A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Nephrológia

Vegyen részt nephrológiai szakorvosi vizsgálaton március 4. és 31. között között 20% kedvezménnyel!

Foglaljon időpontot online, vagy hívja diszpécserszolgálatunkat hétköznap 08:00 - 20:00 között a 489-5200 számon!


A nephrológia a belgyógyászat egyik ága, szakértője a nephrológus, aki a vese működését és funkcionális eltéréseit vizsgálja (pl. kiválasztó működés), míg az urológia a vese morfológiai elváltozásait és betegségeit (pl. vesekő, daganat) kezeli.

Nephrológia

A vesének számos feladata van: salakanyagok eltávolítása a vizelettel, a szervezet folyadék-, sav-bázis- és ionegyensúlyának fenntartása, valamint hormonok (pl. a vérképző eritropoetin, a vérnyomást szabályozó renin) termelése. Ha a vese valamilyen betegség - pl. fertőzés, csökkent vérellátás, autoimmun gyulladás, gyógyszerek vagy vegyszerek okozta károsodás - miatt nem tudja a fenti funkcióit ellátni, veseelégtelenségről beszélünk.

A vesebetegség lehet egészen enyhe, esetleg csak laboreltérések utalnak rá; középsúlyos vagy súlyos, amikor már általános testi tünetek is megjelennek; illetve végállapotú, ekkor vesepótló kezelés (dialízis) vagy veseátültetés válik szükségessé. A veseműködés romlása kialakulhat akut módon, amikor néhány nap vagy pár hét alatt jelentkeznek a tünetek, és a kiváltó ok megszüntetésével általában meg is szűnnek, vagy krónikusan, amikor évek alatt fokozatosan és visszafordíthatatlanul súlyosbodik a betegség.

Milyen tünetei lehetnek a vesebetegségeknek?

A leggyakoribb, krónikus vesebetegségek kezdetben nem okoznak panaszokat, csupán a vizelet- és vérvizsgálatok kóros eredményei utalhatnak rá. Akut esetben, vagy a krónikus forma előrehaladott szakaszában magas vérnyomás, vérszegénység, hányinger, gyengeség, túlságosan sok, vagy túlságosan kevés vizelet, testszerte kialakuló ödémák, illetve nehézlégzés jelentkezhet.

Milyen vizsgálatok szükségesek?

Az általános vizeletvizsgálat a vizelet összetételéről ad információt. A vizsgálat során kimutathatók olyan anyagok, melyeknek jelenléte kóros (pl. cukor). A vizelet centrifugálása által kapott üledék mikroszkópos vizsgálata szintén fontos; ezáltal pl. vér, gennysejtek, különböző kristályok is láthatóvá válnak. A vérből végzett laborvizsgálatok közül a veseműködést legjobban jellemzi az urea-, kreatinin- és GFR-érték.

A képalkotó vizsgálatok közül rutinszerűen a hasi ultrahang használatos a vese megítélésére. Ez kibővíthető ún. doppler móddal, amikor a vese ereiben folyó véráramlás is vizsgálható és mérhető.

Bizonyos esetekben szükség van a veséből vett minta (biopszia) szövettani vizsgálatára is a diagnózis pontos felállítása és a kezelés megkezdése érdekében.

Mikor javasolt nephrológushoz fordulni? Hogyan dönthető el, hogy urológushoz vagy nephrológushoz kell-e bejelentkezni?

Nephrológushoz általában más szakterület pl. belgyógyász, háziorvos irányítja a betegét. Az alábbi panaszok irányítanak nephrológiára, de számos egyéb szakterülethez tartozó kórkép is kizárandó.

 • Vesetáji fájdalom (derékfájdalom) esetén a nephrológiai betegségek a vesetáji fájdalom eredetének kb 20%-át teszik csak ki ( ! ) külön figyelmet érdemel, ha a vesetáji fájdalom és lázas állapot együttesen jelentkezik
 • Vizelet ürítéssel összefüggő panaszok: nem nephrológia, hanem belgyógyászat , nőgyógyászat vagy urológia szakorvoshoz irányítandók
 • Boka vizenyő (perifériás oedema):
 • Csak 20-25%-ban van nephrológiai eredetük, ami azonban könnyen elnézhető, ha a boka vizenyő és kóros veseműködéssel összefüggő laborlelet is van, akkor érdemes nephrológust keresni.
 • Okai lehetnek még: szívbetegség, gyógyszeres kezelés (pl. vérnyomáscsökkentő) vagy idült visszeresség ún. krónikus vénás elégtelenség
 • Beszűkült vesefunkció mindenképpen nephrológushoz irányítandó, gyakran a kóros laboreredményből derül ki, ezek:
 • Proteinuria - fehérjeürítés
 • Microscopos haematuria -vérvizelés
 • Vizelet üledék leletben szemcsés cylinder
 • Vesefunkciós értékek: szérum karbamid, kreatinin emelkedettek
 • Magas vérnyomás -eredetének tisztázásakor, különösen, ha nehezen beállítható

A vesebetegségek kezelése

A vesebetegek kezelése a betegséget kiváltó októl függ. Leggyakrabban gyógyszeres kezelés elegendő, de súlyos esetekben dialízis és veseátültetés is szükséges lehet.

Mindenkinek, de különösen a vesebetegségekre hajlamos egyéneknek, évente javasolt a veseműködés rutinszerű ellenőrzése. Forduljon bizalommal a Budai Egészségközpont szakembereihez!

A cikk dr. Kulcsár Dalma közreműködésével készült. 

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 20 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Vegyen részt a vizsgálaton március 4. és 31. között között 20% kedvezménnyel!
Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.