• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar

  Ne rettegjünk a kullancstól! Védekezzünk ellene!

  A kellemes időben egyre több időt töltünk a természetben, a népszerű kirándulóhelyeket hétvégenként több száz túrázó keresi fel. Van azonban egy apró potyautas, akit egyikünk sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, udvarról.

  kullancs-fertozes

  A jó idő nemcsak minket csalogat ki a lakásból, de a kullancsokat is felébreszti. A kullancsszezon a tapasztalatok szerint május-június tájékán éri el csúcspontját. Magyarországon nagyon sok a fertőzött terület, azonban nem minden példány fertőző. Ettől függetlenül egy-egy túra vagy szabadban töltött délután után alaposan nézzük át magunkat, családtagjainkat!

  A kullancsok nem a csípésükkel okoznak bajt, hanem azzal, hogy a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Fontos, hogy ha kullancsot találunk magunkban, minél előbb eltávolítsuk! Még fontosabb, hogy védekezzünk ellene megfelelő ruházattal, kullancsriasztóval, a betegségek ellen oltással. A védőoltás a rovart nem tartja távol tőlünk, és az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedést, a Lyme-kórt sem előzhetjük meg vele, de a legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség, a fertőző agyhártyagyulladás ellen védelmet nyújt. A védőoltást főként azoknak ajánljuk, akik huzamosabb ideig a szabadban, erdőben tartózkodnak, legyen ez akár egy nyári gyerektábor vagy állandó munkahely. Az első oltást érdemes télen vagy kora tavasszal kérni, egy hónap múlva esedékes a másodikat, ezt követően már kialakul a védelem” – mondta dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

  A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit és házi praktika terjed az interneten. Ezekkel sokszor többet árthatunk, mint használunk, ezért kipróbálás előtt minden esetben tájékozódjunk, vagy kérdezzük meg orvosunkat!

  Ezek a leggyakoribb tévhitek:

  1.     A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk.

  A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.

  2.     A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarani, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani.

  A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

  3.     A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni.

  Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

  4.     Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen távolítsuk el!

  Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

  5.     Minden esetben fertőtlenítsük le a csípés helyét!

  A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.

  6.     Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt.

  A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem akadályozza meg a kullancs csípését, és hatóanyaga csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól (encephalitistól) véd. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével, vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.