A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Autizmus

Mi az autizmus?

Az autizmusnál az agy olyan veleszületett, genetikai okokra visszavezethető, észlelési- és információfeldolgozási zavaráról van szó, mely már a korai gyermekkorban megnyilvánul. Jellemzője lehet a gyengült kommunikációs képesség, a csökkent társadalmi kapcsolat, sztereotip viselkedésformák, de fokozott figyelem, emlékezőképesség és intelligencia is társulhat hozzá. Felosztása alapján két fő csoportról beszélhetünk, így a súlyosabb, korai gyermekkorban diagnosztizált Kanner-szindrómáról (néma személyek) és a kevésbé súlyos, általában a 3. életév után diagnosztizált Asperger-szindrómáról (beszélő személyek). Gyakran társul az autizmushoz értelmi fogyatékosság is.

autizmus

Tényleg növekszik az autisták száma?

Az autisták a társadalom kb. 1%-át teszik ki. Általában 4-8-szor több fiú érintett, mint lány. Számuk valójában nem nő, viszont egyre gyakrabban fedeznek fel autistákat. Ez a betegség pontos meghatározásának, elterjedtségének, a szülők, bölcsődei-, óvodai nevelők kiemelt figyelemének köszönhető.

Az autizmus tünetei

A korai gyermekkori autizmus (Kanner-szindróma) jelei közé tartozhat, ha a csecsemő nem képes kapcsolatot teremteni környezetével, leginkább az édesanyjával. Nem tekint az anyjára, nem mosolyog vissza, nem nyújtja a karjait. Bizonyos tárgyak iránti különös érdeklődés, vonzódás is jellemző lehet.

Az eltérések másik csoportja a kommunikációs- és beszédzavarokban nyilvánul meg: némaság, helytelen szóhasználat, szavak ismétlése. Az érintett gyerekek fele nem tanul meg beszélni. A késői autizmus (Asperger-szindróma) nehezebben észrevehető. Ők általában jól beszélnek, de pl. a szemkontaktust nehezen viselik, a testbeszédet, hanghordozást nehezen tudják értelmezni, nehezen tudnak a "sorok között olvasni".

Az autizmus diagnózisa

Mivel az autizmus egy igen összetett betegség, csak szakember állíthatja fel a diagnózist. Igen sok más betegségtől lehet és kell elkülöníteni. Legcélszerűbb a jelek észlelésekor gyermekorvost, gyermekpszichológust felkeresni. A találkozás során a szülővel történő beszélgetésen kívül a gyermek részletes fizikális és pszichés vizsgálatára is sor kerül.

Az autizmus kezelése

Az autizmus súlyosságától függően állnak rendelkezésre azon eszközök, módszerek, melyekkel javíthatók a kommunikációs képességek. A speciálisan erre szakosodott központokban külön foglalkoznak a súlyos autista gyermekekkel.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban négy helyszínen több mint 200 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mintegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik, munkájukat világszínvonalú diagnosztikai műszerpark támogatja. 18 év tapasztalatait és 250 000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?

Nem akut járó- és fekvőbeteg ellátás szüneteltetése

Tisztelt Látogató!


A kialakult járványügyi helyzetben a kormány illetékes szerveinek rendeletei alapján a Budai Egészségközpont (BEK Kft.) azonnali hatállyal valamennyi telephelyén beszünteti nem akut járó- és fekvőbeteg ellátását.      

Szerződéses partnereinket folyamatosan tájékoztatjuk a szolgáltatások logisztikájának alakulásáról, illetékes szakembereink és ellátásszervezőink útján.      

Folyamatban levő gyógykezelésekkel kapcsolatban a diszpécserszolgálat a kezelőorvosok útmutatásai alapján pácienseinket folyamatosan tájékoztatja. Javasoljuk, hogy kérdések esetén intézetünk email-címére eljuttatott levéllel keressék kezelőorvosukat.      

Ez a rendelkezés a járványügyi helyzet enyhülésével, a központi rendelkezések alapján fog változni.      


Tisztelettel,


Dr. Varga Péter Pál
ügyvezető igazgató