A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Pajzsmirigy problémák

Pajzsmirigy megnagyobbodás

A pajzsmirigy megnagyobbodását strúmának vagy golyvának is nevezik. Feltétlenül el kell különíteni pajzsmirigy gyulladástól és daganattól, amikor ugyancsak megnövekedhet a pajzsmirigy állománya. Egyéb, pajzsmirigy megnagyobbodást utánzó elváltozásoktól is el kell különíteni. A strúma gyakori betegség, melynek hátterében leggyakrabban jódhiány áll. Mivel Magyarország is nagyrészt jódhiányos terület, így hazánkban is gyakran fordul elő strúma. A betegség diagnosztikáját endokrinológusok végzik. A fizikális vizsgálat, laborvizsgálat mellett pajzsmirigy ultrahang és szcintigráfia is hozzájárul az elváltozás igazolásához. A kezelés elsősorban gyógyszeres, de előrehaladott esetekben izotópos és műtéti kezelés is alkalmazható.

 

Pajzsmirigy alulműködés

Pajzsmirigy alulműködés, vagy latinul hypothyreosis, lehet veleszületett (5000-ből egy újszülött) és szerzett. A szerzett forma általában pajzsmirigy gyulladást követően, pajzsmirigy eltávolítás után, vagy ritkán a hipofízis-elégtelenség miatt jön létre. A veleszületett formát kötelező jelleggel szűrik a születés utáni napokban. A pajzsmirigy alulműködést gyakran megkésve diagnosztizálják, mivel tünetei főleg idősekben nem jellegzetesek: fázékonyság, száraz, hűvös bőr, levertség, aluszékonyság, székrekedés. Néha magas koleszterinszint hívja fel a figyelmet a betegségre. A diagnózis felállítása a tünetek alapján és laborvizsgálat segítségével lehetséges. A kezelés pajzsmirigyhormonok pótlásával történik.

Pajzsmirigy túlműködés

A latinul hyperthyreosisnak nevezett állapot nagy része autoimmun betegség miatt jön létre, amikor a pajzsmirigy serkentő receptor ellen jönnek létre stimuláló antitestek. Más esetekben pajzsmirigy göbök kezdenek önálló hormontermelésbe, de a túlműködés okai lehet gyulladás, daganat is. A pajzsmirigy túlműködés tünetei: megnagyobbodott pajzsmirigy, nyugtalanság, gyors szívverés, fogyás, meleg, nedves bőr, gyakoribb széklet. Az autoimmun formánál kidülledt szemek hívhatják fel figyelmet a betegségre. A diagnózis felállítása a tünetek alapján, laborvizsgálatok, és a pajzsmirigy képalkotó vizsgálatai segítségével történik. A kezelés mindig gyógyszeres kezeléssel kezdődik, azonban bizonyos esetekben a műtéti és izotópos kezelés hosszútávon inkább célravezető.

Pajzsmirigygyulladás

Pajzsmirigygyulladást okozhatnak baktériumok, vírusok, mégis a leggyakoribb gyulladás autoimmun okra vezethető vissza. A pajzsmirigygyulladás jelei lehetnek: fájdalom, láz, megnagyobbodott nyaki nyirokcsomók, pajzsmirigy túlműködés és alulműködés. A diagnózist laborvizsgálat, ultrahang vizsgálat és vékonytűs mintavétel segítik elő. A kezelés tüneti kezelésből, gyulladáscsökkentők adásából áll, szükség esetén hormonpótlással lehet kiegészíteni. A pajzsmirigygyulladások egy része pajzsmirigy alulműködésben végződik, mely életen át tartó hormonpótlást tesz szükségessé.

Pajzsmirigy daganatok

A pajzsmirigyrák a hormontermelő szervek leggyakoribb daganata. Okai között jódhiányt, sugárzást, genetikai eltéréseket lehet felsorolni. Tünetei inkább lassan alakulnak ki: csomó normális, vagy megnagyobbodott pajzsmirigy mellett, nyirokcsomó megnagyobbodás, rekedtség. A diagnosztikai az orvosi vizsgálaton kívül laborvizsgálat, képalkotó vizsgálatok és szövettani mintavétel is szükséges. A pajzsmirigyrák kezelése mindig kombinált: sebészi beavatkozás utáni izotópkezelés, külső besugárzás és gyógyszeres kezelés következik.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?