2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Éljük meg pozitívan a változókort!

    Létrehozás dátuma: 2022-10-24

    Mi, hölgyek, valljuk be, sokan vagyunk, akik rettegünk a klimaxtól, más néven a menopauzától. Több fórumon is lehet hallani, olvasni a számtalan kellemetlen kísérő tünetről, vagy épp attól félünk, hogy hogyan fogjuk megélni a nőiségünk ezen részének elmúlását. A változókor azonban nem mindig jár kellemetlen tünetekkel. A klimax a természetes folyamatok része, így, ha elfogadóak vagyunk, vagy felkészülten várjuk életünknek e szakaszát, könnyebben vehetjük az akadályokat. Ismerjük meg kicsit jobban a változókort, a tüneteit, és azt, hogyan fordíthatjuk át pozitívvá ezt az időszakot!

    „A változókor utal a testünkben végbemenő folyamatokra: az életkorunkkal megváltozik a szervezetünk hormonális egyensúlya is. Ez az időszak közismert nevén a klimax, amely minden 45 és 60 év közötti nőt érint és nagyjából 50 százalékuknál okoz olyan tüneteket, amely a mindennapokra is kellemetlen hatással lehetnek. A változókorban a petefészek működése leáll, nincs több peteérés, így nem termelődik ösztrogén és sárgatest-hormon, amely a menstruáció elmaradását eredményezi. Ez a legjellemzőbb tünete a klimaxnak, amelyhez számtalan panasz társulhat. Ez egy természetes folyamat, éppen ezért nem szabad tabuként kezelni és elfogadni a kellemetlen tüneteket. Számos olyan megoldás létezik ugyanis, amelyek segítenek azok enyhítésében és az életminőség javításában” – mondta Dr. Csapó Csaba, intézetünk nőgyógyász szakorvosa.

    Dr. Csapó Csaba

    A klimax nehézségei

    A változókor a nők 20 százalékánál semmilyen, 30 százalékánál pedig enyhe tünetekkel jár, de a többieknek kellemetlen tüneteket okoz. A leggyakoribbak általában ezek:

    • hőhullámok, verejtékezés
    • vizesedés, hízási hajlam
    • hangulatingadozás, ingerlékenység
    • vizelet-inkontinencia
    • hüvelyszárazság
    • kellemetlenné váló együttlétek

    Mi az a perimenopauza?

    Ha eléggé odafigyelünk magunkra, már a menstruáció elmaradása, azaz a menopauza előtt is felfedezhetjük a változókort jelző tüneteket. Ez az időszak a perimenopauza, amely során a hajunk vékonyabbá válhat vagy akár elkezdhet hullani, a bőr szárazabb lesz és a ráncok is elszaporodhatnak. Előfordulhat testsúlynövekedés, illetve már ebben az időszakban is jelentkezhetnek pszichés tünetek, mint például a depresszió és hangulatingadozások. Mielőtt teljesen elmaradna, a menstruáció egyre rendszertelenebbé válik. Fokozódhat a krónikus betegségek kockázata is, mint például a magas vérnyomás, cukorbetegség, csontritkulás vagy érelmeszesedés.

    Mire érdemes figyelni?

    Habár a perimenopauza időszakában a menstruáció rendszertelenebbé válik, ennek ellenére még midig lehet peteérés, így az együttlétkor érdemes gondoskodni a védekezésről a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében. Ha a menopauza tünetei már fiatalabb, akár 40 éves kor előtt jelentkeznek, akkor mindenképp javasolt orvoshoz fordulni. Laborvizsgálatokkal könnyedén kideríthető, hogy korai menopauza vagy esetleg egyéb betegség áll-e a panaszok hátterében.

    Vidám középkorú nő

    Mit tehetünk a tünetek ellen?

    Mint oly sok más problémára, a menopauza tüneteire is pozitív hatással lehet az egészséges életmód. Mozogjunk rendszeresen, amellyel elkerülhetők a plusz kilók, illetve hozzájárul a csontritkulás kialakulásának megelőzéséhez. Ha mindezt a szabadban, vagy társaságban tesszük, az motiváló lehet és a pszichés állapotunkra is jótékonyan hathat. Együnk egészséges ételeket, ráadásul a természetes fitoösztrogént tartalmazó élelmiszerekkel – pl. lenmag, szója, vörös lóhere vagy a száraz hüvelyesek – enyhíthetők a főbb tünetek, mint a hőhullám vagy a hüvelyszárazság. Együnk rostban gazdag ételeket, figyeljünk a megfelelő folyadékbevitelre. A vitaminok, így a D és K-vitamin, kalcium és magnézium fontosak a csontozat, izmok, és idegrendszer megfelelő működéséhez. Hogy nyugodt legyen az alvásunk, délután már kerüljük a koffeinbevitelt, lefekvés előtt pedig relaxáljunk, igyunk nyugtató teát, hallgassunk lágy zenét.

    „Minden változás nehéz, de mindig hoz magával valami újat. A legfontosabb, hogy elfogadjuk ezt az időszakot és elhiggyük, nőiességünk továbbra is a régi fényében tündököl. A változókornak vannak pozitív hozadékai is, így például nem kell aggódni, hogy a tengerparti nyaralást keresztülhúzza a menstruáció. Mivel elmarad a peteérés, így nem kell félni a váratlan teherbe eséstől, illetve nem kell a védekezésen gondolkodnunk. Valószínűleg a gyermekek is kirepültek már, így több időnk jut magunkra, a hobbinkra, olyan dolgokat valósíthatunk meg, amire eddig nem volt időnk” – tette hozzá a doktor úr.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

    Töltse le applikációnkat!

    Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább