2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Kínzó fronthatások

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-06

    Van, aki észre sem veszi. Van, aki ingerlékenyebb, fáradékonyabb, mint máskor. Van, akinek enyhébb, de akár kínzó fejfájása van előtte, vagy éppen akkor. Mi okozhatja ezeket a kellemetlen tüneteket? A problémákért a fronthatások felelősek. A következőkben professzor dr. Molnár Mária Judit, a Budai Egészségközpont neurológusa mondja el számunkra, hogy a különböző fronthatások hogyan hatnak szervezetünkre, és az általuk okozott tüneteket hogyan enyhíthetjük.

    "Az elvonuló meleg vagy hideg frontok mindenkire eltérő hatással vannak. Valakinél nem okoz tüneteket, vannak azonban olyanok, akik fokozottabban reagálnak az időjárási tényezőkre. Az időjárás előrejelzés során tájékoztatást kapunk arról, hogy várható-e valamilyen fronthatás, illetve felhívják a figyelmünket arra is, hogy milyen tünetekkel reagálhatunk rájuk. Aki tudja, hogy érzékeny, nem árt, ha idejébe felkészül" - mondta a doktornő.
    Az időjárás elsősorban a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását. Akkor alakul ki frontérzékenység, ha a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszer között megbomlik az egyensúly. Vannak olyan betegségek is, amelyek a kedvezőtlen légköri változások hatására előjöhetnek, felerősödhetnek. Leginkább a szív- és keringési problémákkal küszködők szervezetét viselhetik meg a légköri változások, de a központi idegrendszeri betegségekben szenvedők panaszai is felerősödhetnek.

    Akik komolyabb betegségekkel küzdenek, azoknál akár életveszélyes állapot is kialakulhat az átvonuló frontok hatásai miatt. Ezért ilyenkor nagyobb figyelmet kell fordítani a vérnyomásproblémákkal vagy szívbetegséggel küzdő páciensekre, az idősebb korosztályra vagy azokra, akik érrendszeri betegségekkel küzdenek. A meleg és hideg légköri frontok átvonulása miatt az sem ritka, hogy akár 15-20 C fokos hőmérséklet-ingadozás alakul ki napközben. Ez a hirtelen, szélsőséges változás még az egészséges szervezetet is megviselheti.

    Azonban az enyhébb tünetek is kellemetlenek lehetnek. Bizonyára sokan érzik úgy ilyenkor, hogy nem tudnak magukhoz térni a reggeli ébredés után, vagy álmatlansággal küzdenek. A légköri frontok a teljesítőképességre és figyelemre is fokozott hatást gyakorolhatnak, a reakcióidő is nagymértékben csökken, így közlekedjünk óvatosabban! Aki izületi problémákkal küzd, vagy csonttörése volt korábban, az gyakran már a front közeledtét is megérzi. Sokan ingerlékenyebbek, kedvetlenek ilyenkor, de a depressziós tünetek is fokozódhatnak. A fejfájós betegek enyhe, de akár súlyos panaszokkal vészelik át a frontátvonulást, amelyhez akár szédülés is társulhat.

    "A fronthatások által okozott kelletlen tünetek nem megelőzhetők, mivel jellemzően már meglévő problémáinkból adódnak. A tünetek enyhítésében azonban nagyon fontos szerepe van immunrendszerünk erősítésének. A vitamindús táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a szabad levegőn való gyakori tartózkodás megerősítheti szervezetünk ellenálló képességét. Ha nagy melegben vagy hidegben is rászánjuk magunkat egy kis sétára, azzal felkészíthetjük szervezetünket a szélsőséges időjárás hatásaira " - mondta a doktornő.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont