2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kórházfejlesztés
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Allergiaszezon – ezeket az ételeket kerülje

    Létrehozás dátuma: 2024. Szeptember 11. Szerda 9:43

    Kevesen tudják, hogy a pollenallergia és a keresztallergiák kellemetlen tünetei nemcsak az orrot és a szemet érinthetik, hanem súlyos emésztőrendszeri és proktológiai problémákat is eredményezhetnek. Dr. Schöller Andrea, egészségközpontunk proktológus szakorvosa összefoglalta, milyen ételek fogyasztását érdemes kerülnie a pollenallergiával küzdőknek, hogy megelőzzék a puffadást, a hasmenést és a fájdalmas végbélrepedéseket.

    Schöller Andrea, dr.  a Budai Egészségközpont sebész-proktológus szakorvosa
    Dr. Schöller Andrea, sebész-proktológus szakorvos

    Keresztallergia – így vezet ételintoleranciához a pollenallergia

    A keresztallergia olyan jelenség, amikor az immunrendszer a hasonló szerkezetű fehérjéket összetéveszti, és a pollenallergiás reakció mellett bizonyos ételek fogyasztására is allergiás reakciót produkál. Ez különösen gyakori a nyírfa, a parlagfű, a fűfélék, az üröm és egyéb pollenallergiák esetében.

    Bár a pollenallergia szerencsére szezonális, a hozzá társuló ételintolerancia korántsem az. Összegyűjtöttük, hogy a különböző pollenallergiákban szenvedőknek milyen ételek fogyasztását érdemes kerülnie, mérsékelnie, hogy megelőzzék a kellemetlen emésztőrendszeri és proktológiai tüneteket.

    Milyen ételeket érdemes kerülnie, ha pollenallergiában szenved?

    A pollenallergiában szenvedők leggyakrabban az eper, az őszibarack, a paradicsom, valamint a citrusfélék nyers fogyasztásár követően tapasztalnak tüneteket, ezért ezeket érdemes mérsékelten fogyasztaniuk vagy súlyosabb panaszok jelentkezése esetén akár teljesen kiiktatni az étrendjükből. Ettől persze a pollenek által kiváltott felső legúti panaszok nem múlnak el, de legalább nem alakulnak ki további emésztőrendszeri vagy proktológiai tünetek.

    A nyírfapollenre allergiásoknál gyakori keresztallergiát okozó ételek a nyers alma, a körte, a cseresznye, a barack, a mogyoró, a sárgarépa és a zeller. A parlagfű-allergiásoknál a görögdinnye, a sárgadinnye, a banán, az uborka és a cukkini vált ki leggyakrabban keresztallergiás tüneteket. A fűfélék pollenjeire érzékenyeknek a paradicsom, a burgonya és a földimogyoró fogyasztását érdemes kerülniük a keresztallergiából fakadó ételintolerancia elkerülése érdekében. Az üröm pollenjére allergiásoknak pedig a zeller, a sárgarépa, a napraforgómag és bizonyos fűszernövények (pl. kapor, petrezselyem) fogyasztását praktikus korlátozni a súlyos proktológiai tünetek megelőzéséért.

    Allergiaszezon – ezeket az ételeket kerülje

    Melyek a pollenallergiához társuló ételintolerancia tünetei?

    A keresztallergia által kiváltott ételintolerancia különböző (enyhébb vagy súlyosabb) emésztőrendszeri problémákat okozhat, amelyek proktológiai tünetekben is eredményezhetnek.

    Puffadás és hasi görcsök: Az ételintolerancia következtében fellépő emésztési zavarok puffadást okozhatnak a hasüregben, ami hasi görcsök kialakulásához vezethet. Emellett nyomást gyakorolhat a végbélre, és a végbél területén fájdalmat okozhat.

    Viszkető, égő érzés: A keresztallergiás reakciók során felszabaduló hisztamin nemcsak a szájban és a torokban, hanem az anális területen is irritációt: viszketést és égő érzést idézhet elő.

    Hasmenés vagy székrekedés: A pollenallergiához társuló ételintolerancia gyakran okoz hasmenést vagy székrekedést, amelyek irritálhatják a végbelet és az anális területet, súlyosbítva az aranyér tüneteit.

    Végbélrepedés: A hasmenés okozta gyakori székelés, az ételallergia megjelenő székrekedés, valamint a végbél irritációja miatt gyakoribbak az anális csatorna sérülései. Végbélrepedések (anális fisszúrák) is kialakulhatnak, amelyek azon túl, hogy rendkívül fájdalmasak, vérzést eredményezhetnek és lassan, nehezen gyógyulnak.

    Bőrtünetek: Ételintolerancia, valamint ételallergia esetén gyakran jelentkezik kiütés, duzzanat és bőrgyulladás nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztása esetén, az évszaktól függetlenül, bármikor. A bőrtünetek jelenléte esetén gyakran szerepel ekcéma az érintettek kórelőzményei között.

    Allergiaszezon – ezeket az ételeket kerülje

    Hogyan diagnosztizálható a pollenallergiához társuló ételintolerancia?

    A kellemetlen emésztőrendszeri és proktológiai tünetek megelőzése érdekében fontos a pontos diagnózis felállítása. Ez elsősorban a kórelőzményekre, a fennálló klinikai tünetekre, valamint fizikális vizsgálatra épül. Érdemes nutritív panelt is tartalmazó allergia tesztet végeztetni, főleg ha pollenallergia is jelen van a panaszok mellett – ugyanakkor ez sajnos sokszor ad álnegatív eredményt, így továbbra is figyelnünk kell, hogy milyen ételek fogyasztását követően tapasztaljuk a zavaró tüneteket. Ételnapló vezetése segítségével nyomon követhetjük és bármikor visszakereshetjük, hogy milyen ételek fogyasztását követően jelentkeztek tünetek, így pontosabb képet kaphatunk az intoleranciát kiváltó ételekről. Amennyiben proktológiai tüneteink is jelentkeznek, mint például viszketés, fájdalom vagy vérzés, érdemes proktológus szakemberhez fordulni a pontos diagnózis felállítása érdekében.

    Mit tehetünk az ételintolerancia tüneteinek megelőzése érdekében?

    A legbiztosabb megoldást a keresztallergiát kiváltó allergének kerülése, azaz eliminációs diéta alkalmazása jelenti. Antihisztaminok, kortikoszteroidok és egyéb gyulladáscsökkentők segíthetnek a tünetek enyhítésében - ezeket azonban kizárólag orvosi javaslatra és felügyelet mellett szabad alkalmazni. A bélflóra egyensúlyának probiotikumok és prebiotikumok segítségével történő helyreállítása hozzájárulhat az emésztőrendszer egészségéhez és csökkentheti a keresztallergiás reakciók kockázatát. Proktológiai tünetek jelenléte esetén lokálisan, az irritáció mértékétől függően magisztrális kúp alkalmazása segíthet a panaszok mérséklésében, megszüntetésében. Végezetül kutatások szerint hatékony megoldás az immunterápia is, melynek célja az immunrendszer fokozatos hozzászoktatása az allergénhez, így csökkentve a szervezet túlzott reakcióját és hosszú távú megoldást nyújtva az allergiára.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A Budai Egészségközpontban öt helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont