2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mi történik a bronchoszkópos vizsgálat során?

  Létrehozás dátuma: 2022. Szeptember 19. Hétfő 12:16

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-22

  Intézetünk új szolgáltatásaként elérhetővé vált a bronchoszkópos beavatkozás. A magánellátásban alig elterjedt hörgőtükrözés elengedhetetlen egyes tüdőbetegségek körültekintő és precíz vizsgálatához. A beavatkozás részleteiről Prof. Dr. Strausz Jánost, pulmonológus szakorvost kérdeztük.

  Milyen esetben javallott bronchoszkópos vizsgálat elvégzése?

  A bronchoszkópos beavatkozás a felső és alsó légutak vizsgálatát teszi lehetővé, illetve különböző technikák alkalmazásával kitekinthetünk a hörgőfal külső falán át a környező szövetekre. Felnőtt korban leggyakrabban a képalkotó eljárásokkal azonosított tüdőelváltozások természetét igyekszünk tisztázni. Szintén javasolt az ismeretlen eredetű köhögés, vérköpés esetén a légutak megtekintése. A hörgőtükrözés nem szűrővizsgálat, arra nem alkalmas.

  Mennyire elterjedt a bronchoszkópia a magánellátásban?

  A legtöbb bronchoszkópos vizsgálat állami ellátásban, kórházakban történik. Hazánkban ritkán, de van példa a magánellátásban elvégzett vizsgálatokra.

  Hogyan zajlik a beavatkozás?

  Előre tervezhető beavatkozások esetén a vizsgálatot megelőzi egy általános tüdőgyógyászati kivizsgálás, amelybe a fizikális vizsgálat, általános laborvizsgálat, EKG, a légzésfunkció mérése, valamint a szükséges radiológiai képanyag ismerete tartozik.

  A beteget fekvő helyzetben vizsgáljuk, a szájon át levezetett hajlékony eszközzel áttekintjük a légutakat, majd sor kerül a mintavételre. A vizsgálat során fellépő kellemetlen tünetek (leggyakrabban köhögés) gyógyszer helyi adagolásával szüntethetők meg. A beavatkozás mikéntjétől függően a betegeket az elbocsájtás előtt megfigyeljük, ugyanis az esetleges komplikációk túlnyomó többsége a vizsgálat utáni első órában jelentkezik.

  Prof. Dr. Strausz János a Budai Egészségközpontban

  Milyen diagnosztikai és terápiás kezelések végezhetők a bronchoszkópia során?

  A bronchoszkópos beavatkozások több mint 90%-át diagnosztikus célból végezzük. Ennek során a légutak megtekintésén túl szükség szerint mintákat veszünk citológiai, szövettani, illetve mikrobiológiai vizsgálatokra.

  A terápiás beavatkozások egy része ágy mellett is elvégezhető (pl. váladékleszívás), azonban a komplikáltabb terápiás beavatkozásokat tapasztalattal rendelkező nagy centrumokban ajánlott elvégezni.

  Megterheli-e a vizsgálat a pácienst?

  A bronchoszkópos beavatkozás invazív eljárás, melyet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban (általános érzéstelenítésben) is el lehet végezni. Az érzéstelenítés mikéntjéről a beteg és a vizsgáló orvos közösen kell döntsön. A vizsgálatok túlnyomó többsége ambuláns körülmények között történik és rövid megfigyelési idő után a beteg elmehet. A hörgőtükrözéstől való félelem sokkal jobban terhelheti a beteget, mint maga a beavatkozás

  Segítséget nyújthat-e a bronchoszkópos beavatkozás a post-covid szindrómás betegek gondozásában?

  Post-covid szindrómás betegek esetén a bronchoszkópos beavatkozásra elsősorban differenciál-diagnosztikus célból kerülhet sor.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább