A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Metabolikus szindróma

A modern táplálkozástudomány lényegéhez tartozik az a felismerés, hogy a táplálkozás és az ember egészsége, vagy éppen betegsége között széleskörű összefüggés van, vagyis hogy az egészséges életmód egyik kulcskérdése a helyes táplálkozás. A táplálkozással összefüggő betegségek ismeretében megtehetjük, és meg is kell tennünk a táplálkozás tudatos befolyásolását! Civilizációs betegségünk Magyarországon a halálozási statisztikákat a szív-és érrendszeri betegségek vezetik. második helyen a daganatos megbetegedések állnak.A metabolikus szindróma (inzulin rezisztencia szindróma) világszerte rendkívül gyakori betegség, amelyre az elhízás, magas vérnyomás, magas vércukorszint és kóros vérzsír-összetétel (diszlipidémia) jellemző. A betegség tulajdonképpen a tünetek együttes fennállásának összefoglaló neve. Régebben idősebb embereknél fordult elő gyakrabban, napjainkban viszont egyre több fiatalnál is jelentkezik ez az állapot. az elhízás a testösszetétel arányainak megváltoztatásával, anyagcsere-változással járó megbetegedés, amely más, súlyos betegségekre hajlamosít, elsősorban cukorbajra, magasvérnyomás-betegségre, érelmeszesedésre, és más szív-és keringési betegségekre, stb. a cukorbetegség - orvosi szakkifejezéssel: diabetes mellitus - világszerte egyre nagyobb méreteket ölt, egyike a civilizációs betegségeknek. Becsült adatok szerint a lakosság mintegy 5-6%-a cukorbeteg, ez Magyarországon mintegy félmillió embert jelent!

A cukorbetegség összetett anyagcserezavar, lényege, hogy a hasnyálmirigy által termelt hormon, az inzulin hiányzik a szervezetből, vagy jelen van, de vércukorszint-szabályozó hatását nem tudja kellőképpen kifejteni. A kóros anyagcserét legszembetűnőbben a vércukorszint emelkedése jelzi. A betegség tünetei évek alatt, lassan fejlődnek ki, sokszor a betegnek semmi panasza sincsen, és csak laboratóriumi vizsgálat derít fényt az emelkedett vércukorszintre. Nem ritka, hogy a cukorbetegséget több éves fennállás után fedezik fel valamilyen késői szövődmény megjelenése kapcsán.

Mikor gyanakodjunk a cukorbetegségre? Mit tehetünk táplálkozásunkkal, hogy ne így legyen?! Hogyan fogyjunk le?


A betegség kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos genetikai tényezők is, azonban nagyon fontos az étrend összeállítása során a zsírbevitel csökkentése, a telítetlen zsírok arányának növelése, a diétás - rostokban, zöldségfélékben gazdag -, és a konyhasóban szegény ételek előnyben részesítése. A megfelelő étrendnek előnyös hatása lehet a vérzsírokra, kontrollálható a szénhidrát anyagcsere, és csökkenthető a trombózis hajlam. Csökkenti a testsúlyt, valamint a vérnyomást is. Hogyan van mindez az információ az ételeken feltüntetve?

A táplálkozástudomány - miközben folyamatosan kutatja az egészséget leginkább megőrző étrendet -, ajánlásokat tesz közzé arról, hogy az egyes táplálékokból mennyit és milyen arányban fogyasszunk. (12 pont, étkezési piramis, stb.) Miben van sok telítetlen vagy telített zsír? Mit fed a mediterrán diéta? 90 napos diéta, vagy vércsoport diéta, vagy más divatos diéták? Mik azok az "E" számok? Mit jelent a kalória? Mit jelent a szénhidrát feltüntetése az ételen? A cikkben feltett kérdésekre, valamint minden, a dietetikával kapcsolatos kérdésére választ kaphat a dietetikai tanácsadás alkalmával.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.