A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Bölcsőhalál

Mi a bölcsőhalál?

A bölcsőhalál vagy más néven hirtelen csecsemőhalál szindróma a mai modern világunkban is létező kórkép. A bölcsőhalálnak az a haláleset számít, amely során az egy évnél fiatalabb csecsemőt minden előzetes betegség, tünet nélkül holtan találják kiságyában. Fontos a diagnózis kimondásában az, hogy sem a szülők által felvett adatokból, sem a részletes helyszíni vizsgálat, sem pedig a kórbonctani, igazságügyi orvostani boncolás után nem derül fény a halál okára.

A bölcsőhalál okai

Ma már számos kutatás áll a birtokunkban annak érdekében, hogy e rejtélyes esetek okát megpróbáljuk megfejteni. Pontos kiváltóját azonban mind a mai napig nem tudjuk, hátterében genetikai, magatartási, környezeti tényezőket emelnek ki. Kimutatták, hogy a bölcsőhalál a fiú csecsemők esetében gyakrabban fordul elő, mint lányokéban. A tragédiák általában az őszi-téli időszakban, többnyire az éjszakai órákban fordulnak elő, főleg a 2-4 hónap közötti csecsemőknél.

bölcsőhalál

A kórkép szempontjából rizikót jelent a koraszülöttség, az alacsony születési súly, a rossz szociális körülmény, továbbá ha a gyermek a szüleivel egy ágyban alszik, a gyermeknek hasra fektetése. Többszörösen fokozott rizikót jelent, ha a családban már fordult elő bölcsőhalál. Kimutatták a fokozott kockázatát annak is, ha a gyermek ágya puha, süppedős, vagyis ha a gyermeket nagy paplanba bugyolálják, illetve túlöltöztetik.

Miért jelentenek veszélyt ezek a tényezők?

Ezeknél a babáknál feltételezhető, hogy az agyban lévő légzőközpont fejletlenebb, nem működik jól az alvás-ébrenlét szabályozása, és sok esetben a hő-, illetve a szívritmus-szabályozás is éretlen, és ezt a fentebb leírt tényezők súlyosbíthatják.

A csecsemőhalál megelőzése

Beszerezhetünk úgynevezett légzéskimaradást jelző készüléket, mely sípoló hang segítségével hívja fel a figyelmünket, ha a gyermek hosszabb ideig nem vesz levegőt. A megelőzést azonban már várandós korban elkezdhetjük: járjon el gondosan a kismama terhes tanácsadásra és ne dohányozzunk a magzat környezetében! A már megszületett kicsit ne altassuk nagyon meleg ruhákban, nagy paplan alatt, mely alá beficánkolhatja magát. Ne altassuk a hasán, csak nappal, amikor a közvetlen felügyeletünk előtt van a baba, egyéb esetekben altassuk a hátán.

Ne aludjunk egy ágyban a kicsivel, és a baba kemény matracon aludjon. Javasolt továbbá, hogy minél tovább anyatejes táplálásban részesüljön a csecsemő.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.