2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan védekezzünk a kullancs ellen?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-19

    A napsütés, a jó idő kicsalogat minket a szabadba, jól esik kimozdulni, kirándulni, túrázni a zöldülő erdőben vagy akár elnyúlni a fűben, a parkban. Egy ilyen kirándulás után azonban érdemes magunkat alaposan átnézni, ugyanis tavasszal, az ébredő természetben a kullancsok is egyre aktívabbá válnak. Éppen ezekben a hónapokban – márciustól júniusig – van a kullancsok aktivitásának csúcsidőszaka.

    kullancs2

    Hol van a legtöbb kullancs?

    A kullancsokkal kapcsolatos egyik legelterjedtebb tévhit, hogy csak a hegyekben vagy a sűrű erdőben csíphetik meg az embert. Nem kell vidékre mennünk, a városokban is esély van arra, hogy kullancs fúródik a bőrünkbe. Ha nem a hegyekben túrázunk, hanem Budapest leggyakrabban látogatott kirándulóhelyein, például a Margitszigeten vagy a Normafánál töltjük a napot, abban az esetben is érdemes az esti fürdés előtt átnézni magukat. Sőt, még akkor is, ha csak a parkban ejtőztünk, vagy a játszótéren töltöttük a délutánt a gyerekekkel. A kullancsok fő élőhelye ugyan az erdő, de a fűben, az alacsony bokrok ágain bárhol meglapulhatnak. Ruhánkon kapaszkodva akár órákkal a kirándulás után is beférkőzhetnek a pulóver és a nadrág alá, elérve a bőrünket.

    A kullancsok bárhol bőrünkbe akaszkodhatnak, de a hajas fejbőr, a nyak, a hónalj, a has, az ágyék és a térdhajlat területét a kirándulást követően érdemes különös figyelemmel átnézni a család minden tagján. A kullancsok gyakran annyira aprók, hogy szabad szemmel csak nagyon közelről lehet észrevenni őket. Csípésük helyét azonban általában érezzük, viszket, „zavar”, ezért ha hasonlót érzünk, érdemes rögtön megnézni az érintett helyet.

    Hogyan kerüljük el a kullancscsípést?

    • A túrázás vagy a szabadban töltött idő alatt szorosan fogjuk össze a hajunkat.
    • Kiránduljunk zárt ruházatban! Gyűrjük a bakancsba, zokniba a nadrág szárát, és viseljünk sapkát.
    • Használjunk kullancsriasztó spray-t, amelyet többször is magunkra fújunk a túra alatt.
    • A kullancsok nem szeretik a napfényt, az árnyékban, a sűrű növényzetben élnek, így ezeken a területeken fokozottan figyeljünk!

    Miért veszélyes a kullancscsípés?

    Amellett, hogy kellemetlen élősködőkről van szó, különböző vírusokkal és baktériumokkal lehetnek fertőzöttek, amelyek a csípés során a szervezetünkbe kerülhetnek. „A kullancsok által leggyakrabban terjesztett betegségek közé tartozik a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Míg az előző ellen létezik védőoltás, addig a Lyme-kór ellen csak a kellő körültekintéssel védekezhetünk. Ha kullancsot találunk magunkban, érdemes vérvizsgálatot végeztetni, mivel a kullancsok által terjesztett betegségek lappangási időszaka több hétig is eltarthat, és jó, ha mielőbb megkezdhetjük a kezelést” – mondta dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológusa.

    kullancs1

    Mit tegyünk, ha kullancsot találunk magunkban?

    „A legfontosabb, hogy minél hamarabb eltávolítsuk a kullancsot. Kerüljük a tekergetést vagy kenegetést, mivel ezzel az állatban található fertőzött anyagot könnyen a sebbe juttathatjuk. Ragadjuk meg minél közelebb a bőrhöz és lassan, gyengén húzzuk ki. Ha a fej véletlenül bent marad, akkor sem kell megijedni, ugyanis néhány nap múlva magától kilökődik” – mondta a doktornő.

    Mikor forduljunk orvoshoz?

    • Ha a kullancs csípés után pár nappal influenza szerű tünetek lépnek fel, majd elmúlik és újabb lázas időszak kezdődik fejfájással, szédüléssel, remegéssel vagy idegbénulással.
    • Arcideg bénulás esetén jelezze, ha kullancs csípés érte a közelmúltban!
    • Ha a csípés helyén 3-5 hét múlva, a szélein egye nagyobb átmérővel gyűrű alakú bőrpír jelentkezik.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont