2022-12-08 16:15 || 1.0.0
 • Szolgáltatásaink
 • Árlista
 • Kedvezmények
 • Magunkról
 • Kapcsolat
 • Karrier
 • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

  Mit kell tudni a sérvről és mire figyeljünk műtét után?

  Létrehozás dátuma: 2023-01-12

  Utolsó módosítás dátuma: 2023-06-23

  Sérv (hernia) akkor alakul ki, amikor valamilyen belső szerv kórosan előtüremkedik abból az üregből, amelyben normál esetben elhelyezkedik (pl. hasüreg, mellüreg).

  A hasfal veleszületett vagy szerzett (pl. műtéti heg) nyílásának meggyengülése és kitágulása következtében, valamilyen belső tartalom, a sérvkapun keresztül a hashártyát maga előtt tolva, (mely ettől kezdve a sérv tömlőjeként szerepel) a hasüregen kívülre kerül. Az általában panaszmentes állapot első tünete a duzzanat, ami a későbbiekben nyomásra, vagy terhelésre érzékennyé válhat, vagy a belek kitüremkedésekor akár emésztési zavarokat is okozhat. Legsúlyosabb esetben, a sérv kizáródásakor, a szövetek, vagy a hasüregi szerv elhalásához vezethet, ezért azonnali műtétre van szükség ebben az állapotban.

  Gyomorfájdalom

  A sérv diagnózisát sok esetben ugyan a panaszok és tünetek elmondása alapján is fel lehetne állítani, azonban a legfontosabb és legegyszerűbb módja a fizikális vizsgálat. Ritkán fordul elő, hogy ultrahang vizsgálattal lehet csak megállapítani a nagyon kicsi, de már panaszokat okozó sérveket.

  A sérvek típusai

  • Lágyéksérv: A leggyakoribb sérvtípus. A férfiaknál a lágyékcsatornán át száll le a here, itt halad az ondóvezeték, valamint a herét ellátó artéria és véna. Nőknél ezen a területen található a kerek méhszalag. Az előbbiek miatt ez a terület eleve egy gyenge pontja a hasfalnak, ahol könnyebben alakul ki sérv is. Általában a vékonybél, vastagbél, vagy a cseplesz türemkedik ki a sérvtömlőbe. Férfiaknál sokkal gyakoribb.
  • Heresérv: Amennyiben a lágyéksérv megnagyobbodik, és a herezacskó felé növekszik, heresérv alakul ki.
  • Combsérv: Ritkább típus, ami azonban főként a nőknél jelentkezik a szélesebb medence miatt.
  • Köldöksérv: A köldökzsinór helyén, egy veleszületett hasfali nyílás meggyengülése kapcsán alakul ki.
  • Hasfali sérv: a hasfal lokális gyengesége miatt alakulhat ki.
  • Hegsérv: Hasi műtétek hegében szintén hasfali sérv alakulhat ki a hasfali heg meggyengülése, szétválása következtében.
  Gyomorfájdalom

  Mit tesz a sebész sérv esetén?

  A sérv önmagától nem gyógyul meg. Így az indokolt esetben, időben elvégzett sérvműtéttel elkerülhetőek az olyan következmények, mint az állandósuló diszkomfort érzés, a fájdalom, a sérv kizáródása, a fizikai terhelhetőség csökkenése, az életminőség romlása. A sebészek a műtét során a sérvkapun keresztül előboltosuló sérvtömlőt és tartalmát a hasüregbe visszahelyezik, majd a sérvkaput zárják, a legtöbb esetben háló megerősítésével. A beavatkozást el lehet végezni nyitott és laparoszkópos technikával is. Utóbbi esetében 3-4 kis vágáson vezetnek be 5-10 mm-es átmérőjű csöveken keresztül speciális operációs eszközöket. Ez a módszer kíméletesebb és csökkentheti az operáció mellékhatásait. Az optimális megoldás kiválasztása a sebész és a beteg konzultációja után, a társbetegségek megismerése, valamint az egészségügyi állapot felmérését követően történik.

  Mire figyeljünk a műtét után?

  Közvetlenül a beavatkozás után kerülendőek a jelentős hasizom munkával, haspréssel járó mozdulatok, edzések. Fontos tudni arról, hogy a nem elkerülhető erős köhögés és tüsszentés is a fájdalmak fokozódásához és ritkán ugyan, de a sérv kiújulásához is vezethet. A műtét típusától függően 2-6 hétig pihenésre van szüksége a páciensnek. Az orvos bizonyos esetekben javasolhatja haskötő használatát, fájdalomcsillapító vagy a szakma szabályainak megfelelő véralvadásgátló adagolását. A seb ápolása magába foglalja a kötés napi szintű cseréjét, illetve fertőtlenítőszeres tisztítását. A beavatkozás utáni negyedik-ötödik naptól kötés nélkül érheti víz a sebet zuhanyozás közben. Bármilyen panasz, pl. láz, hőemelkedés, sebváladékozás esetén azonnal keresse fel kezelő orvosát! A székrekedés elkerülése érdekében pedig ajánlott sok folyadékot és rostokban gazdag táplálékot fogyasztani.

  A cikk Dr. Szabó József sebész szakorvos közreműködésével készült el.


  Forduljon szakembereinkhez!

  A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 23 év tapasztalatait és csaknem 450.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

  Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont

  Töltse le applikációnkat!

  Foglaljon időpontot könnyen, egyszerűen, telefonálás nélkül! Kövesse nyomon leleteit, előjegyzéseit kényelmesen! Tovább