A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Foniátria (hang- és nyelésbetegségek)

Mivel foglalkozik a foniátria?

A foniátria a fül-orr-gégészet egyik szakterületeként a hangképző szervek rendellenességeivel, betegségeivel foglalkozik. Két fő területe: a hangképzési és a nyelési zavarok.

Foniátriai rendelő

A legfontosabb tünetek, amelyek hangképzési és nyelési zavarokra utalnak a következők:

  • rekedtség
  • hangkifáradás
  • erőtlen hang
  • a nem kellően terhelhető hang
  • a nem megfelelő minőségű hang
  • megváltozott hang
  • félrenyelés
  • nehezített nyelés
  • nyelési fájdalom
  • extrém esetben nyelési képtelenség

Mi történik egy foniátriai vizsgálat során?

A páciens a szájüreg, garat, algarat, gége és a nyak alapos vizsgálatára számíthat. Megvizsgálják a hang minőségét (jellegét, a hangtartást, adott esetben a spektrumát, erejét, a hangterjedelmet, terhelhetőséget) és a légzést. Szükség esetén a vizsgálatot kiegészítik hallásvizsgálattal vagy tüdőgyógyászati vizsgálattal.

Merev endoszkópos foniátriai vizsgálat

Milyen speciális orvosi eszközöket használ a foniáter?

Az eszközök részben megegyeznek a hagyományos fül-orr-gégészeti vizsgálat eszközeivel. A műszerpark kiegészül a merev vagy flexibilis endoszkóppal, amely részletes képet ad a gégéről, hangszalagokról. A foniáter egy speciális fényforrást is használ, az ún. stroboszkópot, mellyel a hangszalagok mozgását vizualizálja. A nyelési rendellenességek vizsgálata során ételfestékkel színezett, különböző sűrűségű próbaételek nyelését követi nyomon fiberoszkóp segítségével. Az NBI (Narrow Band Imaging) fényforrás használatával az esetleges rosszindulatú elváltozások korai stádiumban is felfedezhetők.

Merev endoszkóp
Fiberoszkóp
Stroboszkópos fényforrás

Kiknek javallott a foniátriai vizsgálat?

Minden 3 hétnél tovább fennálló rekedtség, hangváltozás esetén javasolt foniáter felkeresése. A fej-nyaki, mellkas-műtétek szövődményeiként kialakuló hang vagy nyelészavarokat tapasztaló páciensek számára szintén, illetve a különböző ideggyógyászati betegségek talaján kialakuló hangképzési zavarokkal jelentkező betegek esetében is.
Foniátriai alkalmassági, illetve rendszeres szűrővizsgálat ajánlott továbbá mindazok számára, akik olyan pályára készülnek, illetve olyan pályán dolgoznak, ahol a hangjukat sokat kell használniuk, ők az ún. professzionális hanghasználók: pedagógusok, logopédusok, lelkészek, színészek, énekesek, előadásokat és megbeszéléseket rendszeresen tartó vállalatvezetők, menedzserek.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.