A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Lyme-kór

Az Ixoides kullancsok által terjesztett kórokozója a Borrelia burgdorferi baktérium. A kórokozó a fertőzést átvivő kullancs csípése útján, annak nyálával kerül az emberi szervezetbe, ahol krónikus, hullámzó lefolyású, több szervet érintő fertőzést okoz.

A megbetegedésben elsősorban a szervezet immunválasza játszik szerepet, de egyes tünetekért maga a kórokozó tehető felelőssé. A baktérium képes az antigénszerkezetét megváltoztatni, ami segíti a túlélését, akár évekig-évtizedekig is képes megbújni a szervezetben.

A betegség a nevét egy amerikai kisvárosról, Old Lyme-ról kapta, ahol 1975-ben tömegesen fordult elő arthritis és bőrtünet. Magyarországon a felismert esetek csak töredékei a fertőződéseknek, amit évente kb. 10.000-re becsülnek. Különösen sok beteget észlelnek a Budai-hegységben, a Balaton-felvidéken és Nyugat-Dunántúlon.

A Lyme-kór tünetei

- Bőrtünetek

Az erythema chronica migrans (ECM), a bőrön megjelenő kiütés, ami egyértelműen a Lyme-kórt jelző klinikai tünet, önmagában is diagnosztikus. A fertőzött kullancs csípése után leghamarabb két nap, általában egy, de legfeljebb négy hónapon belül jelentkezik az úgynevezett „vándorló bőrpír” formájában. A csípés helyén, később másutt is körülbelül 5 cm átmérőjű, gyűrű- vagy kokárdaszerű bőrpír alakul ki, amely egy idő után eltűnik, majd táguló koncentrikus körök formájában jelenik meg újra. Rossz közérzet, láz, fejfájás is kísérheti. A bőrtünet kezeletlenül is eltűnik egy éven belül, de kialakulhatnak más szervi tünetek.

- Carditis – szívizomgyulladás

Ritka, de súlyos tünet, akár halálhoz is vezethet. Lappangási ideje 2-8 hét.
A szív ingerképző és ingerületvezető rendszere betegszik meg, ami szívritmuszavart, szívmegállást is okozhat, de általában jóindulatú. Gyorsan változik, ezért tünetek esetén többször kell EKG vizsgálatot végezni.

- Neuroborreliosis

Az idegrendszeri megbetegedés 1-3 hónapos lappangás után, változatos formában jelentkezhet. Krónikus fájdalmak, érzéskiesések, bénulások, zsibbadás, fáradékonyság, a szellemi funkció beszűkülése, feledékenység jellemzi.

-Arthritis - ízületi gyulladás

Egy hónap és három év közötti a lappangási idő. Leggyakrabban a térdízület betegszik meg, egy-egy epizód 4-6 hétig tart, majd szünet után újra jelentkezik ugyanabban vagy egy másik ízületben.

A Lyme-kór diagnosztikája

A diagnózist elsősorban a tünetekre kell alapozni, a szerológiai vizsgálatok kiegészítik a klinikai diagnózist. A szerológiai válasz csak hosszú idő után alakul ki, friss esetekben álnegatív lehet, de előfordulhat álpozitivitás is. Szeronegativitás esetén a vizsgálatot meg kell ismételni 1-2 hónap múlva. Neuroborellosisban a liquorból, arthritisben az ízületi folyadékból kimutatott ellenanyagok megbízhatóbban jelzik a fertőzést. A megerősítő vizsgálatot Western-blot (immunoblot) technikával végezzük. A korai antibiotikus kezelés megakadályozhatja az antitestválasz kialakulását.

A Lyme-kór kezelése

A Lyme-kór általában jól gyógyítható a nagy dózisban és a szokásosnál hosszabb ideig adott antibiotikumokkal. Minél hamarabb kap a beteg a fertőzöttség megállapítása után megfelelő antibiotikumos kezelést, annál biztosabb és teljesebb a gyógyulás.

A Lyme-kór megelőzése

Csak úgy tudjuk elkerülni a fertőzést, ha védekezünk a kullancsok csípése ellen. Ligetes, erdős területeken, kullancsveszélyes helyeken parkokban, sőt kertekben is ajánlott a zárt ruházat és rovarriasztó használata. Kirándulás után az egész testet át kell nézni. A kullancs különösen szereti a hajlatokat, a hónaljat, a tarkó redőit, stb. Ha pedig bőrbe furakodott kullancsot találunk, fontos a vérszívó mielőbbi eltávolítása. Ezt lehetőleg (patikában kapható) kullancs csipesszel vagy kanállal végezzük, tekergetés, nyomorgatás nélkül, egy mozdulattal kirántva az állatot, hogy ne legyen ideje a fertőzött váladékát a parányi sebbe beleengedni.

Az Egyesült Államokban 2002-től alkalmaznak védőoltást (LYMErix), ami 80%-os védettséget ad a baktérium ellen.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.