A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

BHP (Benignus prosztata hiperplázia)

A jóindulatú prosztata megnagyobbodás nem rosszindulatú betegség, hanem a prosztata mirigyállományának szövetszaporulata. Hátterében a hormonális változásoknak (a megváltozott tesztoszteron szintnek) lehet szerepe.

A BPH az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége, általában 45 év felett jelentkezik. Az 50 év feletti férfiak közel félénél alakul ki, és az életkor előrehaladtával gyakorisága rohamosan nő (90 éves korban 80 százalékos az előfordulása). A BPH 30-40 százaléka jár panasszal, és a panasszal rendelkezőknek csak a 10-20 százaléka fordul orvoshoz, pedig a betegség jól kezelhető.

A prosztata megnagyobbodás (BPH) tünetei

A prosztata a húgyhólyag alapján helyezkedik el, és a húgycső azt átfúrva halad a külvilág felé. Ahogy a prosztata mérete nő, úgy szűkíti a rajta áthaladó húgycsövet, akár el is zárhatja azt. A BPH-ban szenvedők hólyagja a vizeletürítéskor nem mindig ürül ki teljesen, ezért vizeletpangás jön létre, ami hólyag és vesemedence fertőzésre is hajlamosít.

prosztata megnagyobbodás

A vizelési zavarokat tekintve a megbetegedés három fázisra osztható:

  • Első fázis: A vizelet nehezebben indul, a vizeletsugár gyengül, a vizelés gyakorivá válik - éjszaka is -, a vizelési idő megnyúlik. A húgyhólyag többé-kevésbé kiürül, de marad vissza vizelet.
  • Második fázis: A vizelési inger hirtelen támad, jellemző a vizelet sugár megszakadása, a fájdalmas vizelés, a vizelettartás képtelensége, utócsepegés, az elégtelen hólyagürülés érzése (100-200 cm3 vizelet is visszamaradhat a hólyagban). Kialakulhat hólyaghurut, prosztatagyulladás, here-, mellékhere-gyulladás, sőt még vesemedence-gyulladás is. Lehet fájdalmas a magömlés és a sperma is lehet véres.
  • Harmadik fázis: Vizelési képtelenség jellemzi. Az erőlködésektől a húgyhólyag fala megvastagszik, a húgyvezeték és a vese üregrendszere kitágul. A húgyhólyag izomzata elvékonyodik, hegesedik, tágulatok jelennek meg rajta, működése károsodik. A vizeletnyomás rátevődik a vesékre is, és veseműködési zavarokat is okozhat.

A prosztata megnagyobbodás (BPH) diagnosztikája

A pontos diagnózishoz vizsgálatokra van szükség. A vizsgálatok azt a célt is szolgálják, hogy a betegség elkülöníthető legyen más betegségektől, többek közt a prosztataráktól, mely előrehaladott stádiumban idéz elő hasonló tüneteket.

A diagnózis felállítása az alábbiak alapján történhet:

  • Tünetek alapján: vizelési panaszok
  • Végbélen keresztüli tapintásos vizsgálattal (a prosztata állapota)
  • Laborvizsgálat (vesefunkció, a felülfertőzés és a vérvizelés kizárása, PSA, - prosztata specifikus antigén- meghatározása a prosztata rosszindulatú daganatának kizárása)
  • Ultrahangos vizsgálat (a prosztata méretének megállapítása, a visszamaradt vizelet mennyiségének meghatározása)
  • Katéteres vizsgálat (visszamaradt vizelet mennyiségének meghatározása)

A kezelés elmaradásának következményei

A kellemetlen tünetek egyre többször és súlyosabb mértékben jelentkeznek. Elhanyagolt, kezeletlen esetben szövődményként visszatérő gyulladások, véres vizelet, húgyhólyagkő keletkezhet. Súlyos esetben a veseműködés is károsodik, ami veseelégtelenséghez vezethet.

A prosztata megnagyobbodás kezelése

Az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel gyorsan és hatékonyan csökkenthetők a kellemetlen tünetek. A gyógyszeres terápia a prosztata tömegének csökkentésére, és a vizeletelfolyási akadály megszüntetésére irányul. Az időben elkezdett kezeléssel a műtét legtöbbször elkerülhető. Amennyiben a gyógyszeres kezelés hatástalan, csak akkor van szükség műtéti megoldásra.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.