A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Anorexia

Mi az anorexia?

Az anorexia az étvágytalanság orvosi megfelelője. Étvágytalanság előfordulhat súlyos fertőzéses betegségekben, daganatos megbetegedésekben, gyógyszerek mellékhatásaként, de akár súlyos depresszióban is. A leggyakrabban azonban, a pszichés eredetű evészavarok csoportjába tartozó anorexia nervosa rövidítéseként használják az anorexiát.

anorexia

Az anorexiás beteg nem fogyaszt megfelelő mennyiségű tápanyagokat, vitaminokat, így energiahiányos fehérjehiányos, vitaminhiányos állapotok jöhetnek létre. A szervezet elkezdi felhasználni saját szöveteit, mely végül kóros soványsághoz vezet.

Az anorexia okai

A betegséget az adott személy torz testképe okozza: túl kövérnek tartja magát. Ebből a pszichés eltérésből erednek a fogyást célzó különböző cselekedetek, mint az önéheztetés, indokolatlan étvágycsökkentő-, vízhajtó-, hashajtó-használat, hánytatás, túlzott sportolás.

A betegség tipikusan 12-20 év közötti lányoknál alakul ki, de fiúknál is lehetséges. A pubertás lányok közel 1% küzdhet ilyen bajjal. Kialakulásában társadalmi okok (megváltozott "karcsú" szépségideál) és személyiségzavar is hozzájárul. Ez utóbbi kialakulásához a főleg magas társadalmi osztályban gyakori fokozott elvárások, teljesítménykényszer, illetve az ez ellen történő lázadás is szerepet játszhat.

Az anorexia tünetei

A fő tünetek közé tartozik a testsúlycsökkenés (BMI "body mass index" 17,5 alatti), a fogyást célzó cselekedetek, az elhízástól való félelem és a torz testkép. Fázékonyság, szédüléses rosszullétek, csökkent libidó, hormonális zavarok is tarkíthatják a képet. Nők esetében a menstruáció elmaradása jelenthet tünetet, melyet azonban a fogamzásgátló szedése elfedhet.

Az anorexia diagnosztikája

A betegség a kezdeti szakaszban leginkább pszichés tünetekben nyilvánul meg. A kórkép előrehaladtával testi tünetek, elsősorban fogyás jelenik meg, mely egy idő után - orvosi kezelés mellett is - csak igen nehezen visszafordítható. Az előrehaladt esetekben az alacsony testsúly okozta szövődmények közel 10-15%-ban halálhoz vezetnek.

Gyanú esetén a diagnózis felállítása elsősorban pszichiáter részéről történik. Beszélgetés keretében kerül sor a pszichés tünetek felderítése. A fizikális vizsgálat, testsúlymérés, EKG- és laborvizsgálatok elvégzése egészítik ki a diagnózishoz szükséges információkat.

Miből áll a kezelés?

A kezelési tervet egyedi módon határozza meg a kezelőorvos. A legfőbb célt, a torzult testkép helyrehozását a pszichoterápia, kognitív terápia, családterápia segítségével igyekszünk elérni. A kezelés a páciens részéről kitartást, a család és a környezet részéről megértő támogatást igényel. Nagyon súlyos esetekben, igen alacsony testsúly esetén osztályos kezelés is szükségessé válhat.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?