2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Innovatív szemlélettel a betegek javáért - Interjú Dr. Abonyi Bence ortopéd szakorvossal

    Létrehozás dátuma: 2023-06-12

    Utolsó módosítás dátuma: 2023-06-13

    Dr. Abonyi Bence gyógyítói munkáját 2014 óta folyamatos tudományos tevékenység is kíséri. Több térdprotézissel kapcsolatos tanulmány és előadás szerzője, társszerzője, de csípőprotézisek beültetésében is tapasztalt. Interjúnkban pályaválasztásáról, a leggyakoribb ortopédiai problémákról, illetve azok megelőzéséről és kezeléséről, valamint a tudomány orvoslással való kapcsolatáról kérdeztük.

    Innovatív szemlélettel a betegek javáért - Interjú Dr. Abonyi Bence ortopéd szakorvossal
    Dr. Abonyi Bence ortopéd szakorvos

    Miért az ortopédia szakirányra esett a választása?

    Az Uzsoki Kórház Ortopéd-Traumatológiai Osztályán műtősfiúként dolgoztam 2009-ben. Ekkor már láttam, hogy ez a szakterület az, ami engem érdekel, mert mind biomechanikai szemlélet, mind manualitás szükséges hozzá.

    Milyen ortopédiai problémákkal fordulnak önhöz?

    Leggyakrabban betegeim csípő és térdízületi panaszokkal keresnek meg. Nagyízületi protetikai beavatkozások mellett térdtáji sportsebészeti beavatkozásokat, arthroszkópos műtéteket is végzek. A primer protetikai számok növekedésével egyre több revíziós műtétre van szüksége a pácienseknek. Későbbiekben célom a nagyízületi nehéz primer műtétek mellett, a revíziós műtéti technikám fejlesztése is.

    Innovatív szemlélettel a betegek javáért - Interjú Dr. Abonyi Bence ortopéd szakorvossal

    Mit jelent a revíziós protetika?

    Ezt a kifejezést azokra a műtétekre használjuk, amikor a korábban beültetett, mostanra valamilyen okból panaszossá vált implantátumot szükséges cserélni, a panaszok enyhítése, megszűntetése céljából. Leggyakrabban az elhasználódás során, a kihordási idő vége felé fellépő mechanikai lazulás okozta panaszok miatt szükséges a protézis cseréje, ritkábban valamilyen fertőzés miatt idő előtt cserélni kell a protézist. Ennek a fertőzésnek a hátterében állhat pl. valamilyen a szervezetben meglévő gyulladásos gócból származó baktérium, mely a véráram segítségével, úgynevezett hematogén úton jut az ízülethez.

    Mikor forduljunk mindenképpen ortopéd szakorvoshoz?

    Olyan panasz esetén semmiképp se várjunk, amikor a panasz hirtelen lép fel, láz kíséri, nagyon duzzadtnak érezzük az ízületet és a mozgástartomány nagymértékben lecsökken, esetlegesen terhelni sem tudja a beteg. Ilyen esetek szerencsére ritkán következnek be, kezelésüknél az egyszerű szájon át szedhető antibiotikumon túl akár műtétre is szükség lehet.

    Innovatív szemlélettel a betegek javáért - Interjú Dr. Abonyi Bence ortopéd szakorvossal

    Jellemzőbbek a hosszabb ideje fennálló panaszok, amikor egy-két hét, akár hónapok után sem múlik a fájdalom, vagy fokozódik. Ilyenkor érdemes felkeresni ortopéd szakorvost, aki alapos vizsgálat után megmondja, hogy milyen probléma okozhatja a panaszokat, milyen kezelés segíthet. Például amikor a páciens térde guggolásból felálláskor „kattan”, időnként elakadásos tüneteket okoz (nem tudja a beteg teljesen kinyújtani, vagy behajlítani), porcleválás állhat a háttérben, amit ajánlott műtéti úton kezelni.

    Innovatív szemlélettel a betegek javáért - Interjú Dr. Abonyi Bence ortopéd szakorvossal

    Hogyan előzhetjük meg ezeket a problémákat?

    A legfontosabb az életmód. Az ízületeknek rendszeres mozgásra van szükségük, mivel ez segíti a porcok táplálását, anyagcseréjét. Tartsuk kordában a súlyunkat, hogy az ízületet ne érje extra terhelés! Életkortól függően különböző sportok javasolhatóak, idősebbek esetében például kímélő úszás vagy séta megfelelő lehet. Egyes panaszok esetén az izomerő és megfelelő mozgástartomány elérése céljából szükség lehet gyógytornára is. Ha a képalkotó eljárás porcleválást állapít meg, azt érdemes műtéti úton eltávolítani. Az operációk után szintén nagy szerepe van a gyógytornának a rehabilitációban, a normál életvitelhez való visszatérésben.

    Hallgatókora óta aktív a tudományos életben is. Ön szerint hogyan támogatja a tudomány a gyógyítói munkát?

    A protézisek és a műtéti eljárások megújulnak, hatékonyabbá válnak a folyamatos fejlődésnek köszönhetően. Fontos, hogy olyan szemléletet vigyünk magunkkal, ami mindig a jelenleginél jobb megoldást keresi. Egyedül ezeknek a módszereknek a kidolgozásával, illetve kipróbálásával és tesztelésével fejlődhet az orvostudomány.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább