A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Arteriográfia

Mi az arteriográfia?

A kifejezés érvizsgálatot jelent, melyet az arteriográf nevű új, magyar orvosi diagnosztikai eszköz segítségével végzünk. A vizsgálat célja az érfal (artéria, verőér) merevségének/rugalmasságának mérése, mellyel még a tünetek jelentkezése előtt felismerhető az érfal meszesedése. A mérés alapján megállapítható, hogy milyen mértékű érelmeszesedés alakult ki a páciensnél. Az arteriográf már akkor megállapítja az érelmeszesedés kialakulását, amikor a páciensnek még egyáltalán nincs panasza.

 

Hogyan használható szív-és érrendszeri betegséggel, magas vérnyomással kezelt páciens vizsgálatára?

Szív és érrendszeri betegségben szenvedő, magas vérnyomással kezelt páciensek körében arteriográf vizsgálat kiválóan alkalmas a terápia hatásosságának ellenőrzésére.

Hogyan működik az arteriográf?

Működési elve az a törvényszerűség, hogy a szív összehúzódásakor az aortában keletkező első pulzushullám visszaverődik az aorta kétfelé válásának magasságából (bifurcatio), így a szív összehúzódásakor (szisztolé) az erekbe préselt véráramlás ideje alatt egy jól észlelhető második hullám jelenik meg. E második (visszavert) hullám az aorta (a szívből kilépő fő verőér) rugalmasságától függő idő elteltével és a perifériás erek tónusától függő amplitúdóval rárakódik az első (kezdeti) hullámra. Ennek alapján - ismerve a reflexiós időt, valamint a szegycsont és a szeméremcsont felső széle közötti távolságot - kiszámítható a pulzushullám terjedési sebessége az aortában.

Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat 10-15 percet tart, és teljesen fájdalommentes. A készülék leginkább a vérnyomásmérőre hasonlít. Az artériák állapotát méri fel két jellemző segítségével:

  • mennyire van az érrendszer belső hártyája megfeszülve?
  • milyen gyorsan terjed a főütőéren a pulzushullám?

A pontosság érdekében 3-4 mérést végzünk, amelyeket egy számítógépes program értékel.

Mire figyeljünk a vizsgálat előtt?

Az arteriográfiás vizsgálat során csak diagnosztikai lelet készül orvosi véleményezés nélkül. Javasolt ezért az arteriográfiás előjegyzést belgyógyászati/kardiológiai vizsgálattal egybekötni, így az orvos-szakmai értelmezés, terápiás ajánlás vagy további kivizsgálási javaslat is megtörténik.

Kardiológus szakorvosaink a mérés eredményétől függően tanácsadással, terápiás javaslattal vagy további célzott kardiológiai vizsgálatokkal segítenek a páciensek egészségének megőrzésében.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhatok?

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását.      

Szerződéses partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk a szolgáltatások logisztikájának alakulásáról, illetékes szakembereink és ellátásszervezőink útján.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
ügyvezető igazgató