A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Védőoltások gyermekeknek

A gyermekkori védőoltásokat két csoportba oszthatjuk: kötelező és választható oltások.

6 év alattiak életkor szerinti kötelező védőoltása (házi gyermekorvos adja be)

Megszületés után - még a kórházból való hazamenetel előtt - az újszülött megkapja élete első oltását a BCG-oltást, mely a tuberculosis baktériummal szemben nyújt védettséget.

A kötelező védőoltások sorozata ezek után 2 hónapos korban folytatódik. Ekkor torokgyík (D), szamárköhögés (P), tetanusz (T), járványos gyermekbénulás (IPV), és a Haemophilus influenzae b kórokozó (Hib) ellen kap védőoltást a gyermek. Ez utóbbi baktérium - többek között - agyhártyagyulladást, végzetes gégefőgyulladást okozhat. Amint a táblázatban látható, ezt a védőoltást több alkalommal megkapják a gyermekek emlékeztető oltásként.
 
A pneumococcus baktériumok csecsemőkben és kisdedekben agyhártyagyulladást, szepszist, súlyos tüdőgyulladást és gennyes középfülgyulladást okozhatnak. Emiatt egy éves korig bezárólag több alkalommal is oltják a gyermekeket a fertőzés ellen.

15 hónapos korban mumpsz (M), kanyaró (M) és rózsahimlő (R) elleni oltás következik. Az oltóanyagok úgy vannak összeállítva minden életkorban, hogy egyetlen oltással beadhatók a kicsiknek.

2020 –ban vezették be a 13 és 16 hónaposok (tehát két alkalommal) varicella/bárányhimlő elleni oltását.0-6 hetes korig: BCG (tuberkulózis/ gümőkor elleni) oltás, ami egy éves korig véd a fertőzéstől
2. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás és a (13 féle) pneumococcus/tüdőgyulladás
3. hónap (1 oltás):  DaPT+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés +  inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás
4. hónap (2 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík + pertusszisz/szamárköhögés  + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás + Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás kombinált oltás és a (13 féle) pneumococcus/tüdőgyulladás
12. hónap (1 oltás): (13 féle) pneumococcus
13. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő
15. hónap (1 oltás): MMR- morbilli-mumpsz-rubeola/ kanyaró –mumpsz-rózsahimlő 16. hónap (1 oltás): varicella/bárányhimlő
18. hónap (1 oltás): DPTa+IPV+Hib (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás +Hemofilusz okozta agyhátyagyulladás
6. év (1 oltás): DPTa+IPV (diftéria/torokgyík+ pertusszisz/szamárköhögés + inaktivált poliomyelitisz vírus/ gyermekbénulás


Kötelező védőoltások 6 éves kor felett (iskolában kapják)


Választható védőoltások

A választható védőoltásoknak igen nagy a tárháza.  Mindegyik oltóanyag egyénre szabott fontosságáról a gyermeket ismerő házi gyermekorvossal vagy gondozó orvossal érdemes konzultálni. 
 
A gennyes agyhártyagyulladást - főleg -  a meningococcus baktériumok okozzák. Több típusok van: C, B A, W, Y. Ezek közül a C és a B csoportú a leggyakoribb.  Már 6 hetes kortól el lehet kezdeni az oltási sorozatot, mely 2+1 oltásból áll 1 éves kor alatt. A  meningococcus C  elleni védőoltás térítésmentes. Kombinált oltóanyag is elérhető (A,C,W,Y) térítés ellenében, aminek az oltási sora hasonló.

A rotavírus elleni is van megiható oltóanyag. Ez olyan kórokozó, mely erőteljes hasmenést, hányást, kórházi kezelést szükségessé tevő kiszáradást okozhat. 6 hetes kortól 6 hónapos korral bezárólag adható, oltóanyagtól függően 2 ill. 3 alkalommal.
 
A varicella/ bárányhimlő elleni oltás 2020-tól épült be az oltási naptárba, azaz térítésmentes. A 2 évesnél idősebbeknek azonban térítés ellenében válaszható oltás. 2 alkalommal kell adni 6 hét időközzel.
Választható a kullancs által terjesztett fertőző agyvelőgyulladás elleni oltás túrázóknak, erdőben járóknak vagy fertőzött területen lakóknak.

A kötelező és az ajánlott oltások együttes beadása sem a helyi reakció esélyét nem növeli, sem az immunrendszer számára nem jelent nagyobb terhelést.
A koronavírus járvány miatt különösen ajánlott csökkenteni a rendelőben való megjelenést, emiatt a házi gyermekorvos összevonhatja a kötelező és az ajánlott oltások idejét. 

Forrás: www.vedem.hu

Sok további hasznos információ olvasható az alábbi honlapokon:
www.oltasbiztonsag.hu, www.infovac.hu 

Életkor-specifikus oltások

Fakultatív védőoltások összehangolva a kötelező védőoltásokkal. Kidolgoztuk a gyermekek számára ajánlott oltási rendet, amit a kötelező oltásokhoz igazítottunk. A szülők személyes és írásos tájékoztatást kapnak a vakcinák várható előnyeiről és a lehetséges komplikációiról, és természetesen be is adjuk azokat.

Várakozás nélkül!

Szolgáltatásaink előzetes időpont egyeztetéssel, várakozás nélkül vehetők igénybe!

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

A cikk dr. Jelenik Zsuzsanna közreműködésével készült.