A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Nephrológia

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!


A nephrológia a belgyógyászat egyik ága, szakértője a nephrológus, aki a vese működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja (pl. kiválasztó működés), míg az urológia a vese morfológiai elváltozásait és betegségeit (pl. vesekő, daganat) kezeli.

Nephrológia

A vesének számos feladata van: salakanyagok eltávolítása a vizelettel, a szervezet folyadék-, sav-bázis- és ionegyensúlyának fenntartása, valamint hormonok (pl. a vérképző eritropoetin, a vérnyomást szabályozó renin) termelése. Ha a vese valamilyen betegség - pl. fertőzés, csökkent vérellátás, autoimmun gyulladás, gyógyszerek vagy vegyszerek okozta károsodás - miatt nem tudja a fenti funkcióit ellátni, veseelégtelenségről beszélünk.

A vesebetegség lehet egészen enyhe, esetleg csak laboreltérések utalnak rá; középsúlyos vagy súlyos, amikor már általános testi tünetek is megjelennek; illetve végállapotú, ekkor vesepótló kezelés (dialízis) vagy veseátültetés válik szükségessé. A veseműködés romlása kialakulhat akut módon, amikor néhány nap vagy pár hét alatt jelentkeznek a tünetek, és a kiváltó ok megszüntetésével általában meg is szűnnek, vagy krónikusan, amikor évek alatt fokozatosan és visszafordíthatatlanul súlyosbodik a betegség.

Milyen tünetei lehetnek a vesebetegségeknek?

A leggyakoribb, krónikus vesebetegségek kezdetben nem okoznak panaszokat, csupán a vizelet- és vérvizsgálatok kóros eredményei utalhatnak rá. Akut esetben, vagy a krónikus forma előrehaladott szakaszában magas vérnyomás, vérszegénység, hányinger, gyengeség, túlságosan sok, vagy túlságosan kevés vizelet, testszerte kialakuló ödémák, illetve nehézlégzés jelentkezhet.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az általános vizeletvizsgálat a vizelet összetételéről ad információt. A vizsgálat során kimutathatók olyan anyagok, melyeknek jelenléte kóros (pl. cukor). A vizelet centrifugálása által kapott üledék mikroszkópos vizsgálata szintén fontos; ezáltal pl. vér, gennysejtek, különböző kristályok is láthatóvá válnak. A vérből végzett laborvizsgálatok közül a veseműködést legjobban jellemzi az urea-, kreatinin- és GFR-érték.

A képalkotó vizsgálatok közül rutinszerűen a hasi ultrahang használatos a vese megítélésére. Ez kibővíthető ún. doppler móddal, amikor a vese ereiben folyó véráramlás is vizsgálható és mérhető.

Bizonyos esetekben szükség van a veséből vett minta (biopszia) szövettani vizsgálatára is a diagnózis pontos felállítása és a kezelés megkezdése érdekében.

Mikor javasolt nephrológushoz fordulni? Hogyan dönthető el, hogy urológushoz vagy nephrológushoz kell-e bejelentkezni?

Nephrológushoz általában más szakterület pl. belgyógyász, háziorvos irányítja a betegét. Az alábbi panaszok irányítanak nephrológiára, de számos egyéb szakterülethez tartozó kórkép is kizárandó.

 • Vesetáji fájdalom (derékfájdalom) esetén a nephrológiai betegségek a vesetáji fájdalom eredetének kb 20%-át teszik csak ki ( ! ) külön figyelmet érdemel, ha a vesetáji fájdalom és lázas állapot együttesen jelentkezik
 • Vizelet ürítéssel összefüggő panaszok: nem nephrológia, hanem belgyógyászat , nőgyógyászat vagy urológia szakorvoshoz irányítandók
 • Boka vizenyő (perifériás oedema):
 • Csak 20-25%-ban van nephrológiai eredetük, ami azonban könnyen elnézhető, ha a boka vizenyő és kóros veseműködéssel összefüggő laborlelet is van, akkor érdemes nephrológust keresni.
 • Okai lehetnek még: szívbetegség, gyógyszeres kezelés (pl. vérnyomáscsökkentő) vagy idült visszeresség ún. krónikus vénás elégtelenség
 • Beszűkült vesefunkció mindenképpen nephrológushoz irányítandó, gyakran a kóros laboreredményből derül ki, ezek:
 • Proteinuria - fehérjeürítés
 • Microscopos haematuria -vérvizelés
 • Vizelet üledék leletben szemcsés cylinder
 • Vesefunkciós értékek: szérum karbamid, kreatinin emelkedettek
 • Magas vérnyomás -eredetének tisztázásakor, különösen, ha nehezen beállítható

A vesebetegségek kezelése

A vesebetegek kezelése a betegséget kiváltó októl függ. Leggyakrabban gyógyszeres kezelés elegendő, de súlyos esetekben dialízis és veseátültetés is szükséges lehet.

Mindenkinek, de különösen a vesebetegségekre hajlamos egyéneknek, évente javasolt a veseműködés rutinszerű ellenőrzése. Forduljon bizalommal a Budai Egészségközpont szakembereihez!

A cikk dr. Kulcsár Dalma közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.