A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyermek szemészet

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!


Miért fontos a gyerekszemészeti vizsgálat?

A gyermekszemészet fontossága megkérdőjelezhetetlen, hiszen a környezetünkből érkező információk közel 90%-át a szemünkön keresztül kapjuk, így gyermekünk jövője nagymértékben függ majd attól, hogy látásuk tökéletes-e. Sajnos a gyermekek általában nem jelzik, hogy nem látnak jól. (mert "így szokták meg", számukra ez a természetes). A szülőnek kell felismernie bizonyos "gyanús" jeleket, és gyermekszemészhez fordulni!

A látás egy tanult dolog. A látásfejlődésben a 0-6 éves kor a meghatározó, ezért a szemészeti elváltozások jelentős részének kezelését ekkor javasolt elkezdeni a sikeres kezeléshez. Ha nem ismerünk fel időben bizonyos eltéréseket (pl. tompalátás vagy ún. "amblyopia"), akkor azok később már semmilyen módon NEM gyógyíthatók.

A legfontosabb tünetek gyermekünknél

 • kisbabánk 3 hónapos kor után sem reagál a fényre, nem ismeri fel az arcokat;
 • kancsalságot észlelünk nála (Ha mindig ugyanaz a szem kancsalít, akkor azon a szemen idővel gyengébb látásélesség - un. tompalátás - alakulhat ki);
 • a szemében bármely szokatlant észlelünk (pupilla területe szokatlanul fehéres színű, a szemhéja "lecsüng" vagy az állát leszegve/ felemelve néz.);
 • gyakran piros, könnyezik, viszket, váladékos a szeme;
 • közel hajol a játékaihoz / vagy közelről nézi a Tv-t;
 • gyakran panaszkodik fejfájásról;
 • olvasási, írási, tanulási nehézsége van (ezek mögött is húzódhat szemészeti ok)

Kiemelten fontos a gyerekszemészeti vizsgálat

Ha a családban több szemüveges, kancsal, tompalátó családtag ismert, illetve ha előfordulnak öröklődő szembetegségek. (retinitis pigmentosa...) Koraszülött gyermekeknél, ikerszülés és a gyermeket érintő bizonyos betegségeknél (cukorbetegség, magas vérnyomás, stb.) esetén.

A leggyakoribb szembetegségek gyerekeknél

• különböző gyulladások (pl. kötőhártya gyulladás, árpa..) könnycsatorna szűkület/ elzáródás;
• fénytörési hibák (rövidlátás, távollátás, astigmia) - amelyek a látásélesség és egyéb panasz függvényében - szemüveg felírását tehetik szükségessé;
• kancsalság, szemizom bénulások;
• veleszületett betegségek (veleszületett szürke hályog - zöld hályog - szemhéjcsüngés);
• a szembe került idegentest, illetve a szem sérülése.

Mikor végezhetőek el a vizsgálatok?

A gyermekszemészeti vizsgálat - természetesen más-más módon - bármilyen életkorban elvégezhető.

 • A még nem beszélő babáknál
  Bizonyos életkor alatt, illetve nem kooperáló gyermekeknél csak a különböző közvetett jelekből lehet következtetni a szem gyengébb látásélességére.
  A vizsgálat során a baba a megszokott, biztonságos helyzetben a szülő ölében ülve nyugodtan nézegethet, rugdalózhat. Ilyenkor színes lámpákkal, színes "játékokkal játszunk” és így vizsgáljuk az esetleges kancsalságot, figyeljük a tompalátásra utaló jeleket és diagnosztizáljuk az egyéb eltéréseket (veleszületett szemhéjcsüngés, stb.) Ebben az életkorban gyakran szükség lehet szemcsepp alkalmazására, a baba lefogására, vagy a vizsgálatok megismétlésére.
 • A már kommunikáló gyerekeknél

Életkor függvényében játékosan egyre több vizsgálat végezhető. A látásélesség vizsgálata kicsiknél gyermek-ábrákkal majd később „Szurtos Peti kezét" vagy "E villákat" tartalmazó” táblák segítségével történik. Nagyobb óvodások és idősebbek esetén pedig már a legtöbb felnőtt szemészeten ismert vizsgálat elvégezhető.

Mi a pupillatágítás? Miért szükséges? Ártalmas-e?

Pupillatágító hatású szemcseppet alapvetően két okból használunk:

 • Bizonyos elváltozások gyanúja esetén (pl. veleszületett szürke hályog, szemfenéki elváltozások) a nagyobb pupillán keresztül az elváltozások jobban vizsgálhatók.
 • Pupillatágító csepp segítségével tudjuk pontosan megmérni a gyermek szemének dioptriáját, ami a szemüveg felíráshoz elengedhetetlen.

A csecsemők és kisgyermekek ugyanis nem tudják kiválasztani, melyik üveg javít/ront a látásukon, illetve a megilletődés miatt sokszor meg sem mernek szólalni.
A különböző fénytörési hibák esetén a gyermek csak komoly "erőfeszítések" árán lát tisztán. Ez kezdetben látszólag még lehet tünetmentes, mert szemünk alkalmazkodóképessége gyerekkorban óriási. Életkorral azonban a gyermekek egyre inkább érdeklődnek az apró dolgok iránt. Az állandó erőlködés jele lehet a Szülő által már tapasztalható gyakori hunyorgás, pislogás, a szemek dörzsölése, majd később a gyakori fejfájás és a kancsalság is. Ez utóbbi kezdetben lehet időszakosan jelentkező, majd később állandósulhat. A fejfájást a szemizmok fokozott működés váltja ki. A szemcseppel ezeket a szemizmokat ellazítjuk (ez együtt jár a szembogár - pupilla - kitágulásával) s így válik mérhetővé a gyermek szemének teljes fénytörése (dioptria).

A csepp nem ártalmas, enyhén csíphet (olyan érzés, mint amikor víz megy a szemünkbe fürdéskor). Több évtizedes tapasztalatunk szerint a gyermekeket sokkal kevésbé zavarja a tág szembogár, mint a felnőtteket, hiszen a játék nem igényel olyan látásélességet, mint az olvasás, a tanulás. Az erős napsütés ugyan zavaró lehet, ezért javasolt a napszemüveg/napellenző használata.

Gyakran ismételt kérdések a gyermekszemészet témában ITT olvashatók

A cikk dr. Nagy Mária közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.