorbetegekben a diabeteses kómának, de hányással jár a legtöbb olyan betegség, ami a szervezet sav-bázisionháztartásának egyensúlyát felborítja és maga a hányás is okozza ezen egyensúly felborulását.

Különböző gyógyszerek gyakori mellékhatása lehet hányinger, hányás, pl. citosztatikumok, férghajtók, digitálisz. Jelentkezhet szűkület miatt , ami kialakulhat a gyomorszájnál (pylorus stenosis), ez lehet veleszületett csecsemőknél, vagy okozhatja gyulladás, fekély utáni hegesedés. A daganatok is szűkíthetik a nyelőcsövet, gyomorszájat vagy a beleket, akár teljes elzáródás is kialakulhat , erre utalhat a bélsárhányás.

Bélelzáródást okoz pl.az összenövés is, vagy a beleket ellátó ún. mezenteriális erek elzáródása. Súlyos tünet a vérhányás, ami származhat erőlködéstől a gyomorszáj nyálkahártyájának berepedésétől, májzsugorodásban a nyelőcső vénatágulatainak megrepedéséből, gyomor- vagy nyombélfekélyből, vagy kifekélyesedő daganatból.

Ha a fenti okok egyike sem igazolható, akkor pszichés eredetre is kell gondolnunk, főként fiatal lányoknál fontos a bulimia vagy az anorexia nervosa felismerése.

Kivizsgálás

Az egyszerű gyomorrontásnál is javasolt laborvizsgálatot végezni, hogy az kialakult sav-bázis és folyadék-ionháztartás helyreállítását ellenőrizzük. A további vizsgálatokat a kórkép súlyossága és a kísérő tünetek határozzák meg, a fentiek alapján szükség lehet hasi ultrahang, más képalkotó (pl. natív hasi rtg, koponya MR) vizsgálatokra, esetleg gyomortükrözésre, különböző szakorvosi (sebészi, nőgyógyászati, ideggyógyászati, pszichiátriai) szakvizsgálatokra.

Fertőző betegségeknél vírusserológiai vizsgálatok, széklettenyésztés, húgyúti gyulladásnál vizelettenyésztés, szepszisnél vérminta tenyésztése (haemokultura) szükségesek.

Kezelés

Mivel a szervezet védekezőreakciójáról van szó, gyógyszeres csillapítás sok esetben csak a gyomortartalom kiürülése után és csak enyhébb esetekben javasolható, a gyógyszerek csak orvosi vényre válthatók ki (pl. Daedalon kúp vagy tabletta, Cerucal tabletta). Amennyiben ezután (kb. 20 perccel a hányás után kezdve) gyakori, apró kortyokban nem pótolható az elveszített folyadék, akkor a kiszáradás megelőzésére infúziós kezelést adunk, ez általában gyógyintézetben zajlik.

Fontos az ionok pótlása is. Egyes kórképeknél antibiotikus kezelés, másoknál műtét, vagy más speciális beavatkozás, pl. a diabeteses kómánál halaszthatatlanul inzulin injekció adása, anorexia nervosánál a pszichiátriai kezelés a megoldás. Súlyos esetekben intenzív terápiás osztályon kezelik a beteget és végsősoron, pl. gombamérgezésnél akár akut májtranszplantációra is sor kerülhet.

Milyen orvoshoz forduljon?

Az alapvizsgálatokat háziorvos vagy belgyógyász, gyerekgyógyász, lázzal vagy hasmenéssel járó betegségek esetén gyakran infektológus végzi. Szükség esetén a gyors segítség után más szakorvoshoz irányítják a beteget.

 

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

 

Forduljon szakembereinkhez!

 

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását.      

Szerződéses partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk a szolgáltatások logisztikájának alakulásáról, illetékes szakembereink és ellátásszervezőink útján.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
ügyvezető igazgató