• Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-5200 | E-mail: info@bhc.hu
  language enmagyar
  Betegségek

  Pajzsmirigyproblémák

  Pajzsmirigy-megnagyobbodás

  A pajzsmirigy megnagyobbodását strúmának vagy golyvának is nevezik. Feltétlenül el kell különíteni a pajzsmirigygyulladástól és -daganattól, amikor ugyancsak megnövekedhet a pajzsmirigy állománya. Egyéb, pajzsmirigy-megnagyobbodást utánzó elváltozásoktól is el kell különíteni. A strúma gyakori betegség, melynek hátterében leggyakrabban jódhiány áll. Mivel Magyarország is nagyrészt jódhiányos terület, így hazánkban is gyakran fordul elő strúma. A betegség diagnosztikáját endokrinológusok végzik. A fizikális vizsgálat, laborvizsgálat mellett pajzsmirigyultrahang és szcintigráfia is hozzájárul az elváltozás igazolásához. A kezelés elsősorban gyógyszeres, de előrehaladott esetekben izotópos és műtéti kezelés is alkalmazható.

  b_pajzsmirigy

  Pajzsmirigy-alulműködés

  A pajzsmirigy-alulműködés, vagy latinul hypothyreosis, lehet veleszületett (5000-ből egy újszülött) és szerzett. A szerzett forma általában pajzsmirigygyulladást követően, pajzsmirigy-eltávolítás után, vagy ritkán a hipofízis-elégtelenség miatt jön létre. A veleszületett formát kötelező jelleggel szűrik a születés utáni napokban. A pajzsmirigy-alulműködést gyakran megkésve diagnosztizálják, mivel tünetei főleg idős korban nem jellegzetesek: fázékonyság, száraz, hűvös bőr, levertség, aluszékonyság, székrekedés. Néha magas koleszterinszint hívja fel a figyelmet a betegségre. A diagnózis felállítása a tünetek alapján és laborvizsgálat segítségével lehetséges. A kezelés pajzsmirigyhormonok pótlásával történik.

  Pajzsmirigy-túlműködés

  A latinul hyperthyreosisnak nevezett állapot nagy része autoimmun betegség miatt jön létre, amikor a pajzsmirigyserkentő receptor ellen jönnek létre stimuláló antitestek. Más esetekben pajzsmirigy göbök kezdenek önálló hormontermelésbe, de a túlműködés okai lehet gyulladás, daganat is. A pajzsmirigy-túlműködés tünetei: megnagyobbodott pajzsmirigy, nyugtalanság, gyors szívverés, fogyás, meleg, nedves bőr, gyakoribb széklet. Az autoimmun formánál kidülledt szemek hívhatják fel figyelmet a betegségre. A diagnózis felállítása a tünetek alapján, laborvizsgálatok, és a pajzsmirigy képalkotó vizsgálatai segítségével történik. A kezelés mindig gyógyszeres kezeléssel kezdődik, azonban bizonyos esetekben a műtéti és izotópos kezelés hosszútávon inkább célravezető.

  Pajzsmirigygyulladás

  Pajzsmirigygyulladást okozhatnak baktériumok vagy vírusok is, de leggyakrabban a gyulladás autoimmun okra vezethető vissza. A pajzsmirigygyulladás jelei lehetnek: fájdalom, láz, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, pajzsmirigy-túlműködés és -alulműködés. A diagnózist laborvizsgálat, ultrahangvizsgálat és vékonytűs mintavétel segítik elő. A kezelés tüneti kezelésből és gyulladáscsökkentők adagolásából áll, szükség esetén hormonpótlással lehet kiegészíteni. A pajzsmirigygyulladások egy része pajzsmirigy-alulműködésben végződik, mely életen át tartó hormonpótlást tesz szükségessé.

  Pajzsmirigydaganatok

  A pajzsmirigyrák a hormontermelő szervek leggyakoribb daganata. Okai között jódhiányt, sugárzást, genetikai eltéréseket lehet felsorolni. Tünetei inkább lassan alakulnak ki: csomó (normális vagy megnagyobbodott pajzsmirigy) mellett nyirokcsomó-megnagyobbodás és rekedtség jelentkezhet. A diagnosztikai orvosi vizsgálaton kívül laborvizsgálat, képalkotó vizsgálatok és szövettani mintavétel is szükséges. A pajzsmirigyrák kezelése mindig kombinált: sebészi beavatkozás utáni izotópkezelés, külső besugárzás és gyógyszeres kezelés következik.