A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Gyermekortopédia

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!


A mozgató- és támasztószervek, a csontok, ízületek, csigolyák, izmok és a körülöttük lévő lágy részek veleszületett vagy a gyermekkorban később kialakult elváltozásaival, rendellenességeivel foglalkozó orvosi szakterület a gyermekortopédia. Érdekes módon nem a felnőtt ortopédiából vált ki, hanem inkább fordítva, hiszen a tudományág görög neve (az orthos 'egyenes', és a paidos 'gyermek' szavak összetétele) is arra utal, hogy ezekkel a problémákkal először a gyermekeknél kezdtek foglalkozni.

Mi történik a gyermekortopédiai szakrendelés során és milyen idős korban ajánlottak a gyermekortopédiai vizsgálatok?

A gyermekortopédiai vizsgálat menete attól függ, hogy konkrét panasszal, vagy tünetmentesen, szűrővizsgálatra érkezik a gyermek.
Az első szűrővizsgálatok ajánlott időpontja a hathetes és a négy hónapos kor.

A gyermekortopédiai vizsgálatok során a szakorvos megvizsgálja a teljes mozgatórendszert, különösen figyelve a csípők, végtagok fejlettségére, hogy kiszűrhesse az esetleges tartási, fejlődési rendellenességeket.

Később is ajánlott a szűrővizsgálat, amikor már a baba stabilan jár, ez általában a járáskezdést követően 3-4 hónap múlva, majd 3 éves korban, iskolakezdést megelőzően, 10, és 14 éves korban. Ennek során követjük a mozgásszervek fejlődését, az éréssel, növekedéssel összefüggésben. Nagyobb gyermekek esetében a vizsgálat mozgásszervi anamnézis felvételével kezdődik, születéstől kezdve áttekintve az eddigi kezeléseket, történéseket, esetleges baleseteket, műtéti beavatkozásokat, stb.A fizikális vizsgálat kiterjed a talp, a járás, a testtartás, a mellkas, a gerinc és az ízületek alaki és funkcionális vizsgálatára, a reflexekre és természetesen az esetleges konkrét panasz komplex vizsgálatára, amelyet szükség esetén laboratóriumi és képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (röntgen, ultrahang, CT, MR) egészítenek ki.

Milyen tünetekkel érdemes felkeresni a szakembereinket?

A csecsemőkori szűrővizsgálatokon kívül ajánlatos gyermekortopédus szakorvoshoz fordulni, ha bármi gyanús eltérésre, funkciózavarra figyelnek fel. A csípőízület nem megfelelő fejlettségére utalhat például, ha a csecsemő popsija alatt a redők két oldalt nem egyformán helyezkednek el. A nyakizmok merevsége, a rendellenes test- és lábtartás, a kezek-lábak beszűkült mozgásterjedelme, a baba elhúzódó passzivitása szintén figyelmeztető jel lehet.

Bár minden gyermek mozgásfejlődésének más és más az üteme, azért, ha a baba feltűnően sokáig nem fordul meg, nem kezd el kúszni, mászni, mielőbb ellenőriztessék szakemberrel. Minél korábban derül ki egy esetleges rendellenesség, annál eredményesebben kezelhető.

Melyek a leggyakoribb gyermekkori ortopédiai betegségek?

Az újszülötteknél nem ritkák a veleszületett rendellenességek, a lábdeformitások (például előlábdeformitások, felcsapott láb, dongaláb), a csípő éretlensége vagy a csípőficam, a ferde törzstartás, ferdenyak stb. Gyermekkorban előfordulnak túlterheléses kórképek, a növekedési porc- illetve csontmagproblémák (osteochondritisek), a serdülőkorban pedig csontosodási zavarok és a gerincferdülés.

A gyermekortopédia foglalkozik a lágyrész-, porc- és csontsérülések után visszamaradt elváltozások kezelésével, a veleszületett csontanyagcsere-betegségekkel is.

Miben más a gyermekortopédia, mint a felnőtt?

A gyermekortopédiának az ad különleges jelleget, hogy a fejlődésben lévő tartó- és mozgatórendszer elváltozásai – különösen a problémák korai felismerése és kezelése esetén – sokkal eredményesebben kezelhetők, mint a felnőttkori ortopédiai betegségek.

Ezért van nagy jelentősége az aktuális és a soron kívüli szűrővizsgálatoknak, szakorvosi ellenőrzéseknek.

A cikk dr. Lajos Éva közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.