A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Allergia vizsgálat vérből

Allergia vizsgálat vérvétellel

A tudomány mai állása szerint az allergia sajnos nem megelőzhető és nem gyógyítható. Azonban ha pontosan tudjuk, mire vagyunk allergiások, lehetőségünk van rá, hogy elkerüljük a kellemetlen tüneteket okozó környezetet és anyagokat. Az allergének pontos kimutatására ajánljuk figyelmébe a vérből történő allergia vizsgálatot.

Milyen módszerrel történik?

A specifikus IgE antitestek jelenlétének meghatározása immunoblot eljárással történik élelmiszer és belégzési allergiák vizsgálatára.

Mikor ajánlott?

A specifikus IgE meghatározást légúti allergiánál akkor javasolják, ha az ún. Prick-teszt nem végezhető, pl. 2 év alatti gyermekek és várandós kismamák esetében, vagy mert a beteg nem tud leállni az allergia ellenes gyógyszerek szedésével.

Ha allergiás panasz van és a vérvétellel történt IgE vizsgálat nem talált eltérést, azaz negatív, akkor Prick-teszt elvégzése javasolt.

Milyen allergiák?

  • A légúti allergiák -szénanátha, fulladás - vizsgálatára az ún. "inhalatív panel" vizsgálata javasolt.
  • A táplálék allergia elsősorban bőrtüneteket eredményezhet vagy vizenyőt ún. angioödémát, ilyenkor a "nutritív panel" elvégzése tanácsos.
  • A "speciális panel" valójában azért jelentős, mert a méh és darázsméreg okozta allergiát vizsgálja, amelynek Prick teszttel való kivizsgálása veszélyes, csak kórházban végezhető. Érdekessége a latex allergiaokozó szerepének a vizsgálata is, ami ritka, bár lehet súlyos. Felhívjuk a figyelmet, hogy a negativitás nem zárja ki a darázsméreg allergiát ezért gyanú esetén kórházi vizsgálatra szükség van.
  • A "keresztreakciós panel" pollen allergia melletti zöldség ill. gyümölcs allergiát tesztel. Ha a beteg pollen allergiás és valamelyik gyümölcstől panasza van, (ez többnyire nyelv- szájzsibbadás, égés) akkor javasolt a végzése.

Mikor lehet bejelentkezni?

Minden hétköznap végzünk vérvétellel történő allergia vizsgálatot. Az eredmények minden héten péntekre készülnek el (maximum két héten belül). 16 éven aluli pácienst gyermek-allergológushoz, gyermek-tüdőgyógyászhoz irányítunk. Ha bőrkiütéssel, bőrelváltozással jelentkezik, először bőrgyógyászhoz forduljon.

Amennyiben további információra lenne szüksége az allergia vizsgálattal kapcsolatban, ügyfélkapcsolati munkatársaink készséggel állnak rendelkezésére!

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.