A Budai Egészségközpont Budapest meghatározó magánegészségügyi intézménye, mely teljes körű, személyre szabott szolgáltatásait megbízható, hiteles partnerként nyújtja ügyfelei számára.

English

Borderline

Mi a borderline?

A borderline egy olyan személyiségzavar, melyben az érintett személy emberi kapcsolatai, hangulata és énképe nagyon impulzív és labilis. Ez a pszichés zavar az érzelmek, a gondolatok és cselekedetek szintjén is jelentkezik, mely a beteg személy negatív, részben ellentmondásos viselkedéséhez vezet önmagával és embertársaival szemben. Maga a borderline név határvonalat, határesetet jelöl, mivel régebben a pszichotikus és neurotikus zavarok közé csoportosították a betegséget. Mára azt lehet mondani, hogy önálló betegséggé vált.

borederline személyiségzavar

A borderline okai

Egyes szerzők megállapításai alapján kb. a társadalom 2%-a, főleg nők érintettek, ezáltal az előforduló leggyakoribb személyiségzavart alkotva.

Hátterében genetikai és környezeti okokat is megfigyeltek. A környezeti okok között a kisgyerekkorban átélt traumák, pl. szexuális abúzus, erőszak, elhanyagoltság szerepelhet.

A borderline személyiségzavar diagnosztikája

Még szakavatott pszichiátereknek sem mindig egyszerű a betegséget megállapítani, sok más betegségtől elkülöníteni. A diagnosztikai kritériumok a következő tünetcsoportokra vonatkoznak: identitászavar (önkép, célok, értékrend, barátok megválasztása, szexuális orientáció zavarai), hangulatzavar (depresszív/szorongó zavar, üresség-érzés) viselkedészavar (öngyilkossági fenyegetőzés, dühkitörések).

A borderline kezelése

A borderline személyiségzavar súlyosságától függően pszichoterápia és gyógyszeres kezelés is szóba jön. A gyógyszeres kezelés fő célja a tünetek enyhítése, az önkárosító cselekedetek megelőzése. A pszichoterápiás tárházból számos lehetőség kínálkozik a gyógyításhoz vezető úton: egyéni támogató- és pszichoanalitikus terápia, viselkedésterápia, csoportterápia, családterápia, pszichodráma-csoport. Azt, hogy melyik terápiát alkalmazzuk, a pácienstől és pszichiátertől egyaránt függ. A kezelési terv egyénenként a legmegfelelőbb elemeket tartalmazza.

A fenti leírás szerzői jogvédelem alatt áll, az azzal kapcsolatos jogok gyakorlására kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. jogosult. Annak bárminemű felhasználása (így különösen másolása, további közzététele, stb.) kizárólag a Budai Egészségközpont Kft. előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

Forduljon szakembereinkhez!

A hétszeres Superbrands-díjas Budai Egészségközpontban három helyszínen több mint 300 neves szakorvos magánrendelését keresheti fel mindegy 45 szakterületen. A személyre szabott ellátásról képzett, hosszú ideje együtt dolgozó szakembergárda gondoskodik. 18 év tapasztalatait és 300.000 ügyfelünk visszajelzéseit figyelembe véve folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hozzánk fordulók számára igényeik és idejük tiszteletben tartásával a lehető leghatékonyabban szervezzük meg a gyógyító tevékenységet.

Kihez fordulhat?