2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Van, amikor már csak a bariátria segíthet a túlsúly elleni harcban

  Létrehozás dátuma: 2024. Január 30. Kedd 7:44

  Az elhízásnak különböző mértéke lehet: van, aki csupán pár kilogramm felesleggel küzd, de van, aki az egészségét súlyosan veszélyeztető mértékben túlsúlyos. Éppen ezért a plusz kilóktól sem tud mindenki ugyanazzal a módszerrel megszabadulni. Ha csupán néhány kilót szeretnénk leadni, hatékony lehet a diéta vagy a sport, de jelentős súlytöbblet esetén, amikor ezek a módszerek nem alkalmazhatók, vagy nem bizonyulnak hatékonynak, a műtéti beavatkozás lehet a megoldás. Ebben az esetben nyújt segítséget a bariátria sebészet, azaz a túlsúlysebészet. Mit jelent ez pontosan, mikor alkalmazzák és mikortól számít valaki egyáltalán túlsúlyosnak? 

  „A túlsúlyt általában nem a kilók, hanem a testtömegindex alapján határozzuk meg, amely a magasság és testsúly arányát jelenti. A normál testsúly 25 és 27-es testtömeg index között mozog, efelett túlsúlyról, 35-ös testtömegindex felett pedig már kóros elhízásról beszélhetünk. Ez nagyjából egy 165 cm-es nő esetén 95 kilogrammos testsúlyt jelent. Akik ebbe a csoportba tartoznak, azok már számíthatnak arra is, hogy a túlsúly miatt egyéb betegségek, mint például cukorbetegség, magas vérnyomás vagy alvászavarok is kialakulhatnak, de ezen kívül még számos, nagy súly okozta társbetegség nehezítheti meg az életüket. Éppen ezért a túlsúlytól nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi okok miatt is érdemes megszabadulni” – mondta Prof. Dr. Juhász Árpád, a Budai Egészségközpont sebész főorvosa, a Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.
   

  Prof. Dr. Juhász Árpád - Budai Egészségközpont
  Prof. Dr. Juhász Árpád PhD bariátriai sebész szakorvos

  Miért veszélyes a túlsúly?

  Magyarországon az elhízás népbetegségnek számít. A nők 23 százaléka, a férfiak 20 százaléka haladja meg a 35-ös testtömegindexet, és egyre több a túlsúlyos fiatal. A súlytöbblettel számos – több mint 200 – betegség hozható összefüggésbe, a leggyakoribbak a szívelégtelenség, cukorbetegség, mozgásszervi problémák, alvászavarok, de a sikertelen gyermekvállalás okaként is felelőssé tehetők a plusz kilók. A túlsúly tehát megrövidítheti az életünket, ám jó hír, hogy ha megszabadulunk a plusz súlytól, rendeződhetnek az értékek, elhagyhatjuk a gyógyszereket, sikeressé válhat a babaprojekt, évekkel hosszabbíthatjuk meg az életünket.

  Hogyan szabadulhatunk meg a plusz kilóktól?

  Az elhízás esetében is nagyon fontos a megelőzés. Az egészséges táplálkozás, mozgás és az életmódváltás segíthet, illetve hatékony lehet néhány kilós elhízás esetén. Ha önerőből nem megy, kérjünk segítséget dietetikustól, fogadhatunk személyi edzőt, de akár pszichológus is segíthet abban, hogy kiderítsük, mi áll a folyamatos nassolás, evés hátterében, vagy akár a helyes önkép kialakításában is.

  Van, amikor csak a bariátria segíthet a túlsúly elleni harcban

  Amennyiben ezek a módszerek nem bizonyulnak hatékonynak, vagy akkora súlyfelesleggel állunk szemben, hogy a mozgás egyelőre lehetetlennek tűnik, akkor kerülhet sor műtétre. A bariátria többféle megoldási lehetőséget nyújt a páciensek számára. Az egyik eset, amikor gyomorgyűrű segítségével befolyásolják a gyomor térfogatát, de szóba jöhetnek az emésztést befolyásoló bypass műtétek, valamint a csőgyomorképzés, amikor a túlsúlyos páciens nagyjából két literes gyomrából kb. 2 dl-es gyomrot csinálnak. Napjaikban ez a gyakoribb eljárás, a jelenlegi műtétek nyolcvan százalékát teszi ki világszerte. 

  Mi történik a műtét után?

  „Az eljárás után a páciens nagyjából háromszor-négyszer eszi tele a gyomrát naponta, így már hamar látványos lehet az eredmény. A beavatkozás után a beteg azt eheti, mint korábban, tehát nincs szükség diétára, csupán az adagok csökkentésére. A műtét önmagában azonban nem eredményes, szükséges a páciens együttműködése is. Éppen ezért nem engedjük el a kezét a beavatkozás után, továbbra is segítjük. Az orvosi utasítások betartása mellet körülbelül 8 hónap múlva elérhető a célsúly, és az esetek 90 százalékéban elhagyhatók a cukorbetegségre szedett gyógyszerek vagy vérnyomáscsökkentők” – tette hozzá Prof. Dr. Juhász Árpád.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>