• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu
  Cikkek
  2022-es cikkek
  2021-es cikkek
  2020-as cikkek
  2019-es cikkek
  2018-as cikkek
  2017-es cikkek
  2016-os cikkek
  2015-ös cikkek
  2014-es cikkek
  2013-as cikkek
  2012-es cikkek
  2011-es cikkek
  2010-es cikkek
  2009-es cikkek

  Időskori alkoholizmus

  Dr. Hoyer Máriát, a Budai Egészségközpont klinikai- és klinikai addiktológiai szakpszichológusát arról kérdeztük, hogy mi jellemző az időskorú alkoholistákra.

  Mi jellemző az időskorú férfi alkoholfüggőre?

  Először is definiáljuk, hogy mikortól számít valaki időskorúnak. A WHO besorolása alapján az 55-65 év közötti életkor az áthajlás évtizede, amikor még nem időskorú az illető, de már nem is középkorú. 65-75 év között kezdődik az idősödés, de igazán csak 75 év felett beszélünk időskorról. Nos, az alkoholfüggőség tekintetében az áthajlás évtizedében lévőkről vannak adataink. Az alkohol okozta káros következményeket régóta vizsgálják, kutatják és próbálják a lehetséges kezelést meghatározni. Tapasztalatom szerint elég sokan vannak az idősödő férfiak között, akik pont ebben az életszakaszban kezdenek el többet inni és iszákossá válni. A főbb okokat abban látom, hogy a házasságban élőknél ebben az életszakaszban változik meg az intimitás, a szexuális viselkedés. A férfiak mintegy kárpótolva a szexuális örömök kiesését kezdenek intenzívebben inni. Egy másik lehetséges magyarázat pedig a munkaerőpiacról való kiszorulás, illetve az is előfordulhat, hogy a férfi a nyugdíjba vonulás után nem érzi magát hasznosnak, fontosnak és depresszív állapotba kerül, melyet alkohollal próbál „kezelni”.

  idoskor-alkohol

  Mi jellemző az időskorú női alkoholfüggőre?

  A nőknél is érdekes tapasztalatokat lehet szerezni, ha az idősödő korosztállyal kezd a szakember foglalkozni. Nem egy nagymama kliensem volt az elmúlt évtizedben, aki azért kezdett intenzíven inni – hozzáteszem titokban –, mert a felnőtt korú gyermeke és annak családja túlzottan igénybe vette a „nagymamai szolgáltatásokat”, azaz maximálisan kihasználták, dolgoztatták (gyermekfelügyelet, háztartási munka stb.). Ezekre a kérésekre nem mertek nemet mondani, nehogy megszólják őket, hogy ”nem elég jó nagymamák”, de nagy tehernek érezték ezt a szerepet. Főleg akkor, ha már elhunyt a házastársuk és csak a gyerekeiknek, unokáiknak éltek. Persze a nőknél is többféle élethelyzet figyelhető meg. Például voltak olyan klienseim, akik egész életükben szorgalmasan dolgoztak, mások szükségleteit elégítették ki, mert ez volt a nemi szerep felfogásuk a női létről. Ugyanakkor, amikor beállt a menopauza és a szexualitás már számukra nem volt kívánatos, akkor ehhez az alkoholhoz, mint „örömforráshoz” fordultak, mintegy „jutalmazva” magukat. Az idősödő nőknél a magány, a szorongás és a depresszió könnyen elindíthatja a fokozott ivászatot. Egy ismerősöm mesélte nemrég, hogy a barátnőjét invitálta, hogy látogassa meg őt vidéken, mire a hölgy azt kérdezte: „Szilvás Unicum van? Mert akkor megyek”. A példa is jelzi, hogy a jutalmazó rendszer deficitje, alulműködése könnyen addiktív viselkedéshez, pl. rendszeres alkoholfogyasztáshoz vezethet.

  idoskor-alkohol-2

  Hogyan viselkedik az időskorú alkoholistával a környezete?

  Tapasztalatom szerint sajnos elég rosszul. Megvetik, kitaszítják a családból, mert már „nem sok hasznát veszik amúgy sem”. Az idősödő ember amúgy sem vonzó a környezet számára, mert beteges, esetlegesen ápolatlan, a hangulata ingadozó, elégedetlen stb. lehet. Nos, ha ezt az alkoholizmusával fokozza, akkor az együttérzés és a segítő szándék bizony csökkenhet irányába. Ugyanakkor látok ellenpéldákat is, amikor nagyon is aggódik a család és segítséget kérnek az idősödő kliens számára.