2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Miért hízunk a korral?

  Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

  Utolsó módosítás dátuma: 2022-04-13

  Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

  Egy sokakat érintő egészségügyi probléma, az elhízás volt a téma az Idősek Egészség Iskolája októberi előadásában. Dr. Pusztai Péter endokrinológus, a Budai Egészségközpont szakorvosa a túlsúly lehetséges okairól és a leghatékonyabb fogyókúrás étrendről is beszélt.

  bhc_elhizas

  Orvosi értelemben testsúlytöbbletről a testsúly és a magasság hányadosának ismeretében beszélhetünk. Ennek megfelelően túlsúlyosnak mondhatjuk azokat, akiknek a testtömegindexe (BMI) 25-30 közötti, vagy ennél nagyobb. Ez a meghatározás azonban némileg csalóka, hiszen nem veszi figyelembe a jelentős izomtömeget, ezért érdemes a has körfogatát is megmérni.

  Elhízás akkor áll fenn, ha a has körfogata nőknél 88, férfiaknál 102 centiméter feletti – kezdte a fiatal- és időskori elhízásról tartott előadását dr. Pusztai Péter endokrinológus az Idősek Egészség Iskolája legutóbbi alkalmán, a Hegyvidék Kulturális Szalonban. A Budai Egészségközpont szakembere kiemelte, hogy a legfrissebb adatok szerint európai viszonylatban a magyarok kifejezetten túlsúlyosnak számítanak.

  Elhízást okozhat a metabolikus-x szindróma, aminek jellemzője a magas inzulinszint és vérnyomás, valamint az alacsony HDL (ún. „jó”) koleszterinszint. Néma gyilkosnak is nevezik a betegséget, mert sokáig nem jár érezhető tünetekkel, látható jele a zsírszövetek gyarapodása. Metabolikus-x szindrómára utal a férfiaknál 94, nőknél 80 centiméter feletti haskörfogat.

  Veszélyt jelent az alacsony vércukorszint (hipoglikémia), ami sok esetben a rosszul vagy túlkezelt 2-es típusú cukorbetegség következménye. Tünete a rohamszerű éhségérzet, majd a részegséghez hasonlító dülöngélés, az acetonos lehelet, az akadozó beszéd. A betegségben szenvedők a tüneteket a gyorsan felszívódó szénhidrátok gyakori fogyasztásával igyekeznek elkerülni, ami könnyen elhízáshoz vezethet. Súlygyarapodást eredményez a pajzsmirigy-elégtelenség is, igaz, ebben az esetben az elhízást inkább a bőr alatti folyadék felszaporodása okozza.

  Az elhízás növelheti a daganatos betegségek kockázatát, nagyobb az esélye a krónikus vese- és májbetegségek kialakulásának. Cukorbetegség nyolcszor nagyobb valószínűséggel alakul ki, jelentősen kitolódhat a műtéti lábadozás ideje. További szövődmények az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a nem megfelelő keringés, az agyvérzés, a szívinfarktus, az érelzáródás, a lábszárfekély, a köszvény, a porckopás, az epehólyag-betegségek és a depresszió, ahogyan az alvási apnoe (légzéskimaradás) hátterében is felfedezhető a túlsúly.

  Ami a kezelést illeti, ha az elhízást betegségek váltják ki, akkor ezeket kell megszüntetni, minden más esetben az étrend- és életmódváltás segíthet. A legfontosabb a kalóriabevitel normalizálása, amihez tudni kell, hogy a szervezet kalóriaigénye a fizikai aktivitás függvényében naponta 25-50 kcal testsúlykilogrammonként.

  Erre kell a legjobban figyelni, mivel a fogyókúrás étrend a megfelelő kalóriabevitelre épül. Ha például 80 kilósak szeretnénk lenni, ülőmunka mellett napi 2000 kcal bevitele ajánlott. Diéta során ennél kevesebb, 1200-1500 kcal-t fogyasszunk, figyelembe véve, hogy 1 g szénhidrát 4 kcal, 1 g fehérje 4 kcal, 1g zsír 9 kcal.

  Az étrendünket úgy állítsuk össze, hogy a táplálékunk 45 százaléka legyen szénhidrát, 25 százaléka fehérje, 30 százaléka zsír. Ezzel a módszerrel fél év alatt 10 kilót fogyhatunk, méghozzá úgy, hogy a súlycsökkenés elsősorban a zsírszöveteket érinti.

  Fogyasszunk alacsony glikémiás indexű ételeket, amik lassan és kevésbé emelik meg a vércukorszintet. Lényeges a mindennapos mozgás; a harmincperces, intenzív gyaloglás már elegendő, és a szobabiciklizés, a társastánc is kiváló súlycsökkentő. Előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség: a gyógyszerek közül a zsírfelszívódást gátló készítmények a leghatékonyabbak.

  Dr. Pusztai Péter végezetül nyomatékosította: az elhízás alapvetően nem kozmetikai probléma, hanem jelentős egészségügyi kockázat, ezért mindenképpen komolyan kell venni.

  Forrás: Hegyvidék újság


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont