2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mi történik egy menedzserszűrésen?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-02

  Bár a koronavírus-járvány némileg háttérbe szorította őket, a szűrővizsgálatok rendkívül fontosak a betegségmegelőzés szempontjából. Az úgynevezett menedzserszűrések lehetőséget adnak arra, hogy mindössze néhány óra alatt az összes fontos vizsgálatot elvégeztessük. De hogyan zajlik egy ilyen szűrés?

  Szinte mindenki előtt ismert, hogy a magyar lakosság egészségügyi mutatói rosszak. A számos politikai-gazdasági beavatkozás és az egyéni erőfeszítések, jó példák ellenére sem érzékelhető egyértelmű pozitív változás. 2015-ben Magyarországon a nők születéskor várható élettartama 79, a férfiaké 72 év volt. A korábban megfigyelhető javulás ekkor megtört, így a nőknél 4,2 évvel, a férfiaknál 5,8 évvel lett rövidebb az érték, mint az Európai Unió 28 országában. Az Eurostat 2020-as évkönyvéből kiderül, hogy az egész Európai Unióban egy magyar régióban, egészen pontosan a Közép-Dunántúlon a legnagyobb a rákbetegség miatt bekövetkező halálesetek száma. 100 ezer lakosra 364 ilyen haláleset jut, aminél rosszabb statisztikát egyik EU-s régióban sem mértek.

  A mindenre kiterjedő menedzserszűrések célja, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a leghatékonyabban összeállított vizsgálatsorozattal a szakemberek feltérképezzék a páciens egészségi állapotát, megtalálják esetleges betegségeit. A szűrésekből általában többféle csomag érhető el: vannak külön csomagok férfiak és nők, negyven év alattiak és felettiek részére. A lényeg, hogy mindig a korunknak, egészségi állapotunknak, élethelyzetünknek megfelelő csomagot válasszuk.

  A menedzserszűrések nagy előnye, hogy előre egyeztetett időpontban történnek, így nincs várakozási idő. A teljes vizsgálatsorozat a menedzserszűrés jellegétől függően körülbelül 4-5 órát vesz igénybe, vagyis mindössze egy fél munkanapot kell kihagyni. A vizsgálatok egy helyen történnek, így nem kell több helyre, többféle szakrendelésre szaladgálni. Minden szervrendszert specialista vizsgál, hogy a páciens a lehető legalaposabb szűrésben részesülhessen.

  Tennivalók a menedzserszűrés előtt

  A szűrővizsgálat előtt érdemes összekészíteni a szükséges iratokat, a személyi igazolványt, lakcímkártyát, TAJ kártyát. Emellett az orvosok számára hasznosak lehetnek a korábbi leletek, zárójelentések és röntgenfelvételek, így, ha valakinek ezek megvannak, érdemes magával vinnie őket.

  A vizsgálatra érdemes könnyen levehető ruhában és cipőben érkezni, hiszen többször kell majd öltözni és vetkőzni a nap folyamán. Vannak helyek, ahol a vizsgálatok megkönnyítése érdekében higiénikus, egyszer használatos ruhákat biztosítanak.

  A vizsgálatok egy részét éhgyomorra végzik, tehát a reggelit aznap ki kell hagyni. A szűrések megkezdése előtt egy órával viszont el kell fogyasztani fél liter csapvizet vagy szénsavmentes ásványvizet, ez azért fontos, mert az ultrahang vizsgálathoz teli húgyhólyag szükséges. Ha valaki rendszeresen szed valamilyen gyógyszert, azt a vizsgálat napján is nyugodtan beveheti.

  Vizeletminta adása minden menedzserszűrés része, és negyven év felett a székletminta is. Utóbbit otthonról, a gyógyszertárakban kapható speciális tartályban kell bevinni. A vizeletmintát lehet helyben is adni, de otthonról is vihető. Ez esetben viszont figyeljünk arra, hogy középsugaras, nem fizikai vagy szexuális aktivitást követő minta leadása ajánlott.

  Laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok

  Az éhgyomorra a laboratóriumi diagnosztikai vizsgálatok egy része miatt van szükség. Általában ezzel, vagyis a vérvétellel indulnak a szűrések. Ilyenkor többek között vérképet, süllyedést, májfunkciót, vesefunkciót, vérzsírokat, LDL-, HDL-koleszterinszintet, vércukrot, nátrium-, kálium-, kalcium-, foszforszintet, ALP, húgysav, bilirubin értékeket, vasat, vaskötő kapacitást vizsgálnak. Bizonyos tumormarker vizsgálatokra 40 év felett kerül sor. Az éhgyomri vizsgálatok befejeztével számos helyen van lehetőség egy rövid étkezésre, például gyümölcslé és gabonában gazdag keksz elfogyasztására. Addig azonban, amíg ezt külön nem jelzik, nem szabad enni.

  Általános vizsgálatok

  Ezt követően kerül sor általában a mindenki számára ismerős, alapvető általános vizsgálatokra. Ide tartozik többek között a vérnyomás és pulzus mérése, a testmagasság, a testsúly, a testtömeg index (BMI) és derék körfogatának mérése.

  Szűrővizsgálatok szakorvosokkal

  A menedzserszűrés során a páciens többféle szakorvossal találkozik a választott csomagtól, nemétől és korától függően. A vizsgálatnak része egy belgyógyászati szűrővizsgálat, emellett a csomag tartalmazhat manuális végbélvizsgálatot, szemészeti szűrővizsgálatot, fül-orr-gégészeti kivizsgálást, fogászati szűrővizsgálatot, bőrgyógyászati szűrést, ortopédiai szűrővizsgálatot, urológiai szűrővizsgálatot, férfiak esetében prosztatavizsgálatot, nőknél pedig nőgyógyászati szűrővizsgálatot, aminek része a citológia levétele és a hüvelyi ultrahang is.

  Radiológiai diagnosztikai vizsgálatok

  Természetesen a szakorvosi vizsgálatokat kiegészítik a radiológiai diagnosztikai vizsgálatok, röntgen és ultrahang felvételek. A menedzserszűrés része a kétirányú mellkasröntgen, egy áttekintő hasi és kismedencei ultrahangvizsgálat, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, nők esetében emlődiagnosztika, ami 40 éves kor alatt emlő ultrahangot, míg 40 felett mammográfiát jelent. Ha a választott csomag tartalmazza, akkor egy fogászati panorámaröntgent is végeznek.

  Egyéb diagnosztikai vizsgálatok

  A radiológiai vizsgálatok mellett sor kerül más diagnosztikai vizsgálatokra is. Ilyen például az EKG (12 csatornás nyugalmi), az arteriográfiás vizsgálat (kardiovaszkuláris rizikófelmérés) és 40 feletti nőnél a csontritkulás fokozott veszélye miatt egy csontsűrűség mérés (a sarokcsont ultrahangos módszerrel történő vizsgálata).

  A vizsgálatok után

  Az egyes szakorvosi vizsgálatok befejeztével az orvosok egy rövid tájékoztatást már közvetlenül a vizsgálat után adnak a páciensnek. A laborvizsgálatok eredményeit is már másnap elküldik, de csak amolyan tájékoztató jelleggel. Az alapos kiértékelésre akkor kerülhet sor, ha már valamennyi vizsgálati eredmény megvan, legkésőbb 3-4 héttel a szűrés után. Ekkor készül el az összefoglaló orvosi vélemény a páciens egészségi állapotáról és az úgynevezett egészségterv, amely javaslatot tesz a helyes életmód, étkezés, testmozgás kialakítására, és ha szükséges, akkor további kiegészítő vagy kontroll vizsgálatokra.

  Abban az esetben, ha valamilyen súlyosabb problémát találnak, például rosszindulatú daganatos megbetegedés gyanúja lép fel, a szűrővizsgálatot végző klinikus javaslata alapján, a pontos diagnózis felállítása érdekében további diagnosztikai vizsgálatokat készítenek. Ne feledjük azonban, hogy a menedzserszűrés célja éppen ez, hogy minél korábbi, minél jobban gyógyítható stádiumban találjanak meg addig esetleg teljesen tünetmentes betegségeket.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont