2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kórházfejlesztés
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Prosztatarák - szűréssel a teljes életért

  Létrehozás dátuma: 2022. November 7. Hétfő 12:06

  Magyarországon a szív-és érrendszeri betegségek után a rákos megbetegedés a leggyakoribb halálok. A harmadik legelterjedtebb (a tüdő-és vastagbélrák után) daganattípus a prosztatarák, hazánkban évente több mint 4500 prosztatadaganatos beteget regisztrálnak. Sajnos a férfiak még mindig nehezebben szánják rá magukat a szűrővizsgálatokra, pedig nagyon fontos lenne megérteniük: a vizsgálat az egyetlen módszer arra, hogy időben felfedezhetőek legyenek a daganatos megbetegedések. A korai stádiumban diagnosztizált rákbetegség ugyanis nagy eséllyel sikeresen gyógyítható, így nemcsak az egészségüket, de férfiasságukat is megőrizhetik.

  November a férfiegészség hónapja, melynek keretén belül Magyarországon 2009-ben kezdetét vette a Movember elnevezésű mozgalom. A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a férfiakat érintő betegségekre, így többek között a prosztatarákra, hererákra, valamint az őket érintő és a betegséggel együtt járó lelki problémákra is.

  Urológiai vizsgálat a Budai Egészségközpontban

  „A KSH adatai szerint 2021-ben 77 099 férfi vesztette életét, melyből 16 181 főnél valamilyen daganatos megbetegedés állt az elhalálozás hátterében. A szűrővizsgálatok segítségével ez a szám csökkenthető lenne. Sőt, az is nagyon fontos, hogy a rohanó világban figyeljünk önmagunkra, mert bizonyos tünetek, így a fájdalmas vagy nehéz vizelés, a gyakori vizelési inger komolyabb megbetegedésekre is utalhatnak. Azonban nagyon fontos tudni, hogy a tünetek már egy előrehaladott betegséget is jelezhetnek. A prosztatarák például leggyakrabban tünetszegény abban a stádiumban, amikor még eredményesen gyógyítható. Ezért is nagyon fontos, hogy a férfiak is rendszeresen járjanak szűrővizsgálatokra, a családban korábban előfordult prosztata daganatos megbetegedés esetén már 40 év felett, egyebekben pedig 45 év felett évente részt vegyenek prosztatarákszűrésen” – mondta Dr. Kubik András, intézetünk urológus szakorvosa.

  Dr. Kubik András urológus szakorvos a Budai Egészségközpontban

  Melyek a leggyakoribb férfibetegségek?

  A férfiak leggyakrabban vizelési panaszok, gáttáji -, heretáji fájdalom, merevedési zavar és nemi szerven található elváltozások miatt keresik fel az urológust. A merevedési zavarok hátterében testi és lelki rendellenességek egyaránt állhatnak, de akár komolyabb megbetegedésre is utalhatnak. A herékben jelentkező fájdalom, duzzanat, a gyulladás jellegzetes tünetei, és bármilyen, a herékben tapintott, akár fájdalmatlan elváltozás esetén is szükséges az urológus felkeresése. A hererák a fiatal férfiak leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, ami miatt 15-35 éves kor között havi rendszerességgel javasolt az önvizsgálat. A prosztatarák kezdeti szakaszában jelentkező tünetek hasonlóak a megnagyobbodott prosztata által okozott panaszokhoz, ezért probléma esetén érdemes mihamarabb felkeresni a szakorvost. A szűrővizsgálatoknak azért is jelentős a szerepe, mert a daganatos megbetegedéseknek gyakran egyéb tünetei, például hirtelen fogyás vagy emésztési problémák is lehetnek.

  A daganatos megbetegedések hatásai

  A daganatos megbetegedések egyaránt okozhatnak testi és lelki változásokat a férfiak életében, amelyek hatással lehetnek a családi és a házaséletre is. A műtéti, onkológiai vagy gyógyszeres kezelések merevedési zavart vagy az erekció teljes hiányát is eredményezhetik. Csökkenhet a libidó, állandósul a fáradtságérzet, mindehhez pedig lelki tünetek, depresszió is társulhat. A teljes gyógyulás nagyban függ attól, hogy mikor kerül felismerésre a betegség, ezért a rendszeres szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak.

  Szexuális élet prosztatarák után? 

  „A modern terápiás megoldásoknak köszönhetően ma már akár teljes életet lehet élni a prosztatarák után is. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lesznek átmeneti nehézségek, de a házastárssal, barátnővel folytatott beszélgetésekkel, valamint a szakemberekkel folytatott konzultáció segítségével könnyebben át lehet vészelni ezt az időszakot. A legjobb, ha már az elején pontosan tisztázzuk, milyen következményei lehetnek a kezelésnek, így nem éri a beteget váratlanul a férfiasságukban bekövetkező átmeneti zavar.” – mondta a doktor úr.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Értékeljen minket a Google-on!

  Amennyiben elégedett volt szolgáltatásunkkal, kérjük ossza meg véleményét másokkal is! Tovább >>