A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Májrák

A daganatos betegségek között 2-4 százalékos előfordulási arányával a májrák viszonylag ritka, de a halálozási statisztikai meglehetősen rosszak.  Az előfordulási gyakorisága is eltérő: Európában és Észak-Amerikában negyedannyi, mint Afrika és Ázsia egyes területein.

Ötvenéves kor felett jóval gyakrabban fordul elő, mint fiatalabbaknál. A férfibetegek száma a többszöröse a nőkének. Mivel a máj erekkel dúsan átszőtt, jó vérellátású szerv, a májdaganatok gyorsan növekednek, és hamar áttétet alkothatnak.

A májrák okai

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos májrákot. Elsődlegesek a májból kiinduló daganatok, másodlagosak pedig a más daganatos betegségek – főként az emésztő- és ivarszervek, illetve az emlő- és tüdőrák- áttéteiként képződő májtumorok.

A májrák leggyakrabban más, májat érintő betegség szövődményeként alakul ki, elsősorban a vírusfertőzést követő krónikus májgyulladás, vagy májzsugorodáshoz vezető megbetegedés (fertőzés, mérgezés vagy alkoholizmus) következtében.

Egyes távoli országokban jellemzően a hepatitis B által kiváltott májgyulladással, mint kórelőzménnyel hozható összefüggésbe. Európában azonban sokkal inkább a C típusú vírus fertőzések szövődményeként jelenik meg.

A májzsugornak is az egyik lehetséges következménye a májrák. Magyarországon a májrákos esetek többségénél a háttérben az alkoholizmus áll. 

A máj egyik feladata a méregtelenítés, a méreganyagok kiszűrése, fel is halmozódhatnak benne a szervezetbe jutó toxikus anyagok.  Így viszonylag gyakori májrákot kiváltó ok, ha a szervezetbe huzamosabb ideig mérgező anyag kerül. A májrák rizikóját növeli például az aflatoxin gomba, amely trópusi országokban különösen gyakran fertőzi meg az élelmiszereket. 

A májrák tünetei

A májrák gyakran – főleg kezdeti stádiumban – tünetmentes betegség. Még előrehaladott állapotában sem igazán jellegzetesek a tünetei, így ezeket könnyen más problémának tulajdoníthatja a beteg. Jellemző lehet a levertség, gyengeség, rossz közérzet, étvágytalanság, émelygés, hányinger és hányás, fogyás, láz, hastáji fájdalom (főleg a jobb oldalon) sárgaság, viszketés, puffadt has és ödémás végtagok.

A májrák diagnózisa

A tünetszegénység miatt gyakran csak véletlenül, más betegség kapcsán végzett kivizsgálás során merül fel a májrák gyanúja. Az orvos először az életmódja és esetleges panaszai felől kérdezi a beteget, majd laboratóriumi és műszeres vizsgálat (CT, az MR és a hasi ultrahang) következik. A vér és vizeletvizsgálat (pl. az AFP-szint) a májműködéséről sok hasznos információval szolgál. Szükség lehet még több okból biopsziára, laparoszkópos tükrözésre, a belek endoszkópos feltérképezésére, hogy a daganatok pontos elhelyezkedését, méretét, elsődleges vagy áttét voltát megállapíthassák.

A májrák kezelése

Elsősorban a műtét jelent megoldást, melynek során a daganatot eltávolítják. A máj jól regenerálódik, amire az egészségesebb, zsugorodástól és más problémáktól nem érintett máj esetén a legnagyobb az esély. Amennyiben valamilyen okból nincs lehetőség a daganat műtéti eltávolítására, kisebb beavatkozásokkal pusztítják a rákos gócokat. A radiofrekvenciás kezelés során a daganatba vezetett elektródák segítségével egy kanülön keresztül a tumort ellátó ereket gyógyszeresen zárják el, illetve a daganatba juttatják el az azt pusztító anyagot. Újabban a ráksejtek pusztítására hagyományos szerek és gyógyszerek mellett már radioaktív anyagot is használnak. Az egész szervezetet érintő kemoterápiát, illetve sugárkezelést a májrák esetében nem szokták alkalmazni.

Fontos, hogy a beteg a kezelést és gyógyulást követően az előírt kontroll vizsgálatokon időről időre részt vegyen, így az esetleges állapotromlás, netán kiújulás, áttét megjelenését követően gyorsan meg lehet kezdeni a szükséges újabb kezeléseket.

A körülbelül hathavonta tartott kontrollok során laborvizsgálatot, AFP-szint mérést, hasi ultrahangot alkalmaznak.

A májrák megelőzése

A máj kíméletével, megfelelő táplálkozással és életmóddal segíthetjük elő a máj egészségét. Ajánlatos kerülni a májat súlyosan megterhelő tartósítószereket, adalékanyagokat, a zsírdús, túlfűszerezett élelmiszereket, a túlzott gyógyszerszedést és az alkoholt.

A cikk dr. Máthé Zoltán közreműködésével készült.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.