10. Élvezeti szerek
-
1. Koffeintartalmú tea, kávé fogyasztása napi 2-3 alkalommal mesterséges édesítővel megengedhető.
-
2. Alkohol: jelentős energiaértékkel rendelkezik és befolyásolja a szénhidrátanyagcserét, ezért szigorúan korlátozva fogyasztható, alkalmanként 1-2 dl száraz bor. Sör naponta 1 pohárnyi mennyiségben fogyasztható.
-
3. Dohányzás: az érrendszeri szövődmények elkerülése érdekében nem megengedett.
11. Folyadékfogyasztás
Mindenképpen a napi 2-2 ,5 liter folyadék ajánlott. Ez lehet víz, ásványvíz, cukor nélkül készült tea, limonádé. Hozzáadott cukrot tartalmazó gyümölcslé, üdítő fogyasztása tilos.
12. Édes íz pótlására alkalmas lehetőségek
Az édes íz pótlására – jelentős vércukorszint-emelkedés nélkül – manapság számos lehetőség adódik.
A 2-es típusú, zömében túlsúlyos cukorbetegeknek édesítésre elsősorban
-
az energiamentes mesterséges édesítőszerek, illetve
-
az alacsonyabb energiatartalmú cukorhelyettesítők javasoltak.
A hazánkban forgalomban lévő mesterséges édesítőszerek a következők: szacharin, ciklamát, aceszulfám-K, aszpartám, szukralóz, melyek lehetnek egykomponensűek, azonban többnyire inkább kombinálva találhatóak meg a különböző termékekben. A stevia egy természetes édesítőszer, melynek az előbbiekhez hasonlóan szintén nincs energiatartalma, így beilleszthető a diabeteses étrendbe. Az édesítőszerek közti különbség édesítőerejükben, esetleges mellékízt okozó hatásukban, illetve hőstabilitásukban mutatkozik meg.
A cukorhelyettesítő anyagok (fruktóz, szorbit, xilit, eritrit, maltit stb.) ugyan alacsonyabb glikémiás-index-szel rendelkeznek, mint a kristálycukor, azonban szénhidrát és energiatartalmuk miatt csak mértékkel, az előírt napi szénhidrátmennyiségbe beszámítva fogyaszthatók. Bizonyos fajtái ráadásul nagyobb mennyiségben hashajtó hatással rendelkeznek.
13. A tápanyagokról röviden
I. Szénhidrátok
A szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek a szervezetben szőlőcukorrá alakulva emelik a vércukorszintet. Az étrendben mindenekelőtt a természetes formában előforduló tejcukor (tej, aludttej, joghurt, kefir) napi 2-4 dl mennyiségben 2-3 részre elosztva fogyasztható. A gyümölcscukor, szőlőcukor és répacukor keverékei (gyümölcsökben, diétás befőttekben, lekvárokban, dzsemekben, „light” gyümölcs) kaphatnak helyet.
A szénhidrátok másik fontosabb előfordulási formája a keményítő. Ez a gabonafélék (búza, árpa, rozs, kukorica), rizs, burgonya, szójabab, száraz borsó, bab, lencse, gesztenye legfőbb alkotóeleme. 20-70 gramm/100gramm mennyiség között tartalmazzák. Valamint minden növény, így a főzelékfélék, zöldségek is tartalmaznak keményítőt 5-15 gramm/100 gramm körül. Tehát minden lisztes áru nagyrészt keményítőt tartalmaz, általuk jutunk a felvett szénhidrátok többségéhez, pl.: tészta vagy kenyér formájában.
A szénhidrát tartalmú táplálékokat a szénhidráttartalom és a vércukoremelő hatás függvényében 3 csoportra oszthatjuk:
-
Korlátlanul, szabadon fogyasztható élelmiszerek: szokásos mennyiségben azok a zöldség- és főzelékfélék, amelyeknek 100 grammja kevesebb, mint 5 g szénhidrátot tartalmaznak. Pl.: zöldpaprika, paradicsom, uborka, retek, fejes saláta, brokkoli, cukkini, kelkáposzta, karfiol, kínai kel, padlizsán, sóska, paraj, spárga, zöldbab. Energiamentes üdítők, sovány húsok, felvágottak, sovány sajtok, kis mennyiségben margarin, étolaj, tojás
-
Korlátozott, mért mennyiségben fogyaszthatók: a szénhidráttartalom figyelembevételével, mért mennyiségben. Pl.: rizs, liszt, rozsliszt, kenyérfélék, zsemle, kifli, diabetikus kekszek, száraztészták, gyümölcsök (alma, körte, narancs, meggy, eper, málna, kiwi, ribizli, egres, őszibarack, nektarin, grapefruit, narancs, szeder, egres, ananász) és zöldségfélék (sárgarépa, zöldborsó, kukorica, sütőtök, burgonya, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója), valamint az alacsony zsírtartalmú tej és tejtermékek.
-
Kerülendő, tiltott élelmiszerek: fontos, hogy cukrot, cukorral készült készítményeket ne fogyasszon a cukorbeteg. Pl.: cukorral, mézzel készült ételek és italok, dzsemek, cukorkák, csokoládék, sütemények, cukrozott italok, alkoholok, aszalt gyümölcsök. Kerülendők a magas zsírtartalmú élelmiszerek is: zsírdús tej és tejtermékek, zsíros húsrészek, felvágottak.