A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Széklet Genomikai Teszt (SGT)

A legújabb „új generációs” labordiagnosztikai eljárással minimális székletmintából meg lehet határozni az egyén bélbaktérium (bélflóra) összetételét, és ez a világviszonylatban is új eljárás már a Budai Egészségközpontban is elérhető.

Mi a vizsgálat háttere?

A legújabb tudományos kutatások eredményei rámutatnak, hogy a táplálkozás és az életmód nagymértékben befolyásolják az ember bélbaktérium összetételének sokszínűségét. Kutatások azt is bebizonyították, hogy a bél mikrobiom (bélbaktériumok összessége) állapota alapvetően befolyásolja az ember egészségi állapotát és kapcsolatát az egyes anyagcsere betegségek kialakulásával és fennállásával.

A széklet genomikai teszt során egyénre szabottan meghatározható a bélbaktérium (bélflóra) keresztmetszet, a bélbaktériumok sokszínűsége, amelynek eredményeként összefüggés állítható fel a bélflóra jelenlegi állapota és az egyes anyagcsere betegségek között, mint például az elhízás vagy a 2-es típusú cukorbetegség esetében.

Hogyan történik?

A széklet genomikai teszt folyamán a mikrobiológiai laborban meghatározzák a székletmintából kimutatható bélbaktériumok DNS állományát, majd az eredményeket összehasonlítják a referencia könyvtárban elérhető klinikai kontrollcsoportok (pl.: mindent fogyasztók, vegetáriánusuk, alkoholisták, paleo étrendet folytatók stb.) bélbaktérium átlag értékeivel, ami megmutatja, hogy az egyén bélbaktériumainak összetétele mennyire tér el az egyes klinikai csoportok átlagértékétől.

Milyen esetben ajánlott?

Anyagcsere betegségek vagy arra utaló tünetek esetében, mint pl.

 • túlsúly,
 • 2-es típusú cukorbetegség,
 • egyéb emésztési problémák,
 • gasztroenterológus javaslata alapján.

A vizsgálat menete

 • Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat a Budai Egészségközpontban, szakorvosi javaslat a vizsgálat elvégzésére
 • Előjegyzés kérése: labor mintaleadás
 • A laborban mintavételi csomag és -útmutató átvétele
 • Otthoni székletminta-levétel
 • Minta visszajuttatása a Budai Egészségközpont laborjába*
 • Minta vizsgálata, diagnózis felállítása (kb. 8-10 hét)
 • Lelet elkészítése és kiadása az adatfelvételkor megjelölt módon
 • Szükség esetén szakorvosi kontrollvizsgálat, konzultáció, terápiás javaslat

Sikertelen mintavétel esetén lehetőség van egy ingyenes ismétlésre. Kérjük, ügyeljen arra, hogy a mintavételt megelőző 6 hétben ne kapjon antibiotikum- vagy probiotikum kezelést.

Forduljon szakembereinkhez!

Az ötszörös Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban minden privát járóbeteg szolgáltatást egy helyen megtalál, több mint 160 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 16 év tapasztalatait és 210.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kapcsolódó témák