A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Ajakherpesz

Milyen betegség az ajakherpesz?

Az ajakherpesz (herpes labialis) a Herpes simplex 1 vírus (HSV-1) fertőzése következtében kialakuló hólyagos bőrgyulladás az ajkakon. Kezelése a bőrgyászati ambulanciák feladata.

Az herpesz oka

Az első fertőződés a vírussal többnyire már gyermekkorban lezajlik, közvetlenül bőrrel vagy nyállal való érintkezéssel, esetleg pohár, evőeszköz, törölköző stb. közvetítésével. A primér fertőzés után a vírus az V. agyideg mentén az idegdúcba húzódva hosszabb ideig, sokszor évekig inaktív marad. Ha azonban az immunrendszer által termelt ellenanyag szintje már lecsökken, a vírus újra aktívvá válik, az érzőidegek mentén a bőrfelszínre jut, ahol ismét kiváltja a herpeszes bőrgyulladást. A provokáló tényező lehet napozás, láz, emésztési probléma, hasmenés, stressz, pszichés problémák, vagy más betegségek, menstruáció és gyógyszerszedés is.

Az ajakherpesz tünetei

A primer (első) fertőződés után 7-14 nappal jelentkeznek a tipikus ajakherpeszes gyulladás tünetei. Az ideggyulladás megelőzi a bőrgyulladás kialakulását, ezért a herpesz bevezető, ún. "prodromális" tünetei, a bőrirritáció, égő érzés, viszketés, fájdalom egy-két nappal előbb jelezhet a herpeszes bőrgyulladás megjelenésénél az ajak érintett részén. Ilyenkor a szájzugban, az ajkon fájdalmas bőrpír és duzzanat, áttetsző folyadékkal telt kis hólyagocskák jelennek meg.

Néhány nap alatt a hólyagok tartalma zavarossá, gennyessé válik, majd a hólyagok felszakadása után fájdalmas, gennyes lepedékkel fedett kis, fekélyszerű sebek maradnak vissza. A bőrtünetek mellett hőemelkedés, láz, rossz közérzet, a nyaki nyirokcsomók megnagyobbodása is előfordulhat. A látható tünetek 7-10 nap alatt szűnnek meg.

A látás elvesztését is eredményezheti, ha a herpesz a szemen és annak a környékén is gyulladást okoz.

Az ajakherpesz vírusa a nemi szerveken is okozhat fertőzést (bár itt gyakoribb a Herpes simplex 2 vírus - HSV-2 fertőzés), ezért a betegség időtartama alatt az orális szex kerülése javasolt.

A gyengült immunrendszerrel rendelkező fertőzötteknél gyakoribbak és makacsabbak a tünetek.

Az ajakherpesz kezelése

Magát a vírusfertőzést meggyógyítani nem lehet, de a bőrgyulladás kezelhető. A bőrtünetek megjelenése előtt, az ún. prodromális szakaszban az időben alkalmazott aciklovír és famciklovír tartalmú gyógyszerrel megakadályozható a heves herpeszes bőrgyulladás kialakulása, illetve a korai szakaszban (a bőrpír, duzzanat megjelenésekor) használt aciklovír, famciklovír hatóanyagú krémmel csillapíthatóak a tünetek. Nem lehetséges a fájdalomcsillapítás abban az esetben, amikor a herpeszhólyagok felszakadtak, sebek alakultak ki, a pörkösödés folyamata már elkezdődött – ilyenkor bőrregeneráló kenőcsökre van szükség. Szteroidos szerek, gyulladásgátlók és házi praktikák herpesz esetében nem alkalmazhatók, mert ellenkező hatást váltanak ki, vagyis elősegítik a gyulladást, lassítják a gyógyulást.

Az ajakherpesz megelőzése

Az aktív herpesz erősen fertőző, ezért ilyenkor óvakodjanak a másokkal való érintkezéstől, kisgyermekek vagy idősek, legyengült immunrendszerű betegek látogatásától, az ajakherpesszel esetleg érintkező használati eszközök (borotva, törölköző, evőeszközök, stb.) közös használatától.

Akinek egyszer volt már ajakherpesze, az élete végéig vírushordozó marad, gondosan kell ügyelnie a napfény elleni védelemre, és javasoljuk, hogy kerülje azokat a tényezőket melyek megfigyelése szerint elősegítheti a herpesz kiújulását.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

A cikk Dr. Nagy Judit közreműködésével készült.

Kihez fordulhat?

Betegbiztonsági protokoll a Budai Egészségközpontban

Kiemelten fontosnak tartjuk pácienseink és az itt dolgozó szakemberek biztonságát, ezért Intézetünkben – a hatályban lévő aktuális rendelkezéseknek megfelelően – a koronavírus elleni védekezés számos formáját alkalmazzuk, melyekről részletesen EZEN a hivatkozáson olvashat.

Intézetünkben negatív PCR-teszt felmutatása szükséges a szájon át történő és más testüregi vizsgálatok vagy beavatkozások igénybe vételéhez, abban az esetben, ha a páciens a vizsgálatot megelőző 3 hetes periódusban elvégzett PCR-tesztje pozitív volt.

A járványügyi helyzetben szolgáltatásaink iránti érdeklődés növekedésével párhuzamosan telefonos ügyfélszolgálatunk terheltsége is növekedett. A gyors ügyfélkiszolgálás érdekében új telefonvonalat biztosítunk koronavírus-teszt időpontfoglaláshoz: +36 1 999-1727
A fenti telefonszámon kollégáink kizárólag koronavírus-tesztre jegyzik elő tisztelt ügyfeleinket hétköznap 08:00 - 20:00 között.

A helyszíni előszűrés kérdőív letöltéséhez kérjük kattintson IDE!

Az EESZT-be történő jogszabályi előírások szerinti kötelező adatszolgáltatás érdekében, minden magyar állampolgárnál az ellátás megkezdésének alapfeltétele a TAJ megadása, valamint az Ön adatainak védelme érdekében a személyes adatainak hitelt érdemlő igazolása. Külföldi állampolgárok esetében amennyiben nem rendelkeznek TAJ-jal a külföldi úti okmány száma kerül rögzítésre.