2022-12-08 16:15 || 1.0.0
  • Szolgáltatásaink
  • Árlista
  • Kedvezmények
  • Magunkról
  • Kapcsolat
  • Karrier
  • Telefon: (+36) 1 489-52-00 | E-mail: info@bhc.hu

    Hogyan segíthetjük immunrendszerünket a járványveszélyes időszakban?

    Jelen cikk 2022.02.21. előtt készült.

    Utolsó módosítás dátuma: 2022-02-01

    Ez a cikk több mint 2 éve frissült utoljára. Kérjük, olvasáskor vegye ezt figyelembe!

    Ahogy közeledik a tél vége, menetrend szerint megérkezik az évad influenzajárványa, vagy legalábbis egy-egy kiadós náthavírus. Idén ezek mellett egy új, több országra is kiterjedő járvány, az ún. új koronavírus keltett minden eddiginél nagyobb riadalmat. Hogyan vigyázhatunk magunkra ebben az időszakban?

    A különböző kórokozókkal, köztük a vírusokkal és a baktériumokkal szervezetünk immunrendszere veszi fel a harcot. Az ellenálló képességünk azonban éppen ebben a télvégi időszakban a leggyengébb, a hideg, a fényhiány, a kevesebb mozgás, a szmogos, nyirkos levegő, no meg az ilyenkor szokásos, vitaminokban szegényebb, zsírosabb, több cukrot, szénhidrátot tartalmazó étrend és a kisebb megbetegedések hatására sokat veszít hatékonyságából. Tudatos életmód-változtatásokkal, odafigyeléssel azonban mindenki sokat tehet immunvédelmének megerősítéséért.

    Öt általános immunerősítő tipp

    • Mozogjunk minél többet! Az aktivitással serkenthető a vérkeringés, az anyagcsere, nő a sejtek, szövetek, szervek oxigénellátottsága, anyagcseréje, hatékonyabb az immunvédelme. Nem kell feltétlenül megterhelő edzésre, sportra gondolni, lehet például séta, gyaloglás, kertgondozás is. Legjobb, ha a mozgást friss levegőn végezzük, akkor is, ha még nincs szabadba csalogató jó idő. Ha erre nincs mód, egy kis torna például otthon is végezhető, nyitott ablak mellett vagy legalább jól kiszellőztetett szobában. Már napi félóra mozgás is hozzájárul az egészség megőrzéséhez

    • Szánjunk elég időt a pihenésre! Az alváshiány, akár mennyiségileg nem megfelelő az alvás, akár alvászavarok, felriadások miatt a minőségével van baj, mindenképpen gyengíti a szervezetünk ellenálló képességét. Tanácsos átgondolni, biztosítva van-e az elegendő, pihentető alvásunk, és ha nem sikerül rendezni, akkor szükség esetén érdemes alvásszakértő segítségét is igénybe venni.

    • Együnk friss, tápanyagokban és vitaminokban gazdag ételeket! Az immunrendszer hatékonyságát fokozza az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, amely biztosítja a tápanyagok (fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok és ásványi anyagok) megfelelő arányú bevitelét. Naponta többször, kisebb adagokban, de jó minőségű élelmiszereket fogyasszunk: minél több friss gyümölcsöt és zöldséget, rostban dús, teljes kiőrlésű gabonaféléket, zsírszegény húsokat és halakat. Érdemes körülnézni a téli piacon is, hiszen számos olyan terméket találunk, ami vitamin- és nyomelem (A-, B-, C-, D-, E-vitaminok, folsav, béta-karotin, cink, vas és szelén) tartalmával az immunrendszer legjobb támogatói: pl. savanyú és friss káposztát, sütőtököt, diót, mogyorót, retket, céklát, almát, hagymaféléket. Ha az étrendünk nem tartalmazza a vitaminszükségletet, táplálék-kiegészítő készítmények segíthetnek.

    • Biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt! A szervezet védekező képességét a megfelelő folyadékbevitel is támogatja, egy felnőtt embernek télen is szüksége van mintegy napi két liternyi folyadékra. Szénsavmentes víz is megfelel, de még jobb a tápláló krémlevesek, immunerősítő gyógyteák (bíbor kasvirág, csipkebogyó, bodza, zsálya, kamilla, citromfű, szurokfű stb.), vitaminokban gazdag gyümölcs- és zöldséglevek fogyasztása.

    • Kerüljük az áthűlést! A nyirkos, hideg, változékony télvégi időjárásban a több rétegű öltözködés, a nedvszívó, szellőző alsóruházat, a természetes anyagból készült meleg zokni, szélben sapka, sál védi legjobban a testünket. A régiek azt tartották, hogy a „betegség lábtól jön” – ami annyiban igaz, hogy kerülni kell a lábak áthűlését, például ajánlatos az átnedvesedett cipőt mielőbb lecserélni, mert a száraz, melegben tartott láb keringése jobb.

    Hogyan védekezhetünk a vírusfertőzés ellen?

     Bármilyen járvány fenyeget is az adott időszakban, van néhány alapvető óvatossági rendszabály, amelyekkel sikeresen védhetjük magunkat. Az új vírus esetében sincs ez másként, elsősorban ezek betartásával tehetünk a legtöbbet. A legfontosabb a higiénia: nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás fontosságát. Gyakran mossuk meg vagy fertőtlenítsük le a kezünket: tömegközlekedési eszközökön való utazás, munkahelyen a közösen használt tárgyak (kilincsek, liftgombok, nyomógombok stb.) érintése után, természetesen étkezés előtt és vécéhasználat után is. Nincs szükség különleges fertőtlenítőszerre, a szappanos kézmosást követően alkoholos kéztisztító gél (60-95%) használata megfelel. Kerüljük a tömegrendezvényeket, a zsúfolt helyeket, és ha a fertőzött területekre terveztünk utazást, halasszuk el. A banálisnak tartott kisebb megbetegedésekkel, náthával, légúti fertőzésekkel is maradjunk otthon. A krónikus (szív- és érrendszeri, daganatos vagy autoimmun) betegségekben szenvedők különösen vigyázzanak magukra, lehetőleg maradjanak otthon, kerüljék azokat a helyeket, ahol sok emberrel kell egy légtérben lenniük, például szerezzék be egy-két hónapra előre a szokásos gyógyszereiket, hogy minél kevesebbet kelljen orvosi várókban, gyógyszertárakban várakozniuk.

    Ha mégis utolérne a betegség: mit kell tudnunk a koronavírusról?

     Az új koronavírus az influenzához és más ismert légúti fertőzésekhez hasonló tünetekkel jelentkezik. Különbség viszont, hogy orrfolyás nem vagy alig jelentkezik, helyette száraz köhögés, légzési nehézség, légszomj, magas láz, torokfájdalom mellkasi és végtagfájdalom, gyengeség, fáradékonyság a vezető tünet. Az influenzaszerű tünetekből súlyosabb esetekben tüdőgyulladás, oxigénhiány alakul ki. A koronavírus lappangási ideje a legfrissebb jelentések szerint 5,1 nap és már ezalatt is képes terjedni. A járványveszélyt komolyan kell venni, de pánikra nincs ok, a koronavírus okozta megbetegedés eseteinek négyötöde könnyű lefolyású, a halálozási arány két százalék körül van. Ha valaki gyanús tüneteket észlel magán, különösen, ha kapcsolatba kerülhetett fertőzött személyekkel, a közelmúltban járt olyan helyeken, ahol felütötte fejét már a vírus, akkor - először telefonon - haladéktalanul forduljon háziorvosához. A 06 80/277-455 vagy a 06-80/277-456 zöldszámon is kérhet bővebb információt.


    Forduljon szakembereinkhez!

    A tízszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 22 év tapasztalatait és 400.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

    Hírlevél feliratkozás - Budai Egészségközpont