2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  A májunk későn jelzi, ha baj van

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-01-26

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  A májbetegségek Magyarországon a harmadik leggyakoribb halálozási okot jelentik a szívbetegségek és a daganatos elváltozások után. Mit követünk el májunk egészsége ellen, és hogyan vigyázhatnánk jobban rá?

  A máj has jobb oldalán, a bordaív alatt helyezkedik el, és az egyik legnagyobb belső szervünk – a két lebenye együtt egy felnőtt ember esetében mintegy 1,4-1,6 kg tömegű. Részt vesz a szervezet szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, az ehhez szükséges epe képzésében, a fehérjék lebontásában, a hormonháztartásban, az energiaellátásban és -raktározásban. Egyik fontos funkciója a szervezetbe a légutakon vagy a táplálékkal bejutó mérgek, vegyi anyagok (például alkohol, drogok, szerves oldószerek, gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb kemikáliák) lebontása, kiválasztása.

  A májunk későn jelzi, ha baj van

  Májbetegségek

  Májkárosodást okozhatnak például a nagy mennyiségben a szervezetbe kerülő mérgek, vegyi anyagok vagy az alkohol. Veszélyes a májra a trópusi körülmények között előforduló aflatoxin nevű penészgomba is, amely szennyezett élelmiszerekkel kerülhet a szervezetbe. Kialakulhat májbetegség-anyagcserezavar (pl. kóros elhízás, kezeletlen cukorbetegség) következtében, és nem ritka a vírus- és a bakteriális fertőzés miatti akut és krónikus májgyulladás, hepatitis sem. A májgyulladás és a májkárosodás megnöveli a májrák rizikóját is, amely ugyan csak 2-4 százalékot tesz ki a daganatos betegségek között, de a halálozási aránya igen magas.
   

  Fáj-e a máj?

  A májnak igen jó a regenerálódó képessége, de nem korlátlan, így ezzel nem szabad visszaélni. A májat károsító hatások hosszabb távon mintegy összeadódhatnak, és egyre fokozódik a gyulladás utáni sejtelhalás, hegesedés, hegszövet-képződés, és az ép májszövet folyamatosan csökken (fibrózis). Az anyagcsere és méregtelenítő funkciók csökkenése sokáig nem észlelhető. Az akut májbetegség, például az akut májgyulladás azonban kiválthat a jobb bordaív alatt jelentkező, tompa vagy éles, intenzív fájdalmat is, amit a máj tokjának feszülése okoz.
   

  Mi utal rá, hogy májproblémánk van?

  A májbetegségek jellemzően hosszú ideig tünetszegények, a májproblémákra utaló jelek (pl. a gyakori puffadás, étvágytalanság, rossz közérzet, fejfájás, gyengeség, zsibbadás, hányinger, hasmenés, bőrkiütés) nem specifikusak, mivel más emésztőrendszeri gondok is jelentkezhetnek hasonló panaszokkal. Ezen kívül tompa hasi fájdalom, hirtelen fogyás, hajhullás, a felszaporodó bilirubin miatt a szem ínhártyájának és a bőrnek sárgás elszíneződése, valamint a has megnagyobbodása, a végtagok ödémája is jelezheti a bajt. Előrehaladottabb állapotban izomsorvadás, koncentrálási nehézségek, a bőrfelületen kis ütés nyomán kék foltok jelenhetnek meg, és megváltozhat, sötétre válhat a vizelet színe is.

  hepatológiai szakorvosi vizsgálat

  Hogyan vigyázhatunk jobban a májunkra?

  A máj egészségének megőrzéséhez életmódi tényezők járulhatnak hozzá: a megfelelő, kiegyensúlyozott táplálkozás, a májat terhelő kemikáliák, a tartósítószerek, az adalékanyagok, a túlzott gyógyszerszedés, a túlzott zsírbevitel és az alkoholfogyasztás kerülése. Az alkohol – különösen a rossz minőségű, kétes összetételű szeszes italok – fogyasztása Magyarországon különösen gyakran áll a májkárosodások hátterében. A hepatitisz A és B fertőzések ellen egyrészt védőoltással, másrészt a fertőzésveszélyes helyzetek kerülésével lehet védekezni. A hepatitisz A ellen megfelelő testi és konyhai higiéniával tehetünk, mivel ennek kórokozója a rosszul kezelt, fertőzött széklettel szennyezett élelmiszerrel kerülhet a szervezetbe. A hepatitisz B fertőzés vérrel és testváladékokkal, a hepatitisz C szintén vérkészítményekkel, véres eszközökkel terjed, ezért tanácsos kerülni a fertőzés rizikójával járó helyzeteket: a gyakori partnerváltást és az esetleg vérrel, szövetnedvvel szennyezett eszközökkel végzett orvosi vagy egyéb (tetoválás, akupunktúra, injekciós kábítószer-adagolás) beavatkozásokat. A máj védelméhez hozzátartozik, hogy ajánlatos évente egy-egy háziorvosi és laborvizsgálatot kérni, gyanú esetén pedig szakorvosnál hepatológiai szakvizsgálaton is részt venni.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont