2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Amit a vesegörcsről tudni kell

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-09-02

  A vesegörcs egy különösen intenzív, szinte a szülési fájdalommal összemérhető, görcsös alhasi, háti, deréktáji fájdalom. Vesekő váltja ki leggyakrabban, de más vesét érintő betegségek is előidézhetik, sőt, több hasi szervi elváltozás tünetével is összetéveszthető.

  Amit a vesegörcsről tudni kell

  Életfontosságú szűrőrendszer

  A vesék akadályozzák meg, hogy a vérben lévő nemkívánatos anyagok koncentrációja veszélyes szintet érjen el. Naponta mintegy 25 alkalommal szűrik át az egész vérmennyiséget, eltávolítják belőle a mérgeket, a melléktermékeket, a salakanyagot és a felesleges folyadékot is. Ha a vesék jól működnek, akkor ezek a kiválasztott ártalmas anyagok (köztük a karbamid és a felesleges sók) vizelet formájában a velőállományban gyűlnek össze, majd a húgyutakon keresztül távoznak a szervezetből.

  Előfordul, hogy a vesék által kiválasztott salakanyagban lévő ásványi anyagok (különösen étrendi hibák vagy elégtelen folyadékbevitel esetében) követ képeznek. A vesekövek természetes úton kiürülhetnek a vizelettel, de nem ritka az sem, hogy nagyra nőve elzárják a húgyvezetéket és csak beavatkozással távolíthatók el.

  Vesekő okozza leggyakrabban 

  A vesegörcs heves fájdalma hirtelen jelentkezik, kisugárzik az alhasba, esetleg lefelé, a nemi szervekbe. A beteg sápadt, verítékezik, a tünetekhez társulhat puffadás, hányinger, ürítési zavar is.

  A vesekövesség igen gyakori, a férfiak egytizedét, a nők huszadát érinti az élete során legalább egyszer. Sokáig tünetmentes maradhat, még a viszonylag nagy, a vesemedencét kitöltő kövek esetén is. Ha egy, akár kis méretű vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad, akkor heves, hirtelen jelentkező fájdalmat vált ki. Az érintett oldalról kiinduló fájdalom, a húgyvezeték simaizom-görcse a húgyvezeték mentén több irányba is kisugárzik.

  Más vesebetegségek is kiválthatják

  Több más a vesét érintő eltérés is jelentkezhet vesegörccsel. Ilyen például a vesetáji nyomásérzékenységgel, lázzal, hidegrázással is együtt járó heveny veseállomány-, illetve vesemedence-gyulladás. A vesegörcshöz hasonló simaizom-görcsöket okozhat a vese fejlődési rendellenessége, az ún. lógó vese. A panaszok kivizsgáláskor ki kell zárni a vese esetleges daganatának vagy sérülésének, szívbetegeknél a veseinfarktusnak a lehetőségét is. Ezek mellett a mellékvese megbetegedése, például bevérzése is okozhat vesegörcsöt.

  Könnyen összetéveszthető!

  Más hasi szervek elváltozásai is kiválthatnak vesegörcshöz hasonló fájdalmakat, ezek között súlyos, életveszélyes problémák is adódhatnak. A heves, görcsös alhasi fájdalmak esetén felmerülhet a vakbélgyulladás, a petefészekciszta megcsavarodása, a petefészek-gyulladás, a bélgyulladások, a bélátfúródások, az epekő és az epegyulladás, a hasnyálmirigy-gyulladás és esetleges daganatos elváltozások, az aortarepedés lehetősége is. A fogamzóképes korban lévő nők esetében mindig gondolni kell a méhen kívüli terhesség kockázatára is. Gerincbetegségek is okozhatnak alhasra is átsugárzó görcsös fájdalmat.

  vesegörcs kivizsgálás

  Előfordulhat az is, hogy a görcsös fájdalom mögött nem betegség, hanem egyéb ok, például erősebb székrekedés, a szokottnál intenzívebb menstruációs fájdalom, esetleg meginduló vetélés vagy szülés áll.

  Hogyan kezelhető a vesegörcs?

  A görcs simaizomgörcs-oldókkal és fájdalomcsillapítókkal enyhíthető, de a tüneti kezelés mellett a legfontosabb a fájdalom okának tisztázása és annak kezelése. Ha a vesegörcsöt vesekövesség okozza, a bő folyadékfogyasztás is fontos, mert a vizelet mennyiségének növelése segíti a vesekő kiürülését. Ha a vesekő spontán nem távozik, ultrahangos, lézeres kőzúzásra, illetve sebészi beavatkozásra is szükség lehet. Ha más ok van a görcs hátterében, annak mielőbbi kezelésével szüntethető meg a probléma.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont