A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Stereotaxiás, röntgen vezérelt mintavétel

Mi a vizsgálat célja?

Röntgen vezérelt mintavételt olyan emlőelváltozásból végezzük, mely csak a mammográfiás képeken látható, nem tapintható és ultrahanggal nem azonosítható. Stereotaxiás módszer három dimenzióban határozza meg az elváltozás helyét, így röntgen vezérléssel milliméter pontossággal tudjuk a mintavételt elvégezni.

Milyen előkészítés szükséges?

Fizikálisan előkészítést nem igényel, a vizsgálat előtt tanácsos enni-inni.

Amennyiben véralvadás gátlót szed, laborvizsgálattal ellenőrizni kell az alvadási paramétereket ill. orvosával konzultálni szükséges. Vizsgálat előtti napon és aznap a véralvadás gátló gyógyszert ki kell hagyni.

Esetleges Lidocain érzékenységről tájékoztassa a vizsgálatot végző orvost, ilyen esetben más hatóanyagú érzéstelenítőt használunk.

Hogyan történik a vizsgálat?

Mintavételt  megelőzi egy mammográfiás vizsgálat, mely alapján az indikáció történik. Amennyiben nem intézetünkben történik a vizsgálat, szükségünk van a felvételekre. A mintavétel ülő helyzetben történik. Röntgen felvétel készül a hely meghatározáshoz, ill. a tű helyzetének ellenőrzéséhez. A mintavétel az esetek nagy részében vastag tűvel történik, ezért érzéstelenítés és bőrmetszés előzi meg. Amennyiben mikro meszesedésből történik a mintavétel, a kivett szövethengerről/hengerekről is történik kontroll felvétel.

Mikor kontraindikált a vizsgálat?

Röntgen sugárzás miatt terhességben kontraindikált. Implantátummal is elvégezhető a vizsgálat, előtte konzílium tanácsos a mintavételt végző orvossal.