A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Árpa

Milyen betegség az árpa (Hordeolum)?

A Hordeolum, köznapi nyelven az árpa, a szemhéjszél mirigyeinek akut gyulladása. A szemhéjszéli mirigyek kivezető csöveinek elzáródása, a pangó váladék befertőződése hozza létre. A Zeiss mirigyek elzáródása külső árpát, a Meibom mirigyek elzáródása a belső árpát okozza.

Az árpa tünetei

Szubjektív panaszok: a folyamat hirtelen kezdődik, az érintett területen duzzanat, nyomásérzékenység, bőrpír és fájdalom jelentkezik. Néha az egész szemhéj diffúz duzzanata látható. Ha a szemhéj duzzanata fokozott, látászavart is okozhat.

árpa

Legjellemzőbb tünet: Akneszerű elváltozás a szemhéj bőrén.

Egyéb tünetek: Tapintásra a beteg terület keményebb, és érzékenyebb a környező szövetekhez képest, és a gyulladt mirigy felett bőrpír jelentkezik.

Az árpa diagnosztikája

Fenti tünetek alapján, réslámpával történő vizsgálattal, relatíve könnyű elkülöníteni más betegségektől. Tisztázni kell, milyen gyakori a betegség előfordulása. Gyakori előfordulás esetén általános kivizsgálás javasolt (cukorbetegség, vérképzőszervi betegségek irányában).

Az árpa kezelése

Párakötéssel, illetve meleg borogatással gyorsítható a beolvadás, a váladék kiürülése és ezáltal a folyamat gyógyulása. Makacs esetekben lokális antibiotikus kezelés (cseppben) alkalmazható. Amennyiben a folyamat spontán nem javul, a beszűrt terület gennyes csúcsa felett érdemes 2-3 mm-es kis metszést ejteni. Hetente ellenőrzés javasolt a teljes gyógyulásig.

Milyen betegség a jégárpa (Chalaseon)?

A Chalaseon - jégárpa - a Meibom-mirigyek krónikus gyulladásának következménye. Kialakulása a hordeolum kialakulásával megegyező, tehát általában a besűrűsödött váladék zárja el a mirigy kivezető csövét, majd felülfertőződés hozza létre a gennyes gyulladást, melynek környezetében granulomatózus gyulladásos szövetszaporulat alakul ki.

A jégárpa tünetei

Szubjektív panaszok: különösebb panaszt nem okoz, fájdalomérzéssel nem jár, csak a duzzanat okoz kozmetikai jellegű panaszokat, illetve, ha a felső szemhéj középső harmadában jelentkezik, a kifejezett duzzanat a szemhéj csüngése révén látási panaszokat okozhat.

Legjellemzőbb tünet: A szemhéjszélhez közeli területen éles határú duzzanat jelentkezik.
Egyéb tünetek: Duzzanat, fájdalom nem váltható ki, az elváltozás fölött a bőr mozgatható.

A jégárpa diagnosztikája

Tisztázni kell az elváltozás fennállásának időtartamát, és hogy hány esetben fordult már elő ugyanezen a területen, illetve a szemhéj más részén. Ha az elváltozás több alkalommal recidivált ugyanazon a területen, szövettani vizsgálat szükséges a rosszindulatú folyamat kizárása céljából. Ha többször jelentkezik, de mindig más helyen, akkor általános kivizsgálás javasolt.

A jégárpa kezelése

Ritkán, hetek alatt besűrűsödött váladék magától kiürülhet, ezért érdemes az elváltozás kialakulása után négy- hat hetet várni a műtéti beavatkozással. Ebben az időszakban helyileg antibiotikus terápia alkalmazása javasolt. Ha a folyamat spontán nem gyógyult, műtéttel kell a jégárpát megnyitni. A műtét után helyi antibiotikus terápia szükséges, egy hét múlva szemészeti kontroll szükséges.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?