2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Mi történik a bronchoszkópos vizsgálat során?

    Létrehozás dátuma: 2022-09-19

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-22

    Intézetünk új szolgáltatásaként elérhetővé vált a bronchoszkópos beavatkozás. A magánellátásban alig elterjedt hörgőtükrözés elengedhetetlen egyes tüdőbetegségek körültekintő és precíz vizsgálatához. A beavatkozás részleteiről Prof. Dr. Strausz Jánost, pulmonológus szakorvost kérdeztük.

    Milyen esetben javallott bronchoszkópos vizsgálat elvégzése?

    A bronchoszkópos beavatkozás a felső és alsó légutak vizsgálatát teszi lehetővé, illetve különböző technikák alkalmazásával kitekinthetünk a hörgőfal külső falán át a környező szövetekre. Felnőtt korban leggyakrabban a képalkotó eljárásokkal azonosított tüdőelváltozások természetét igyekszünk tisztázni. Szintén javasolt az ismeretlen eredetű köhögés, vérköpés esetén a légutak megtekintése. A hörgőtükrözés nem szűrővizsgálat, arra nem alkalmas.

    Mennyire elterjedt a bronchoszkópia a magánellátásban?

    A legtöbb bronchoszkópos vizsgálat állami ellátásban, kórházakban történik. Hazánkban ritkán, de van példa a magánellátásban elvégzett vizsgálatokra.

    Hogyan zajlik a beavatkozás?

    Előre tervezhető beavatkozások esetén a vizsgálatot megelőzi egy általános tüdőgyógyászati kivizsgálás, amelybe a fizikális vizsgálat, általános laborvizsgálat, EKG, a légzésfunkció mérése, valamint a szükséges radiológiai képanyag ismerete tartozik.

    A beteget fekvő helyzetben vizsgáljuk, a szájon át levezetett hajlékony eszközzel áttekintjük a légutakat, majd sor kerül a mintavételre. A vizsgálat során fellépő kellemetlen tünetek (leggyakrabban köhögés) gyógyszer helyi adagolásával szüntethetők meg. A beavatkozás mikéntjétől függően a betegeket az elbocsájtás előtt megfigyeljük, ugyanis az esetleges komplikációk túlnyomó többsége a vizsgálat utáni első órában jelentkezik.

    Prof. Dr. Strausz János a Budai Egészségközpontban

    Milyen diagnosztikai és terápiás kezelések végezhetők a bronchoszkópia során?

    A bronchoszkópos beavatkozások több mint 90%-át diagnosztikus célból végezzük. Ennek során a légutak megtekintésén túl szükség szerint mintákat veszünk citológiai, szövettani, illetve mikrobiológiai vizsgálatokra.

    A terápiás beavatkozások egy része ágy mellett is elvégezhető (pl. váladékleszívás), azonban a komplikáltabb terápiás beavatkozásokat tapasztalattal rendelkező nagy centrumokban ajánlott elvégezni.

    Megterheli-e a vizsgálat a pácienst?

    A bronchoszkópos beavatkozás invazív eljárás, melyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban (általános érzéstelenítésben) is el lehet végezni. Az érzéstelenítés mikéntjéről a beteg és a vizsgáló orvos közösen kell döntsön. A vizsgálatok túlnyomó többsége ambuláns körülmények között történik és rövid megfigyelési idő után a beteg elmehet. A hörgőtükrözéstől való félelem sokkal jobban terhelheti a beteget, mint maga a beavatkozás

    Segítséget nyújthat-e a bronchoszkópos beavatkozás a post-covid szindrómás betegek gondozásában?

    Post-covid szindrómás betegek esetén a bronchoszkópos beavatkozásra elsősorban differenciál-diagnosztikus célból kerülhet sor.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább