A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Beszédfejlődési zavar

Az éppen világra jött újszülött sírással kommunikál: ez az egyetlen kommunikációs lehetősége mellyel kifejezi, ha éhes, ha melege van, vagy éppen édesanyját hiányolja. Ahogyan teste, és szelleme fejlődik, a hetek, hónapok múlásával a csecsemő is egyre színesebb jelzésekkel él: másképpen hangzik a sírás, ha tejet követel, és másképpen, ha például csak unatkozik.

A beszéd kezdete

Kb. 2 hónapos koruk körül a babák magánhangzókat kezdenek hallatni, elkezdik nyelvünket gyakorolni, és hangjuk intenzitását is képesek változtatni. Általában 4 hónapos korukban csendül fel először egy-egy hangosabb nevetés, és 5 hónapos koruktól kezdik a kb. 9-10 hónapos korukig tartó gagyogást. Ennek során ciklikusan ismételgetnek pár betűs hangsorokat, melyek egyre rövidülnek, és egyéves életkor körül elhangzik az első, tudatosan kimondott szó is.

beszéldfejlődési zavar

Kétéves korukra egy-kétszavas mondatokban beszélnek, a hároméveseknél ez 3-4 szavasra bővül. Mondanivalójuk megértéséhez kezdetben nagyon kell tudni az adott környezetet is, később, ahogy a mondataik bővülnek, úgy egyre inkább támaszkodhatunk az elhangzott szavakra. Ahogy elérik az óvodáskort, beindul a miért-korszak.

A beszédfejlődési zavar típusai

Beszédértésünk lényegesebben gyorsabban fejlődik: a 8 hónaposok zöme már felfigyel saját nevére, és egyszerűbb utasításokat is megért. Kettő- és négyéves kor közt gyakori az élettani dadogás is: gyors gondolkodásukat még nem tudják ilyen sebességgel szavakkal is követni.

A beszéd zavaráról beszélhetünk, ha ezek az életkori sajátosságok több hónapos késésben vannak, és 3 éves korra sem indul meg a beszéd. Hátterében több ok (családi öröklődés, idegrendszeri sérülés, idegrendszer lassabb érése, környezeti tényezők, oxigénhiány, kis születési súly, stb. ) állhatnak, súlyosságát tekintve két csoport figyelhető meg.

  • A megkésett beszédfejlődés során csupán késéről van szó, a beszédfejlődés ugyanazokon a fokokon megy végbe, mint normál esetben, csak hosszabb időt, esetleg éveket csúszik.
  • A beszédfejlődési zavar azonban a nyelvi fejlődés minden szintjét érintheti, s mellette egyéb tünetek (pöszeség, kognitív zavar, iskolában tanulási nehézségek, meglassult mozgásfejlődés, stb.) is fennállnak.

A beszédfejlődés zavara kicsivel gyakrabban jelentkezik a fiúknál. Az időben megkezdett fejlesztő foglalkozások segítségével nagyon jó eredmények érhetők el a gyermek beszédképességének javítása terén. Ezt azonban mindig alapos vizsgálatok előzik meg, ezek közül is az egyik legfontosabb a hallásvizsgálat, hiszen ép hallás nélkül a gyermeknek esélye nincs a körülötte levő világra megfelelő módon reflektálni. Ezt követi a beszédértés vizsgálata: normál esetben (még a beszédfejlődési zavar esetén is) a gyermek mindig kicsivel többet ért, mint amit kifejezni képes, ami szintén fontos a helyes beszéd alakítgatásához.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Szülőként bármilyen apró jel esetén érdemes szakember tanácsát kérni, hiszen ilyenkor némi túlzással, minden nap számít. Ilyen jelek lehetnek pl. szopási-nyelési nehézségek, egyhangú, szegényes gagyogás, lassú reakciók, heteken keresztül semmi érdemleges változás a szókincsben, később állandósuló ragozási hibák.

A foglalkozások folyamán a nyelvi fejlesztés elsősorban a mozgás fejlesztésén keresztül valósul meg, hiszen ez a két funkció egyszerre, és együtt fejlődik a kicsik idegrendszerében. Ezen túlmenően, otthon is sokat tehetünk a gyermek beszédképességének fejlesztésében: versek, mondókák ismételgetése, babanyelv kerülése, helyes artikuláció, beszéd közben szemkontaktus fenntartása, a környezet és a cselekvések folyamatos bemutatása, háttérzajok (pl. TV, rádió) kizárása.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.