2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    A legszebb kiegészítő egy hófehér mosoly

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-07-05

    Úgy tartják, két ember között a legrövidebb út egy mosoly, de nem mindegy, hogy milyen az a mosoly. A filmeken látható hófehéren csillogó fogsor ma már különböző módszerekkel sokak számára elérhető, de a legfontosabb mégis a fog- és fogágybetegségek megelőzése, így a rendszeres és alapos fogtisztítás. Az alábbiakban Dr. Wenczl Mónika, a Budai Egészségközpont fogorvosa ismerteti velünk a legfontosabb tudnivalókat a fogápolásról.

    "A fogaink egészsége nem csupán esztétikai, hanem egészségügyi kérdés is. A hiányos vagy az ápolatlan fogsor azon túlmenően, hogy nem szép látvány, akár fogínysorvadáshoz, egyéb fogászati vagy komolyabb általános megbetegedésekhez is vezethet" - mondja a doktornő.

    Fogunk legfőbb ellenségei

    Fogunk legfőbb ellenségei a savas, cukros italok és élelmiszerek. A szájüregben lebomló cukor kitűnő táptalaja a baktériumoknak, melyek elősegítik a fogszuvasodás és fogágybetegségek kialakulását. A fogakra lerakódó lepedékből rendszeres és megfelelő tisztítás nélkül fogkő képződik. A fogak között megbúvó ételmaradékok által okozott fogínysorvadás pedig egy idő után már visszafordíthatatlan következményekkel járhat. Fogaink elszíneződését a cukros italok, a kávé, a bor és a tea is okozhatja, így célszerű odafigyelni, és minimálisra visszaszorítani ezek fogyasztását. A dohányzás amellett, hogy egészségtelen és rossz leheletet okoz, ugyanúgy elszínezi a fogzománcot és felgyorsíthatja a fogínysorvadást. A fentiek mind-mind hozzájárulhatnak fogaink rossz állapotához, ám rendszeres és alapos fogmosással, megfelelő szájápolással,valamint rendszeres fogászati szűrővizsgálatokkal megelőzhetjük a problémákat.

    Megelőzés

    A legfontosabb a megelőzés során, hogy naponta minimum kétszer - még jobb, ha minden étkezés után - legalább két percen keresztül körkörös mozdulatokkal alaposan tisztítsuk meg a fogaink mindegyik felszínét, különös tekintettel a fognyaki területekre és a nehezebben hozzáférhető helyekre. A fogkefe kiválasztása során igyekezzünk kisfejű, maximum közepes keménységű fogkefét választani. Fogmosást követően ne feledkezzünk meg a fogközök tisztításáról sem, ehhez használjunk fogselymet vagy megfelelő méretű fogköz tisztító fogkefét. Kihagyhatatlan a fogmosási szertatásból a nyelv tisztítása is, hiszen a szájban lévő baktériumok jelentős része a nyelven telepszik meg. A fogkrém kiválasztása során igyekezzünk fluoridos terméket vásárolni. Fontos tudni, hogy a ma divatos elektromos fogkefék nem csodaszerek, csak megfelelő minőségű termék választásával és helyes fogmosási technika elsajátítása esetén érhetjük el a kívánt eredményt.

    "Az otthoni megelőzésen túl a legfontosabb, amit fogainkért tehetünk, hogy rendszeresen - félévente - szakemberekkel ellenőriztetjük azok állapotát, hiszen a fogorvosok a kezdődő problémákat is azonnal észlelik. A fogorvosunk javasolhatja áttekintő panoráma röntgenfelvétel készítését is, aminek segítségével olyan problémákra is fény derülhet, amelyek a hagyományos fogorvosi vizsgálattal nem diagnosztizálhatóak. Ezen felül célszerű kérni a fogkövek eltávolítását, ezzel megelőzhető a fogínysorvadás, homokfúvós polírozással kiegészítve pedig megszabadulhatunk a fogakra felrakódott elszíneződésektől. Ne hanyagoljuk el fogainkat, hogy mosolyunk szép és egészséges maradjon" - tette hozzá Dr. Wenczl Mónika.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont